小寶天地

作者: 小寶 發表于 2008-6-2 23:41:49
504772 8743
JicJicmom 發表於 2010-3-18 14:41:32 |顯示全部樓層
回復 6720# miku
多D人想黎摘野 ( 如流鼻血的公主, 流口水的MIKU + 積媽......) , 咁小寶要多D田都有著數喎 .....
回復

花園仔 發表於 2010-3-18 18:45:12 |顯示全部樓層
回復 6721# JicJicmom
多D人想黎摘野 ( 如流鼻血的公主, 流口水的MIKU + 積媽......) , 咁小寶要多D田都有著數喎 .....
===========================================

小寶, 積媽及大家好!

我認為塊地大細唔緊要, 體自己需要範圍內又有足夠能力去控制嘅話先至係有著數架!

千祈唔好難為自己及身邊嗰位, 仲有你嘅至愛狗狗因你擺放太多時間體其他方面佢會好失落架!

大家唔好俾壓力小寶啦, 種嘢好幸苦架, 小小地玩吓先至有樂趣嘅! 嘻嘻!
回復

小寶 發表於 2010-3-18 19:01:44 |顯示全部樓層
回復  miku
多D人想黎摘野 ( 如流鼻血的公主, 流口水的MIKU + 積媽......) , 咁小寶要多D田都有著數喎 ... ...
JicJicmom 發表於 2010-3-18 02:41 PM

我番來喇~咪去左田度同整草地囉
回復

小寶 發表於 2010-3-18 19:28:29 |顯示全部樓層
回復 6722# 花園仔
小寶, 積媽及大家好!

我認為塊地大細唔緊要, 體自己需要範圍內又有足夠能力去控制嘅話先至係有著數架!

千祈唔好難為自己及身邊嗰位, 仲有你嘅至愛狗狗因你擺放太多時間體其他方面佢會好失落架!

大家唔好俾壓力小寶啦, 種嘢好幸苦架, 小小地玩吓先至有樂趣嘅! 嘻嘻!

=========================
老師好!

老師所言甚是, 小寶會量力而為, 適可而止 ~
小寶身邊的人就是推動小寶在田工作的人,  係都係佢俾最大壓力我, 但佢又迫唔到我喎, 所以係無問題嘅~
狗狗固然要照顧啦, 佢地對我好重要架, 我一日都同佢地好多快樂的時光~ 田前面的大草地咪整俾佢地嘅囉
回復

llaus 發表於 2010-3-22 13:21:38 |顯示全部樓層
"(經濟通通訊社22日專訊》李嘉誠(新聞 - 網站 - 圖片)旗下合資公司白雲山和黃中藥宣布,為加大複方丹參片的產量,李嘉誠將出資5億元(人民幣.下同),在雲南(新聞 - 網站 - 圖片)投資原料藥「三七」的種植基地。

中藥材「三七」為心腦血管、跌打類等藥物的主要入藥成分,主要產地在雲南省文山州。受旱情影響,「三七」產量普遍減產,加上大量藥材被囤積,造成其價格不斷攀升,從去年底的每公斤100元,一直上漲至目前的300多元,漲幅200%以上。

白雲山和黃中藥為白雲山(深:000522)與和黃(中國)的合資公司,複方丹參片系公司主營產品之一,年銷量達4億元以上。"

大哥誠都落重本來種"三七",妳個場都好應大加三七產量囉
成300人仔一公斤啵
回復

小寶 發表於 2010-3-22 13:25:31 |顯示全部樓層
回復 6725# llaus

我果D係滕三七,唔知同佢所講的三七係咪同一樣野呢。仲有宜家大陸真係咩野都囤積,咩野都炒,連最普通的蒜頭,薑都炒一餐,搞到貴哂!
回復

giveupaguy 發表於 2010-3-22 14:04:18 |顯示全部樓層
另外仲有幾棵白芹, 希望佢地快d長大啦~

仲有一畦的沙律生菜(大左好多), 期待積媽來採摘做沙律菜
...
小寶 發表於 2010-3-16 21:23

嘩~ 你的生菜好靚呀!!
    你就好啦. 可以落地種.
    見你種了很多不同品種. 要來向你取經.
回復

惡姨 發表於 2010-3-22 14:22:21 |顯示全部樓層
小寶你要搭瓜棚, 就要用鎚仔揼D竹入泥道喇.....咁打風都唔怕啦
回復

小寶 發表於 2010-3-22 14:31:51 |顯示全部樓層
回復 6727# giveupaguy

唔好客氣,大家一齊研究下啦~
回復

小寶 發表於 2010-3-22 14:35:24 |顯示全部樓層
回復 6728# 惡姨

有冇瓜棚建議圖呀?
回復

惡姨 發表於 2010-3-22 15:35:32 |顯示全部樓層
有...你抄考吓... 家庭野菜園 - 50種超人氣蔬菜呢本書...
回復

小寶 發表於 2010-3-22 15:44:24 |顯示全部樓層
回復 6731# 惡姨
吓?佢淨係講點立支柱咋~無講立瓜棚喎
回復

惡姨 發表於 2010-3-22 15:48:22 |顯示全部樓層
不如搵日再黎你個田玩吓啦, 順便搭埋棚啦
回復

mono 發表於 2010-3-22 21:55:37 |顯示全部樓層
搭棚,係就要再早啲入小寶到嘑。上次做得好少野,都幫唔到手。
點解啲蚊爛癢到而家?
回復

mono 發表於 2010-3-22 22:05:29 |顯示全部樓層
小寶!有無睇過玖哥個網站?我睇咗好耐㗎嘑。如果退休可以好似佢咁就好囉。
http://tlhkok2.mysinablog.com/
回復

Monse 發表於 2010-3-23 00:05:23 |顯示全部樓層
monse給我的新彊紅花生已經出左芽喇~
小寶 發表於 2010-3-16 21:20

小寶,
唔好意思啊, 今日先睇到呢個貼, 我都試種左一粒花生米2日就發芽呀, 勁快而且啲葉好可愛啊, 你繼續努力囉,當有收成我要去你家飲木瓜花生雞腳湯架....嘻嘻
回復

fianfumy 發表於 2010-3-23 02:04:58 |顯示全部樓層
Monse .... 我又要去小實樹食花生, 加多味食柴魚花生豬骨粥呀 !
回復

小寶 發表於 2010-3-23 09:21:58 |顯示全部樓層
不如搵日再黎你個田玩吓啦, 順便搭埋棚啦
惡姨 發表於 2010-3-22 03:48 PM

搭棚,係就要再早啲入小寶到嘑。上次做得好少野,都幫唔到手。
點解啲蚊爛癢到而家? ...
mono 發表於 2010-3-22 09:55 PM

好呀, 我諗住種青瓜苦瓜節瓜同冬瓜, 青瓜可以搭A字支柱?  其他的都要搭棚? 種的數量又唔會好多喎, 都唔知點好.

D蚊/蚊滋真係好痕架,我每 次出田都會做好保護措施架~
回復

小寶 發表於 2010-3-23 09:26:18 |顯示全部樓層
回復 6735# mono

有呀, 我好耐之前都睇架喇, 參考下囉, 見住佢有時俾D蟲害,天然災害影響, 我地都要尊敬農夫和食物.
回復

小寶 發表於 2010-3-23 09:27:14 |顯示全部樓層
回復 6736# Monse
咁要夾埋你果兩粒花生結出來的籽先至夠完美
回復