邊度有日本水蜜桃種子

作者: maymaylau1 發表于 2013-3-9 05:24:01
2318 9
我想問邊度有得買日本水蜜桃種子同哈蜜瓜種子?
香港可以種嗎?
可唔可以係超市買LEE 兩種水果食完之後攞去種呢?
唔該
大貓肉 發表於 2013-3-9 20:19:53 |顯示全部樓層
買個白鳳桃,那個核就是種子!但實生苗很多年才結果,而且不對香港的氣候。或者考慮熱帶水蜜桃,糖度比日產桃更高。
回復

cwp 發表於 2013-3-10 09:19:14 來自手機 |顯示全部樓層
有咩熱帶水蜜桃好介紹下。。。甜度高的。。。謝
回復

maymaylau1 發表於 2013-8-3 17:23:15 |顯示全部樓層
我有種子呀,但香港種唔到日本水蜜桃
回復

tonychan0405 發表於 2013-8-3 23:07:44 |顯示全部樓層
我比較想直接買苗姐....可惜唔知邊到有得買到真苗...
回復

jesuschrist 發表於 2013-8-3 23:47:32 |顯示全部樓層
我很久以前試過用夾子壓開核取出種子 並發芽 但是被昆蟲吃掉了 我發覺很多水蜜桃由核取出的種子都乾了水 買回來的水蜜桃想取出種子種實在很難 你可以去Causeway Bay 的JPS 買水蜜桃取出種子種  那裏有很多日本水蜜桃賣 新鮮的水蜜桃種子應該不會乾水呢
回復

jesuschrist 發表於 2013-8-3 23:53:00 來自手機 |顯示全部樓層
maymaylau1 發表於 2013-8-3 17:23
我有種子呀,但香港種唔到日本水蜜桃

想知道你從那裏得到種子 可否分享一些種子給我如果可以 本人以前有成功經驗 原本見種子發芽很高興可惜被昆蟲吃了要從水蜜桃核取出良好的種子非常困難  你製造一個合適環境 讓種子發芽啦
回復

maymaylau1 發表於 2013-8-4 14:29:33 |顯示全部樓層
 我是兩個月前係日本買新鮮水蜜桃取核,不過沒有打開核,沒有落種。。。
而家晤知仲用唔用得
唔識種呀,我係新手黎架
我仲有好多日本蜜瓜核。。。
回復

jesuschrist 發表於 2013-8-4 16:44:38 |顯示全部樓層
maymaylau1 發表於 2013-8-4 14:29
 我是兩個月前係日本買新鮮水蜜桃取核,不過沒有打開核,沒有落種。。。
而家晤知仲用唔用得
唔識種 ...

你放了兩個月應該種不到 裡面粒核放得耐會變乾 你可以夾開粒核證實一下 我試過有水蜜桃切開時種子爆開粒核發芽了這些種子會較易種
你可以試下夾開粒核 研究一下怎樣種 我以前都開過很多水蜜桃真係好難開我怕夾碎種子 你買最新鮮的水蜜桃試下種啦
回復

maymaylau1 發表於 2013-8-7 22:23:44 |顯示全部樓層
多謝指教
回復