請教花泥消毒方法

作者: aegean008a 發表于 2013-3-16 14:20:20
3419 4

一月前發現家中紫蘭有棉花虫, 花了很多時間將全部花花'斬首',  浸洗潔精及入温室隔離等出根。

因怕左棉花虫,現嘗試用蘭石(先用滾水浸消毒) 及水種。 因易handle及易發現害蟲。
以前發現過新買回來的泥都會有小蟲出現。但無可能放棄用泥種架嗎!

各位高手有没有''終極消毒方法'呢? 謝謝!
powergun 發表於 2013-3-16 14:23:16 |顯示全部樓層
最簡單的就係換哂新泥
回復

c.heather 發表於 2013-3-16 14:27:07 |顯示全部樓層
之前睇過有花友話可於使用新泥前放入微波爐叮一叮(要先把泥淋濕)
同埋買泥時可留意下包裝,如果是真空會好啲,有時有啲泥本新濕濕地,仲有白色霉箘,就千祈唔好買
回復

Hylvl 發表於 2013-3-16 16:09:50 |顯示全部樓層
我的泥炭土也有小飛蟲, 後來揾個舊煲 , 放一吋水煮滾然後把土放入去收慢火再蒸半個小時, 倒出來吹一會就封入膠袋。  用多少倒多少,  撈埋珍珠岩時半乾濕, 剛剛好。

蒸泥咁前衛@0@  發表於 2013-3-16 19:57
真係終極方法喎!  發表於 2013-3-16 16:30
回復

mocha 發表於 2013-3-29 23:09:17 |顯示全部樓層
Hylvl 發表於 2013-3-16 16:09
我的泥炭土也有小飛蟲, 後來揾個舊煲 , 放一吋水煮滾然後把土放入去收慢火再蒸半個小時, 倒出來吹一會就 ...

唔好意思.. 白痴一問..
請問呢倘方法會唔會影響到泥的ph值架?

因我有一包泥開左封半年, 唔知用唔用好.

REPLY Hylvl:  我是利用煲裏面的水慢慢蒸熱其餘的泥炭土,沒有多餘的水沖淡,估計PH值應該沒有太大變化。 起碼那些煩死人的飛蟲沒有再出現。  發表於 5 分鐘前
多謝指教!
我聽日準備換泥, 試下蒸下先~!!^^

REPLY aegean008a  如果AV用這些消毒過的泥種植, 要與其他植物分開, 以免被傳染害蟲。  發表於 10 分鐘前
我都係放佢入溫室吧...

如果AV用這些消毒過的泥種植, 要與其他植物分開, 以免被傳染害蟲。  發表於 2013-3-30 00:43
我是利用煲裏面的水慢慢蒸熱其餘的泥炭土,沒有多餘的水沖淡,估計PH值應該沒有太大變化。 起碼那些煩死人的飛蟲沒有再出現。  發表於 2013-3-29 23:26
回復