奇問"冰鮮雞"

作者: 太陽鳥 發表于 2013-3-14 21:39:33
4751 23
今日洗"冰鮮雞"時,見到它們的頸無切過的刀痕,那用咩方法宰殺死它們呢
八王爺 發表於 2013-3-14 23:51:06 |顯示全部樓層
你話呢?
仲有條氣喉冇斷。
驚唔驚?
回復

太陽鳥 發表於 2013-3-14 23:58:33 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2013-3-14 23:51
你話呢?
仲有條氣喉冇斷。
驚唔驚?

敢....怎死..........?
回復

claudiatang 發表於 2013-3-15 10:13:41 |顯示全部樓層
捏、扼、揍、扑、
回復

Springonions 發表於 2013-3-15 13:22:32 |顯示全部樓層
納粹毒氣室

所以無刀痕

嘩, 好毒呀隻雞  發表於 2013-3-15 14:06
回復

sausau 發表於 2013-3-15 13:39:03 |顯示全部樓層
可能要召開死因聆訊庭
照字面解,所謂[冰鮮]即係[低溫凍死]。

都話心寒!  發表於 2013-3-15 14:39
凍死咁慘  發表於 2013-3-15 14:06
回復

太陽鳥 發表於 2013-3-15 19:31:20 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2013-3-15 13:39
可能要召開死因聆訊庭
照字面解,所謂[冰鮮]即係[低溫凍死]。

謝謝...樓上各位令我明白它的死因。
回復

cklife 發表於 2013-3-15 19:58:38 |顯示全部樓層

搵到鴨既屠宰法,我估雞差唔多掛..

鸭的屠宰要求下刀部位准确,无淤血。滤血6~8分钟,未死透不得入烫池。赶入屠宰间的鸭,首先将鸭一只只挂在吊轨的挂排上,然后进行屠宰。有的单位采用麻电法使鸭暂时失去知觉,这样能保证人身安全,以保持环境的安静。为了便于操作,挂在挂排上的鸭方向则与口腔宰杀的方向相反。

1、刀口屠宰(即切断三管)

切断颈部放血,民间屠宰鸭大多用此方法,在信仰伊斯兰教的民族和地区,不论是屠宰牛、羊、兔和鸭时大多采用此法。即从颈下喉部割断血管、气管和食管。要求从鸭的下颚颈部处切割,刀口不得深于0.5厘米,此法的主要优点是操作简便,不需要什么设备都能进行。缺点是刀口过大而且外露,细菌和其他污染物容易进入,影响鸭体的冷藏保管,同时刀口外露,也不美观。

2、口腔屠宰(即斜刺延脑)

将鸭头部向下斜向固定后,用左手或右手拉开嘴壳,将刀尖伸入口腔。刀尖达第二颈椎处,即颚裂的后方,用刀尖切断颈静脉和桥状静脉的联合处、缝的中央、眼的内侧。接着收刀通过颚裂处用力将刀尖斜刺延脑,以破坏神经中枢,使羽毛易于脱落,可促其早死,减少挣扎,肌肉松弛,放血快而净,不易污染,有利于拔毛。但是,此法外部没有伤口,外观整齐,技术比较复杂,不易掌握,且会造成放血不良,使颈部淤血。操作时下刀部位要准确,用力要适中,否则用力过轻不能割断血管达不到屠宰的目的,或者放血过慢,造成放血不良或活烫。用力过重,把肌肉切得过深,血液流到皮下造成颈部淤血。沥血一般6~8分钟,如果轨道较短,沥血达不到时间,鸭不易死透,也会造成放血不良或活烫,使鸭体发红。

資料來源︰農網中國

會唔會冰鮮雞都係係口度拮入佢個腦整死佢既呢?你隻雞食左未呀..有無得驗下屍?
回復

太陽鳥 發表於 2013-3-15 20:25:54 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2013-3-15 19:58

鸭的屠宰要求下刀部位准确,无淤血。滤血6~8分钟,未死透不得入烫池。 ...

Ck : 謝謝提供資料,冰雞燉了湯嚕! ,下隻驗o下屍先 ^^...
回復

andyman 發表於 2013-3-15 21:16:41 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2013-3-15 20:25
Ck : 謝謝提供資料,冰雞燉了湯嚕! ,下隻驗o下屍先 ^^...

雞之死迷團:

看清一點,是有刀口架, 在頸的後側面呀,多數直切。

andyman: 下次留意下先.....謝謝你!  發表於 2013-3-16 00:35
回復

ChowChow 發表於 2013-3-16 11:31:52 |顯示全部樓層
我都去買隻冰鮮鷄嚟驗吓先

yeah.... 分工"驗"屍.......hahaha  發表於 2013-3-16 16:54
回復

八王爺 發表於 2013-3-18 09:56:42 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2013-3-15 12:58

鸭的屠宰要求下刀部位准确,无淤血。滤血6~8分钟,未死透不得入烫池。 ...

咁複雜?

可能電果一下已經死咗!
後面的刀割只為血?
回復

2020 發表於 2013-3-18 23:24:17 |顯示全部樓層
.......这样能保证身安全.....

是雞身安全
回復

技術之達人 發表於 2013-3-18 23:58:16 |顯示全部樓層

會唔會係用極幼GE線刀 (好似水刀咁幻GE工具,當然唔會係水刀- -) 進行切割(殺)過程,所以鳥你先發現唔到?

如果真係冇傷口,用真空法都得架- - 抽走晒D空氣,等D雞叫多兩野冇晒聲------->>>> 死晒。

焗死有瘀血架 ..  發表於 2013-3-19 21:42
回復

太陽鳥 發表於 2013-3-19 02:02:49 |顯示全部樓層
技術之達人& 2020: 保证人身安全是重要.... 而雞的死亡過程如果令我不能接受....我一定不再買 (新鮮雞檔已少幫襯),

如非需要煲湯,都很少吃囉....改為"隨緣"見到"雞殼" 才買/定呢!

謝謝達人之解釋

我都唔買冰鮮雞好耐,最少去年八月開始冇買過。可能更耐,因為D女唔食,我一個人又食唔到成隻,又少咗煲雞湯。  發表於 2013-3-20 11:50
回復

八王爺 發表於 2013-3-20 11:51:32 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2013-3-18 19:02
技術之達人& 2020: 保证人身安全是重要.... 而雞的死亡過程如果令我不能接受....我一定不再買 (新鮮雞檔已 ...

我住西營盤近第一街有一檔雞,佢任何時間都有,禽流高峰期,佢都有嘉美雞和少爺雞賣。
所以七十幾蚊斤,這區都有鮮雞食,不過手快有手慢冇。

和你一樣  發表於 2013-3-20 18:11
我都唔買冰鮮雞好耐 王爺: 如在家整白切雞...當然和你一起買新鮮 ^^ 用來煲湯就不吃雞肉....咪買冰鮮 hehehe.. 反而S.K. 無新鮮雞檔  發表於 2013-3-20 18:10
回復

技術之達人 發表於 2013-3-20 12:50:16 |顯示全部樓層
andyman  焗死有瘀血架 ..  發表於 昨天 21:42

呢層我就唔知喇,多謝指教。

如果係用掐死方法呢? 氣道會唔會斷?

用任何方法都要放血的,要不然會有血瘀!  發表於 2013-3-21 12:52
如果係用掐死方法呢? ~~~~~ 笑~o左  發表於 2013-3-20 18:12
回復

技術之達人 發表於 2013-3-20 12:52:13 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2013-3-19 02:02
技術之達人& 2020: 保证人身安全是重要.... 而雞的死亡過程如果令我不能接受....我一定不再買 (新鮮雞檔已 ...

當然,能確保殺雞的過程是整潔、人道,便沒有問題。

不過,盡量都唔好食雞喇,好多激素,食太多對身體發育唔好@_@

****我只是瞎猜的,絕非準確資料- -*****
回復

太陽鳥 發表於 2013-3-20 18:16:53 |顯示全部樓層
技術之達人 發表於 2013-3-20 12:52
當然,能確保殺雞的過程是整潔、人道,便沒有問題。

不過,盡量都唔好食雞喇,好多激素,食太多對身體發 ...

盡量都唔好食雞喇,好多激素,食太多對身體發育唔好@_@

我都明白"達人",我個人無肉都可"外子"就不可了 ..唯有魚類多些,雞用來煲湯做藥引

但魚類、海鮮有重金屬風險!  發表於 2013-3-21 12:49
回復

技術之達人 發表於 2013-3-21 12:45:03 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2013-3-20 18:16
盡量都唔好食雞喇,好多激素,食太多對身體發育唔好@_@

我都明白"達人",我個人無肉都可"外子"就不可了:c ...

如果係用掐死方法呢? ~~~~~ 笑~o左   < 唔係果種搞笑方式- -     係一招(掐)秒殺隻雞- -

咩係「外子」?_?  

食魚都好GE~ 叫做「相對地」安全- -

是呀! [相對地心理上] 安全些..... 無奈 -.-"  發表於 2013-3-22 01:16
外子= 老公。  發表於 2013-3-21 12:53
回復

12下一頁