椰纖加珍珠岩是否合適的植料?

作者: simple1 發表于 2013-3-13 11:00:49
2228 11
最近想多種一些食蟲植物,如豬籠草,捕蠅草和瓶子草等。

之前都有種開,但一直都是用水苔為主的混合植料;現在想分多幾盆,但又找不到冇肥的泥碳土?

今天上網發現可以利用椰纖來種豬籠草,請問各花友試過嗎?沒加肥的椰纖真是平和容易買到。

其他的食蟲植物,如捕蠅草和瓶子草等又可用椰纖嗎?

http://www.cp-essay.com/wond/nepenthes/nepenthes.htm#culture

小魚仔 發表於 2013-3-13 11:45:13 |顯示全部樓層
冇肥泥碳土....兩間賣食蟲既都有得賣......咁都搵唔到?
回復

orik 發表於 2013-3-13 12:18:19 |顯示全部樓層
捕蠅草用椰纖九死一生,除非棵捕蠅草可以耐肥
瓶子草唔用得。瓶子草生長環境係長期浸水,椰纖本身又含大量養份,就算標明唔加肥,榔纖本身已經係肥料,一樣會中招
大部分豬籠草可以,因為豬籠草主要靠空氣濕度,根部又唔算發達,即係對介質唔太揀擇,反而泥土通風得黎又有少少水份先重要。
回復

店小義 發表於 2013-3-13 12:19:06 來自手機 |顯示全部樓層
用水苔就夠...智利水苔雖然貴但係用起上黎又發現幾好,
佢壓縮得好勁,一包已經夠我換好幾盆!
回復

justser 發表於 2013-3-14 18:54:35 |顯示全部樓層
其实这个不能绝对说不可以吧,
我现在就用椰土+买家送的泥炭土+水台 来养迷你毛,巨夹捕,紫瓶,现在状态都不错啊
不过我的都是些平民cps,顶多给楼主一个参考吧
回復

orik 發表於 2013-3-14 20:13:49 |顯示全部樓層
justser 發表於 2013-3-14 18:54
其实这个不能绝对说不可以吧,
我现在就用椰土+买家送的泥炭土+水台 来养迷你毛,巨夹捕,紫瓶,现在状态 ...

真的嗎?能不能發一些圖出來參考看看?
順道想問你這樣種多久了?
回復

justser 發表於 2013-3-16 08:02:01 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-3-14 20:13
真的嗎?能不能發一些圖出來參考看看?
順道想問你這樣種多久了?

QQ截图20130316075214.jpg 2.jpg
从去年11月份开始吧,因为入手了不少冬芽,自己的泥炭土不够就用养爬虫剩下的椰土来凑合着用,
那个时候没想到入手冬芽,弄的自己手忙脚乱的,不过现在看起来效果也不错,
我是底部用纯椰土,上面就用 椰土混合泥炭土,
回復

orik 發表於 2013-3-16 12:51:01 |顯示全部樓層
我都CHECK過蠍毛嘅讀數,有部分植株可以忍受到約200~350ppm嘅(但當時生長速度嚴重減慢),有D又唔得。
搵機會CHECK吓榔纖讀數幾多先
回復

simple1 發表於 2013-3-16 22:21:01 |顯示全部樓層
謝謝!
近日都有上網google"椰纖土+食蟲植物"發現都真的有人用椰纖土代替泥炭土。
不過今日去花市墟見到賓記的好像是加了肥?

回復

C702 發表於 2013-3-16 22:26:53 |顯示全部樓層
樓主種豬籠草,捕蠅草和瓶子草
三者都好受水,用全水苔都冇問題
豬籠草用水苔混粗糙白色蘭石更佳!

另外無肥泥炭土,花寶長年有供應,都係8蚊包(唔知有冇加價),點解唔用??
回復

simple1 發表於 2013-3-18 20:55:56 |顯示全部樓層
星期日在花X買了泥炭土,仍係8蚊包。
泥炭土+珍珠岩

不過想問哪些原本隨植物一起的黑泥膽也是泥炭土嗎?
好像和花X的泥炭土質感完全不像樣?
回復

C702 發表於 2013-3-19 12:43:03 |顯示全部樓層
是泥炭土
原全不一樣你是指綠色的部份??
那些是苔蘚
回復