想問問大家,大陸定期存款息好似高香港好多,

作者: poon6000 發表于 2013-3-6 19:35:14
1642 6
想問問大家,大陸定期存款利息好似高香港好多,香港人上大陸開戶口有冇數圍~如果冇,有冇其他保本保息唸~
cklife 發表於 2013-3-8 18:52:03 |顯示全部樓層
銀行提醒過我,開大陸戶口要跟番大陸法例,我唔熟...所以唔敢放錢落去‧
回復

poon6000 發表於 2013-5-12 20:48:05 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2013-3-8 18:52
銀行提醒過我,開大陸戶口要跟番大陸法例,我唔熟...所以唔敢放錢落去‧

多謝回復~問到大陸戶口三年5% 五年5.5~(唔知有人回.......sorry)
回復

cklife 發表於 2013-5-13 06:43:34 |顯示全部樓層
昨日睇到新聞,有人訓到半夜唔見左十幾萬,坐係銀行門口喊晒....
似乎係被人盜用,半夜手機響起提示短訊,睇到銀行話佢既錢轉走左...
事主話剛換左晶片提款咭一個多月,銀行話晶片提款咭安全D,點知出事...

銀行話提款咭有密碼,所以事主都有責任,話事主要証明佢有保管好密碼喎....

(我唔明...密碼係腦度,點証明呀? )

老公隨即話,大陸多數幫銀行...

所以,我開左戶口後來都係一次都無用過,今日仲諗住去取消佢添...

以前曾聽過好多次,有人銀行薄被人攞左去提款,唔洗本人都攞到錢架...所以唔敢放錢係大陸...

係架,認簿唔認人  發表於 2013-5-13 21:27
回復

saolan 發表於 2013-5-13 21:23:49 |顯示全部樓層

國内银行业守则好差,原全跟唔上国际标准。 存钱國内银行要留意,比如钱是电汇入去定自己带入去,电汇入可电汇出唔洗经过外汇管理局,自己带入去的如果要汇出国外就要申請额度。 银行卡系方便但好多人唔意识到厄機, 好多人将密码写系卡背面,网上户口又贪方便叫电脑記住密码,网上转帐又冇预設名单加密码验证。总之学多D就醒目D。  

现在香港银行做人仔定存都有3.38% 年利率,加上人仔一路升紧值, 唔洗冒咁大风险隔山買牛。

謝謝俊哥赏分

靚靚巧0力呀~~~  發表於 2013-5-13 22:03

評分

查看全部評分

回復

CF_HK 發表於 2013-5-19 07:09:18 |顯示全部樓層
saolan 發表於 2013-5-13 21:23
國内银行业守则好差,原全跟唔上国际标准。 存钱國内银行要留意,比如钱是电汇入去定自己带入去,电汇入可 ...

呢個電匯入電匯出有冇時間限制?  我早幾年電匯入的錢可以跟記錄電匯出嗎?
回復

saolan 發表於 2013-5-19 13:22:56 |顯示全部樓層
CF_HK 發表於 2013-5-19 07:09
呢個電匯入電匯出有冇時間限制?  我早幾年電匯入的錢可以跟記錄電匯出嗎? ...

你银行D钱系咪全部电入? 系就冇問提。
有D 电入,有D自己带入去存就可能有問题(好似買保险D条款有冇得赔咁)
回復