板長壽司

作者: seasonsjoe 發表于 2008-6-3 02:29:00
3966 18
晚飯在銅鑼灣文輝粉麵店吃飽後,由於要到灣仔附近,經過灣仔的板長壽司,又忍不住愛食刺身的誘惑,結果加多餐晚飯了..
由於已經晚上十時許,無需再等位便可以內進了.店內環境光潔,感覺不錯.

毛蟹麵鼓湯 - 毛蟹小得像蟛蜞可憐,湯味湯料還好,但嘗不出有蟹的味道.

活帆立貝刺身 - 這個不錯了,新鮮度很高,帶子的一絲絲肉質結構,仍很清楚,亦不存在貝類的腥味.

左起:大拖羅壽司,拖羅壽司(有筋),象拔蚌壽司x2,珍寶帆立貝壽司.
拖羅的美味程度不俗置疑,但我還是比較喜歡有筋的拖羅,咬到筋位魚油的濃郁加上少少的靭感,特上享受.
象拔蚌壽司:味道較清的新鮮刺身材,肉質少少爽口,初時我誤以為刺身部份還在動.....

鰻魚壽司 - 女友的日饌情意結,我無食,無評論...xD

芝士蛋榚 - 最後甜品點選了芝士蛋榚,芝士香味濃郁,非常軟滑,不過我覺得質感像摩士多於蛋榚,可惜的是份量太少了,食一件還意猶未盡...

板長壽司的選材,新鮮度都有一定的水平,以上款式最喜歡就是活帆立貝刺身,拖羅壽司及芝士蛋榚,埋單:2xx...
David 發表於 2008-6-3 03:09:34 |顯示全部樓層
Do they have a special discount after 10pm?
回復

seasonsjoe 發表於 2008-6-6 14:23:56 |顯示全部樓層
原帖由 David 於 2008-6-3 03:09 發表
Do they have a special discount after 10pm?

無黑夜壽司時段 ~
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 09:34:24 |顯示全部樓層
當我見到間舖啲壽司師傅或壽司仔戴住對膠手套, 我就唔會幫襯, 因為非常唔衛生.
回復

比得大帝 發表於 2008-6-17 10:32:14 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-16 09:34 發表
當我見到間舖啲壽司師傅或壽司仔戴住對膠手套, 我就唔會幫襯, 因為非常唔衛生.

佢俾食環署叫停咗
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-6-17 10:33:52 |顯示全部樓層
係呀,係呀!我都有睇新聞呀!
回復

seasonsjoe 發表於 2008-6-18 12:59:22 |顯示全部樓層
有排唔洗去,俾人封舖一個月......
回復

比得大帝 發表於 2008-6-18 14:15:32 |顯示全部樓層
單係佢地果對膠手套, 已經證明咗佢地唔註重衛生
回復

seasonsjoe 發表於 2008-6-19 07:59:01 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-18 14:15 發表
單係佢地果對膠手套, 已經證明咗佢地唔註重衛生

唔知重開時仲會唔會一如以往 ?
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-19 08:47:01 |顯示全部樓層
今早看報紙, 說其註觀塘的食物加工場出問題.
想問下呢間店係唔係早前無綫拍劇用作拍攝場地的指定食店?
回復

tata 發表於 2008-6-19 09:31:56 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-19 08:47 發表
今早看報紙, 說其註觀塘的食物加工場出問題.
想問下呢間店係唔係早前無綫拍劇用作拍攝場地的指定食店?

係呀~ 我都成日去板前架~!不過啲師傅係就係有戴口罩, 但淨係遮住個下巴
回復

比得大帝 發表於 2008-6-19 09:52:57 |顯示全部樓層
我覺得不管是加工場或是店舖出問題, 都是反映了這問壽司店唔註重衛生,

我已在香港放棄了港式壽司店, 只會幫襯用日本師傅的壽司店

蔡瀾說: 香港的壽司店太濫, 都是那些咀邊冇毛的壽司師傅.........
回復

seasonsjoe 發表於 2008-6-20 08:50:07 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-19 09:52 發表
我覺得不管是加工場或是店舖出問題, 都是反映了這問壽司店唔註重衛生,

我已在香港放棄了港式壽司店, 只會幫襯用日本師傅的壽司店

蔡瀾說: 香港的壽司店太濫, 都是那些咀邊冇毛的壽司師傅......... ...

願聞其詳 ~~
回復

比得大帝 發表於 2008-6-20 14:38:00 |顯示全部樓層
佢意思係人地學好耐先做得師傅, 香港的壽司仔做一陣就話係壽司師傅

回復

cross 發表於 2008-6-20 22:25:31 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-6-19 09:31 發表

係呀~ 我都成日去板前架~!不過啲師傅係就係有戴口罩, 但淨係遮住個下巴

呢排成日出入醫院
周不時見到醫院d呀嬸都係咁戴
壽司嗎?
老實講戴唔戴我都唔會介紹
但係你戴得出黎就要做戲做全套
唔少壽司鋪都係露鼻露下巴的戴法..即係放上去only
回復

比得大帝 發表於 2008-6-21 09:19:25 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-6-20 22:25 發表

呢排成日出入醫院
周不時見到醫院d呀嬸都係咁戴
壽司嗎?
老實講戴唔戴我都唔會介紹
但係你戴得出黎就要做戲做全套
唔少壽司鋪都係露鼻露下巴的戴法..即係放上去only ...

口罩戴唔好係管理未到位, 亦說明管理層唔注重衛生這環節
我們工廠的工人如果俾發現露鼻, 即罰3元, 組長同時罰5元
如果管得嚴, 有邊個夠胆唔戴好口罩?
回復

cross 發表於 2008-6-21 18:18:26 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-21 09:19 發表

口罩戴唔好係管理未到位, 亦說明管理層唔注重衛生這環節
我們工廠的工人如果俾發現露鼻, 即罰3元, 組長同時罰5元
如果管得嚴, 有邊個夠胆唔戴好口罩? ...

醫院都係咁先死
不過老實講我去醫院戴唔戴都冇所謂
醫院地方成日消毒
回復

比得大帝 發表於 2008-6-24 12:12:29 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-6-21 18:18 發表

醫院都係咁先死
不過老實講我去醫院戴唔戴都冇所謂
醫院地方成日消毒

醫院要你戴口罩, 唔係怕傳染到你, 係怕你傳染到別人
回復

cross 發表於 2008-6-24 16:45:25 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-24 12:12 發表

醫院要你戴口罩, 唔係怕傳染到你, 係怕你傳染到別人

我知.所以我都會戴
- - 我仲最憎d個外表好唔乾淨果d呀叔走入醫院好似好驚死
口罩戴錯
入到去係度卒腳皮
禁lift又搵鎖匙吉(好唔鐘意呢種行為)
回復