French salad mixed 和小紅蘿蔔

作者: karkar 發表于 2013-3-7 14:03:16
947 7
種了French salad mixed, 圖一應該是其中一款菜吧, 和包裝上的圖片很像, 剪的時候也聞到菜香的
圖二無香味, 又唔似樣, 種極都細細棵, 是野草還是另外一款salad mixed?

另外, 新買了小紅蘿蔔種子, 第一次試種, 老闆話小紅蘿蔔會長到大概手指咁大,
我在屋企用盆種, 想問d泥要幾深, 大約種幾耐?

謝謝!

圖一

圖一

圖二

圖二

小紅蘿蔔

小紅蘿蔔
karkar 發表於 2013-3-8 14:57:11 |顯示全部樓層
搵番d舊post話小紅蘿蔔or小甘荀要種起碼兩個月
但佢地都係種田
有無人用盆種過?
想知要用幾多吋泥, 6吋夠唔夠?
回復

C.G.Chow 發表於 2013-3-8 16:22:21 |顯示全部樓層
6吋 夠LA~ 不過係咪唔岩時候種~

咁應該幾時種架?  發表於 2013-3-8 19:11
回復

C.G.Chow 發表於 2013-3-8 21:24:54 |顯示全部樓層
秋天~ 要種3~4個月呀~ 不過小紅蘿蔔種植期可能短D

包裝話2-9月, r頭  發表於 2013-3-9 12:29
回復

empire 發表於 2013-3-8 23:48:08 |顯示全部樓層
我唔肯定你果棵係咪野草,
不過我之前買F先生的Mix Lettuce Leaves 種出嚟係有好幾款沙律生菜,
所以我估你的Salad Mix應該都會有幾個品種出嚟。
回復

LHS1 發表於 2013-3-9 00:04:20 |顯示全部樓層
我用亞X蘿家庭裝雪糕盒種小紅蘿蔔都沒問題. 要種多久便不大肯定,憑記憶約三個月吧!
回復

hugopoodle 發表於 2013-3-9 00:12:44 |顯示全部樓層
我剛種過小紅蘿蔔baby carrot, 落地種
可以有2隻手指長度, 大概3個月有得收
蘿蔔味好香的~

2隻手指好長喎, 係你嗰隻定係poodle嗰隻... :p  發表於 2013-3-9 12:31
回復

karkar 發表於 2013-3-9 12:25:24 |顯示全部樓層
empire 發表於 2013-3-8 23:48
我唔肯定你果棵係咪野草,
不過我之前買F先生的Mix Lettuce Leaves 種出嚟係有好幾款沙律生菜,
所以我估你 ...

F先生? 係咪即係花x子小姐?
French salad mixed個包裝袋圖片照係有幾款的
最易認嗰款已經食咗 (見圖)
唔sure嗰棵, 即#1圖二, 穩陣起見, 已放棄 (唔好話我知原來食得呀!)

French salad mixed a.JPG
French salad mixed b.JPG
回復