小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504736 8743
小寶 發表於 2010-6-24 14:11:13 |顯示全部樓層
回復 7301# muitau

甜羅勒我個人歡喜程度不及金不換, 金不換正好多呀~~~~
回復

惡姨 發表於 2010-6-24 14:18:22 |顯示全部樓層
x2~
BanbieChan 發表於 2010-6-24 12:37

X 3 我依家都未食啊, lunch 時落左惡田收野....
回復

muitau 發表於 2010-6-24 14:32:58 |顯示全部樓層
回復  muitau
甜羅勒我個人歡喜程度不及金不換, 金不換正好多呀~~~~
小寶 發表於 2010-6-24 14:11

同意同意呀! 九層塔簡直超愛啦,肚餓時比隻手去摔摔再索索,好似食完3杯雞咁滿足 add7icon
回復

muitau 發表於 2010-6-29 12:02:56 |顯示全部樓層
推番上水面先
回復

小寶 發表於 2010-6-29 12:17:15 |顯示全部樓層
回復 7305# muitau

唔該哂喎 ,其實我想覆架喇, 我想話你都好容易滿足啫

要唔要節瓜苗玩下呀?
回復

chayote 發表於 2010-6-29 12:37:05 |顯示全部樓層
小寶,你育左好多吹波花毛苗?
回復

小寶 發表於 2010-6-29 12:39:56 |顯示全部樓層
回復 7307# chayote

十粒八粒咁啦, 你要唔要?
回復

miku 發表於 2010-6-29 13:18:42 |顯示全部樓層
同意同意呀! 九層塔簡直超愛啦,肚餓時比隻手去摔摔再索索,好似食完3杯雞咁滿足  ...
muitau 發表於 2010-6-24 14:32

九層塔真係咁正ka?
咁金不換既係九層塔?add3icon

我屋企只係得sweet basil, 同埋一棵唔知係倒手香定係碰碰香(唔識分), 仲有一棵小苗係kitchen.
回復

muitau 發表於 2010-6-29 13:48:19 |顯示全部樓層
回復  muitau

唔該哂喎 ,其實我想覆架喇, 我想話你都好容易滿足啫

要唔要節瓜苗玩下呀?  ...
小寶 發表於 2010-6-29 12:17

add9icon  小寶,你好可惡,係到引我...我講左休耕架嘛....腦交戰緊 add12icon

九層塔真係咁正ka?
咁金不換既係九層塔?

我屋企只係得sweet basil, 同埋一棵唔知係倒手香定係 ...
miku 發表於 2010-6-29 13:18

係好正架,炒蛤一流!! 我前日係阿媽到搣左一舊仔,而家浸緊等出根.
回復

小寶 發表於 2010-6-29 13:49:58 |顯示全部樓層
小寶,你好可惡,係到引我...我講左休耕架嘛....腦交戰緊
muitau 發表於 2010-6-29 01:48 PM

種長豆角你無須"腦交戰"...只須踏著腳放種子,輕輕鬆鬆好快有豆食~
回復

小寶 發表於 2010-6-29 13:51:55 |顯示全部樓層
九層塔真係咁正ka?
咁金不換既係九層塔?

我屋企只係得sweet basil, 同埋一棵唔知係倒手香定係 ...
miku 發表於 2010-6-29 01:18 PM

咁你真係可以試下種番棵九層塔/金不換喇(泰國羅勒)~
煮東方菜好岩味~
回復

JicJicmom 發表於 2010-6-29 13:52:24 |顯示全部樓層
回復 7311# 小寶
妹頭~~~
係囉, 交咩戰.... 我都同小寶拎左4棵瓜苗了~~~
回復

惡姨 發表於 2010-6-29 13:56:46 |顯示全部樓層
係呀...節瓜好快大嫁...我攞左小寶苗2個月就有得收喇
回復

muitau 發表於 2010-6-29 13:57:56 |顯示全部樓層
種長豆角你無須"腦交戰"...只須踏著腳放種子,輕輕鬆鬆好快有豆食~
小寶 發表於 2010-6-29 13:49

因為我殺左好多野,大盆盆同泥都掉左....而家我有半盒發泡膠箱咁多既未殺菌舊泥...
雪櫃放左好多冷飯舊送爛菜葉瓜皮咁, 打算要來0牛泥等9月秋種用,呢個星期六我要返去認真考究吓至得...

你地而家買泥係咪仲係北上買翠筠同泥炭?我發覺溝左泥炭既泥好易有蔓生雜草...有無咩平靚好介紹?
回復

小寶 發表於 2010-6-29 14:05:50 |顯示全部樓層

回復 7315# muitau

首先我覺得你掉左d泥好浪費, 俾我吖嘛~
第二, 可能夏天到, 會有好多唔同的雜草飄至,未必關泥炭土事bor, 泥最好重重地, 泥炭土(主力1)+黃花沙泥(主力2)+ 靚土咁就最好喇~
回復

muitau 發表於 2010-6-29 14:41:13 |顯示全部樓層
小寶 發表於 2010-6-29 13:49

小寶,
其實....我上星期食左喇 早個幾月阿媽煮長豆角時係咁易掉左粒籽落泥又出左芽,係咁叫我拎番去種,佢一番心事又費事推佢, 係無人看管情況下居然有3條比我炒  add4icon  

我都唔知佢係有架定無架豆角喇,因為我都無起架

水又無比肥又無施既豆角

水又無比肥又無施既豆角

用肉碎同ko前採下既指天椒炒左,啲豆甜到呢~

肉碎炒

肉碎炒

評分

查看全部評分

回復

muitau 發表於 2010-6-29 14:42:18 |顯示全部樓層
回復  小寶
妹頭~~~
係囉, 交咩戰.... 我都同小寶拎左4棵瓜苗了~~~
JicJicmom 發表於 2010-6-29 13:52

你休耕就係咁既意思呀  誤導觀眾喎
回復

muitau 發表於 2010-6-29 14:57:31 |顯示全部樓層
回復  muitau
首先我覺得你掉左d泥好浪費, 俾我吖嘛~  
第二, 可能夏天到, 會有好多唔同的雜草飄 ...
小寶 發表於 2010-6-29 14:05

因為有好多介殼虫呀,我有想過留低,不過唔想惹開, 我又無時間帶佢地晒太陽呀玩火噴噴浸熱水咁,又懶得清舊根...你估掉果吓我唔赤呀,無法子呀,有4大盆鷹爪食得架喇

紅箭指住為4大盆林滑鷹瓜(系自老師,alison轉贈),不過有啲可能比野遮住見唔到...

黃花沙係邊到買好? 花場買過唔惦當,去泥水建材果啲得唔得呢?
回復

小寶 發表於 2010-6-29 14:59:40 |顯示全部樓層
你休耕就係咁既意思呀  誤導觀眾喎
muitau 發表於 2010-6-29 02:42 PM

咪咁啦 幾棵野之嘛~
回復

小寶 發表於 2010-6-29 15:02:18 |顯示全部樓層
回復 7319# muitau

下次你拎過來我度焗泥,不另收費無煩惱 其實將佢地放開一排都會少左好多架喇, 介殼蟲我都有呀,殺下蟻, 殺下蟲就好快無架喇~
回復