小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
503348 8743
JicJicmom 發表於 2012-1-20 00:07:59 |顯示全部樓層

小寶, 今日終於得閒醃鹹菜 ~~
我係跟CKLIFE 的食譜做, 上年做過好好食 !
http://autumn_moon1022.mysinablo ... amp;articleId=79136

洗好掠乾水
包左好多層!
呢個好靚 !
菜葉 / 芥菜芯擦好鹽後, 放容器內用重物壓佢一日
.待續 .
回復

小寶 發表於 2012-1-20 00:16:20 |顯示全部樓層
回覆花園仔點評  小寶好! 我今年種少咗好多品種囉, 不過睇到你地種得咁靚都好開心架!  發表於 昨天 23:54
===============================================

花老師好!自己種嘅食得開心又放心. 多謝你經常在園藝館無私的分享您的經驗, 令到我地一眾人等行少好多冤枉路.

老師種少左,反而小寶種左好多好多. 除左南瓜, 魚翅瓜和翠玉瓜沒有種, 大部份今季可種的植物, 都種了. 可是茄子和甜椒類都不太成功,種整都種得唔好, 經常生病嘅.

小寶, 茄子要種得壯碩先少病害架, 甜椒都係一樣, 仲要預防性施藥添! 植株健康自然順利結果啦!  發表於 2012-1-20 00:29
回復

JicJicmom 發表於 2012-1-21 10:08:48 |顯示全部樓層

繼續 UPDATE 一下小寶牌包心大芥菜的進度~~
壓左一日, 芥菜出左好多水了~~~
芥菜芯變得滑溜及軟身了~~~
將芥菜放入去瓶子內, 然後將壓出來的水倒入瓶內八成滿, 然後就等大約2X日等佢地"熟成" , 亦即係CK所講, 無哂白色部份為止.
同場加影:
小寶牌日本聖護院大根制作 : 柚子酸甜蘿蔔
成份: 糖+萍果醋+日本燒酒+糖漬柚子皮

小寶, 呢一罐係你的~~~ 食完仲可以refill 呀~~~ 過年後會送貨架喇~~~
當然仲有後面0既柚子酸甜蘿蔔喇~~~

回覆點評:
Garlic : 其實無乜特別.... 都係用糖+醋去浸. 無柚子皮都唔緊要呀, 只係我中意柚子咪加入去睇下點囉~~
想環保D ? 唔係太明白..... D蘿蔔皮用來堆肥囉.... 裝醋用0既樽留番用來裝第二D野咁.....

多謝積媽.大吉大利,身體健康  發表於 2012-1-31 07:11
積媽,我有蘿蔔多,應怎樣做,裂開已經做堆肥,我沒有糖漬柚子皮,應怎樣做好,有無好計,我想環保 些  發表於 2012-1-30 08:10
多謝你啊....^3^積媽  發表於 2012-1-21 13:56
回復

蕃薯mo 發表於 2012-1-23 01:21:54 |顯示全部樓層
恭喜發財,恭祝各位新年行好運,越種越有,滿載而回,心想事成...哈哈哈

我祝你身體健康! 越種越起勁! 嘻嘻~  發表於 2012-1-23 22:37
回復

mono 發表於 2012-1-24 02:19:42 |顯示全部樓層
祝龍年~心想事成、身體健康、日日大豐收!

我祝你萬事如意, 身體健康!  發表於 2012-1-24 09:57
回復

johnjohn 發表於 2012-1-26 21:37:50 |顯示全部樓層

小寶老師﹕
可唔可以俾少少意見呢,我係新手一名係呢度爬咗2個月帖,學咗各位小小技巧,但係唔知做得啱唔啱,希望小寶老師同各位可以敎一敎我同埋俾D意見我,因為D曲我種咗都成個月啦,但係仲係好細棵咁

甘荀2

甘荀2

甘荀

甘荀

白菜仔

白菜仔

白菜仔--近拍

白菜仔--近拍

防風防蟲網

防風防蟲網

荷蘭豆與羅馬生菜

荷蘭豆與羅馬生菜

辣椒與甘荀

辣椒與甘荀

辣椒與甘荀--近拍

辣椒與甘荀--近拍

蕃茄

蕃茄

蕃茄--近拍

蕃茄--近拍

羅馬生菜

羅馬生菜

羅馬生菜--近拍

羅馬生菜--近拍
回復

小寶 發表於 2012-1-28 00:22:53 |顯示全部樓層
johnjohn 發表於 2012-1-26 21:37
小寶老師﹕
可唔可以俾少少意見呢,我係新手一名係呢度爬咗2個月帖,學咗各位小小技巧,但係唔知做得啱唔啱 ...

johnjohn好!

首先我要鄭重聲明我唔係老師來架, 我仲係學生一名 , 大家交流下意見啦.

平時我種生菜, 都需要1個月嘅培苗時間嘅, 1個月後應該差唔多夠大轉移去田果度, 苗與苗之間相隔約6寸-8寸.
苗嘅生長除左太陽之外,泥土都係幾重要嘅, 因為如果D泥鬆, 體積又細嘅話, D根好易伸長, 咁D苗咪生長快速囉.
你要俾少少耐性, 我睇羅生果度生長都唔差嘅, 問題不大, 你可以俾少少淡嘅花生麩水幫助發展.

至於蕃茄呢, 我會將佢分開放入3至4寸嘅苗盤度等佢慢慢成長.  
回復

farfeifar 發表於 2012-1-28 04:08:27 |顯示全部樓層
嘩~見到又口水流流,我星期日黎你樹拜年ok冇? (痴菜食為實!!!!!!!)
回復

johnjohn 發表於 2012-1-28 07:47:28 來自手機 |顯示全部樓層
小寶 發表於 2012-1-28 00:22
johnjohn好!

首先我要鄭重聲明我唔係老師來架, 我仲係學生一名  , 大家交流下意見啦.

多謝小寶,咁我俾心機種好佢先得。
因為我係天台種,地方有限,所以種到好密咁。我浸咗支花生夫水都有2個月,但係仲未敢用,因為我怕用噴灑時(由頂咁噴)會浸爛佢。

講咗咁耐都仲未同大家拜年添!

祝大家龍年生龍活虎;恭喜發財,日日大豐收!

祝你開心快樂. =) 淡花生夫水+澆在泥面, 不要淋到葉上先啦. 淋到葉就用水沖走佢.  發表於 2012-1-28 09:23
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-11 23:05:34 |顯示全部樓層
UPDATE   一下小寶牌靚靚包心大芥菜醃制潮州鹹菜的進度 ~~~
已經轉左色 , 仲有少少白色部份未轉色 , 我想過多一星期應該可以了......
另一個食法係用來炆 ~~
雲腿雞湯炆芥菜
芥菜先出水.
放入電飯煲 , 加入雞湯 / 高湯 , 按煮飯制, 直至乾水菜又淋身, 怕寒涼者可加入薑片 / 薑汁
下火腿茸炒香, 盛起
爆香少許蒜茸+乾蔥茸, 加入炆好芥菜 , 加高湯, 慢火煮至滾起
開生粉水打薄獻
用碟盛起 , 面洒火腿茸, 蔥花 .

剛剛才發現有咁正嘅美食响我間舖度...多謝你呀~~~  發表於 2012-2-13 08:52
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-13 10:19:49 |顯示全部樓層
小寶瓜棚出現 "偷戀隔牆瓜" 事件
正當我地見到阿佛手瓜囡囡0既時候, 同時亦發現後面........
阿 SONG 斷正 ~~~
結果只有一個, 結果就係 : 切 !
學小寶話齋, 咁唔聽話, 所以仲要切開幾截......

殘忍得過食"煲仔"飯? 嘻嘻~~~  發表於 2012-2-27 21:43
好殘忍呀!  發表於 2012-2-23 00:12
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-13 10:23:10 |顯示全部樓層
剛剛才發現有咁正嘅美食响我間舖度...多謝你呀~~~

小寶, 乜你咁講野架? 你送菜比ANSON仔同羊太食, 我地都不知幾唔好意思呀 .....野野都係你D心血來......

原來你留言向我度係無通知嘅...唔好意思呀, 宜家先發現. 我覺得心血總要多D人分享至夠快樂嘅~  發表於 2012-2-24 19:36
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-24 09:35:38 |顯示全部樓層
mono  好殘忍呀!
MONO, 唔殘忍架, 我幫佢開枝散葉~~
回復

JicJicmom 發表於 2012-2-24 09:37:07 |顯示全部樓層
小寶牌大芥菜醃制的潮州鹹酸菜食得了~~

正, 流哂口水喇~~  發表於 2012-2-24 19:36
嘩,勁呀!  發表於 2012-2-24 11:26
正!好正!  發表於 2012-2-24 10:14
回復

小寶 發表於 2012-2-24 19:58:23 |顯示全部樓層
積媽, 你唔好同我客氣啦.  

最近開始收紅菜頭和紫椰菜喇, 兩種菜加埋沙律菜一齊食, 不知幾和味, 岩哂想健美嘅人.

紅菜頭用發泡膠箱種架, 雖然有大有細, 但都算唔錯架喇~

小寶, 上次我地做實驗0個2個椰菜, 結出來的球有無唔同?  發表於 2012-2-25 09:36
紅菜頭個身形好靚仔喎!  發表於 2012-2-25 00:30
回復

小寶 發表於 2012-2-24 22:15:08 |顯示全部樓層
種完第一次嘅白蘿蔔, 响偶然嘅機會得到一些櫻島大根, 朋友叫我地試下種喎~

希望趕得切結球啦~

回復

小寶 發表於 2012-2-24 22:21:34 |顯示全部樓層
呢個都係第二輪嘅白蘿蔔, 差不多兩個月了, 開始見到白雪雪嘅蘿蔔仔.

日本大根

日本大根
回復

小寶 發表於 2012-2-24 22:29:05 |顯示全部樓層

做野點會未失敗過吖, 好似牛油生菜和包心生菜, 因為葉子又脆又弱, 不能種得過密, 澆水又要有技術, 如果個天唔幫你, 連場下雨時就會令到D葉爛開, 種得太多又食唔切, 會造成浪費架.
我自己响呢季就試過哂喇

旺菜都唔岩種喇, 好快就起芯

回覆mono:  食唔切揾我啦,不過我唔記得點行入去妳樹...。都唔浪費㗎,妳會用嚟堆肥嘛。  發表於 昨天 00:33

好呀, 你幾多點收工呀? 我拎出來俾你吖~

食唔切揾我啦,不過我唔記得點行入去妳樹...。都唔浪費㗎,妳會用嚟堆肥嘛。  發表於 2012-2-25 00:33
回復

小寶 發表於 2012-2-26 22:32:09 |顯示全部樓層
小寶 發表於 2012-2-24 19:58
積媽, 你唔好同我客氣啦.  

最近開始收紅菜頭和紫椰菜喇, 兩種菜加埋沙律菜一齊食, 不知幾和味, 岩哂想健 ...

回覆JicJicmom:  小寶, 上次我地做實驗0個2個椰菜, 結出來的球有無唔同?  發表於 昨天 09:36

兩個椰菜好似無咩分別, 但是娃娃菜就有改善跡像 題外話: 原來紫色椰菜有花青素, 對眼好呀.

--------------------

回覆mono:  紅菜頭個身形好靚仔喎!  發表於 昨天 00:30

係架, 仲好甜添

西洋菜都生得好好喇, 但始終不及街市果d咁大片葉,  不過有機種植就無所謂啦, 健康咪得囉.

西洋菜都種到,小寶,勁!!!  發表於 2012-2-29 00:14
多謝提示紫椰菜的有益處,我都種了,不過有蟲洞,無你咁靘,紫椰菜比較硬,該怎食?  發表於 2012-2-27 21:42
好嘢,無燶,竟然無狗失仔,是乾地還是濕地?佩服  發表於 2012-2-27 21:34
回復

小寶 發表於 2012-2-27 21:51:19 |顯示全部樓層
小寶 發表於 2012-2-26 22:32
回覆JicJicmom:  小寶, 上次我地做實驗0個2個椰菜, 結出來的球有無唔同?  發表於 昨天 09:36

兩個椰菜 ...

回覆garlic:  

多謝提示紫椰菜的有益處,我都種了,不過有蟲洞,無你咁靘,紫椰菜比較硬,該怎食?  發表於 1 分鐘前
好嘢,無燶,竟然無狗失仔,是乾地還是濕地?佩服  發表於 10 分鐘前

---------------

GARLIC: 紫椰菜切絲作成沙律 與紅菜頭, 蕃茄和其他葉菜沙律同吃, 加埋d醬料就好好味架喇~~~

至於西洋菜呢, 其實係有狗虱仔嘅, 睇唔到啫~是濕地, 用發泡膠箱種的~

回覆MONO: 西洋菜最好日日加水落去, 咁果D係較為活嘅水,唔會係死水 ~

西洋菜要唔要經常換水㗎?  發表於 2012-3-6 22:18
收到  發表於 2012-2-27 21:56
回復