三月三日園藝館春季濠江美食團 精彩相片回顧

作者: george 發表于 2013-3-4 00:11:09
4511 48

三月三日園藝館春季濠江美食團 精彩相片回顧

要再次感謝三位澳門佳麗-saolan, Juna 和 laksaroti的熱情招待,讓我們一行二十人有個難忘和愉快的旅程!Salute!
開心的時間過得太快,轉眼已完成今天的旅程,如過程中有不完善的地方,請各位多多包涵!

以下是活動的精彩相片:(有興趣要相片的花友,請將地址PM給我,我會燒碟給你)

三月三日園藝館春季濠江美食團

行程

上環信德中心港澳碼頭集合、齊齊去蘭芳園分店食早餐
抵達氹仔碼頭  隨即轉乘巴士前往路環Restaurante Espaco Lisboa 午膳
大吃「老公葡撻」安德魯葡撻,再到十月初五馬路遠眺對岸景色
搭巴士往市區,到下環街市吳廷記食馳名紅豆餅及冷糕
漫步前往清末民初著名文學家、思想家及實業家鄭觀應家族大屋鄭家大宅,欣賞豪華西關大屋
信步前往澳門三大古老教堂之一的「風順堂」—聖老楞佐教堂,靜聽天主之聲。沿路經過昔日葡人聚居地阿婆井,一覽南歐風情
崗頂前地,一併參觀聖奧斯定堂(龍鬚廟)、伯多祿五世劇院及何東圖書館,感受宗教與文化的融和
往夜呣街最香餅家購買正宗中山蛋黃肉心杏仁餅!蛋黃鹹香、豬肉甘腴,手工靚餅只此一家,別無分號!
前往濠江地標大三巴拍攝大合照,沿路盡吃特色小食
啟程前往新口岸萬豪軒晚膳
離開萬豪軒,轉乘發財車到氹仔碼頭
行程圓滿結束

路環Restaurante Espaco Lisboa 午膳:
要多謝saolan的安排和介紹,讓我們能到這隱世的餐廳吃飯!
許多花友都說來了這麼多次澳門,還是頭一次吃到這麼正宗的葡國菜!
用具、裝潢、氣氛的配合,真令我們猶如置身南歐!

安德魯葡撻:
因為午膳實在太過豐富,所以大家亦只能最多吃一個葡撻...

下環街市吳廷記:
我們的到來,使路人也紛紛探頭看看吳廷記有甚麼好東西賣!大家對紅豆餅及冷糕都讚不絕口!

鄭家大屋:
是重點參觀景點,似乎花友都很欣賞這座華麗古蹟!

最香餅家:
馳名的蛋黃肉心杏仁餅沽清,令這個旅程增添了一份遺憾美,但幸好沿途有其它特色小品,令花友都滿載而歸!

萬豪軒晚膳:
又託澳門佳麗的鴻福,讓我們能以便宜的價錢大快朵頤! 我個人喜愛金錢蟹盒、臘味飯和西米焗布甸。金錢蟹盒在香港幾近失傳,但在澳門是名菜,至於臘味飯的臘味,完全是上貨,吃罷不涸喉,西米焗布甸,更比香港的老號做得更滑溜!

多謝各位!最後要多次多謝澳門佳麗的禮物!太感動!

評分

查看全部評分

DORA 發表於 2013-3-4 00:25:26 |顯示全部樓層

原來G 大仲快手!

回復

Louky 發表於 2013-3-4 00:31:35 |顯示全部樓層
嘩!真係好豐富呀!
回復

george 發表於 2013-3-4 00:50:24 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2013-3-4 00:25
原來G 大仲快手!

我都好心急想睇相!

有G大和tomtom在,我可以省了帶相機。  發表於 2013-3-4 01:30
回復

george 發表於 2013-3-4 00:50:41 |顯示全部樓層
Louky 發表於 2013-3-4 00:31
嘩!真係好豐富呀!

係!真係食到飽到上心口!

x 2 ^o^  發表於 2013-3-4 11:44
414又要返夜,乜都冇份!  發表於 2013-3-4 00:52
你就好啦!我今日要返工呀!  發表於 2013-3-4 00:51
回復

george 發表於 2013-3-4 00:53:41 |顯示全部樓層
Louky  你就好啦!我今日要返工呀!
我哋園藝館旅行團嘅活動係一浪接一浪嘅 好快就到下次活動㗎啦
回復

claudiatang 發表於 2013-3-4 01:32:37 |顯示全部樓層
如果水母有去的話,西米露布丁肯定不夠喉。肯定要買外賣。我都覺得很好好吃。其它菜式都很好﹗正呀.....................

仲有紅酒呀!  發表於 2013-3-4 13:50
哈哈~~~ 多謝介紹~ 我好似食過, 去親澳門都驚食滯.  發表於 2013-3-4 11:38
仲有紅酒呀!  發表於 2013-3-4 10:42
西米布甸我都好鐘意架........你地個行程我要偷師去下先!!hehe  發表於 2013-3-4 09:17
回復

土豆貓 發表於 2013-3-4 09:16:06 |顯示全部樓層
G大.......借問聲幾時再攪呀?
回復

malike 發表於 2013-3-4 09:22:46 |顯示全部樓層
流晒口水, 可惜去唔到!

g大好似打包左d外賣比你呀!XDDDDDDDD  發表於 2013-3-4 10:20
下次一定要去呀!  發表於 2013-3-4 09:59
回復

ahhung68 發表於 2013-3-4 09:23:24 |顯示全部樓層
真係好多美食吖, 見到葡撻真係流哂口水添

一日食左超過一星期既份量@@  發表於 2013-3-4 10:00
我吾好葡撻,又剛吃完葡餐,都覺得超好好好好好好好好好好食呀  發表於 2013-3-4 09:43
回復

ChowChow 發表於 2013-3-4 09:41:52 |顯示全部樓層
G大.......借問聲幾時再攪呀?

x 2

玩到心散了﹗  發表於 2013-3-4 10:24
G 大帶隊 + 各澳門佳麗助陣,簡直令人回味無窮!  發表於 2013-3-4 10:02
回復

Juna 發表於 2013-3-4 10:32:48 |顯示全部樓層
G 大, 好嘢喎, 咁都留意到女媧廟

多謝JUNE ^.^  發表於 2013-3-4 14:08
Juna 好高興認識你同你先生,麻煩要你地做導遊  發表於 2013-3-4 13:04
回復

DORA 發表於 2013-3-4 10:39:49 |顯示全部樓層

G 大同 tomtom 既相已概括左大部份精華,呢幅相係我們完成行程後到達萬豪軒既情況,由於時間關係, saolan 及 Juna 分工安排,再有 laksaroti 係萬豪軒照應,務求做到賓至如歸,澳門花友們真抵讚!

除左西米焗布甸令人捧住個肚都想再來一個, 另外要一提既係 saolan 介紹既紅酒好好飲咖!

IMG_8977 (Small).JPG

------------

jellyfishy  嘩~ 真係好豪! ------> 好超值!

Dora你太客氣喇,花友们的酒量好浅,冇帮我飲嗮d红酒!  發表於 2013-3-5 20:52
地方舒適、乾淨、食物味道一流。  發表於 2013-3-4 12:47
嘩~ 真係好豪!  發表於 2013-3-4 11:39
回復

george 發表於 2013-3-4 12:25:06 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2013-3-4 10:32
G 大, 好嘢喎, 咁都留意到女媧廟

其實每次經過都見到!不過今次係畀佢門口啲字吸入到
回復

saolan 發表於 2013-3-4 12:40:14 |顯示全部樓層

今次活動能顺利完成,除了澳门這边的花友通力合作,带團的G大领导和團友的合作才变得咁精彩。
充心的多谢大家(我自己都玩得好開心)

多得你們介紹鄭家大屋, 好像回到我阿爺在廣州西關的祖屋一樣.  發表於 2013-3-5 16:49
多謝靚靚秀蘭安排豐富午餐,晚餐同精心挑選嘅禮物 ^.^  發表於 2013-3-4 14:00
好高興認識你,多謝安排,同講解澳門現况,我學多好多  發表於 2013-3-4 13:07
個個都盡興。難得天公造美,天氣溫暖。沒有雨。  發表於 2013-3-4 12:48
回復

N-Blythe 發表於 2013-3-4 12:59:59 |顯示全部樓層

RE: 三月三日園藝館春季濠江美食團 精彩相片回顧

G大同 tomtom 的相很豐富啊!
今次香港花友越洋與澳門花友大會面,謝謝G大領導、 saolan 、Juna 、laksaroti 的精心安排喔!喵喵隨團協助!

昨天遊覽的美境

美食大飽覧

謝謝G大靚仔導遊

謝謝獎賞
prodorothyhkg 、malike 、tomtomtom 、ChowChow、G大

prodorothyhkg  呢分係比最後張相 ^^  菲媽多謝你欣賞,你都覺得G大靚仔喔^^
saolan  将图片砌成心形,好有意思! 秀蘭,高興認識你們,你為我地的籌備的伴手禮更有心思啊^^
Juna  G 大個頭像好襯呀  多謝你欣賞,高興認識你們啊^^

好犀利~~~~  發表於 2013-3-5 14:12
呢分係比最後張相 ^^  發表於 2013-3-4 17:15
将图片砌成心形,好有意思!  發表於 2013-3-4 14:51
G 大個頭像好襯呀  發表於 2013-3-4 13:41

評分

查看全部評分

回復

george 發表於 2013-3-4 13:01:58 |顯示全部樓層
N-Blythe 發表於 2013-3-4 12:59
G大同 tomtom 的相很豐富啊!
今次香港花友越洋與澳門花友大會面,謝謝G大領導、 saolan 、Juna 、laksarot ...

我睇到最後嗰張...自己都笑咗出嚟...

我睇到最後嗰張...自己都笑咗出嚟...G大,你笑時笑,有無比人睇到你呀?  發表於 2013-3-4 18:43
好似星星都有影靚仔相喎!  發表於 2013-3-4 14:14
姣靚仔呀。。。。。。。。  發表於 2013-3-4 13:21
回復

八王爺 發表於 2013-3-4 14:04:41 |顯示全部樓層
帥哥領隊,美女導遊........ 真喺天作之合。
行情豐富,節目一流........ 絕無行貨九流!
回復

george 發表於 2013-3-4 14:09:46 |顯示全部樓層
因為有數位花友希望參考餐單,我在這裡貼出來,大家可下次再食

路環Restaurante Espaco Lisboa
Ameijoas à Bulhão Pato 蒜蓉炒蜆
Croquetes  牛肉丸
Pasteis de Bacalhau 炸馬介休球
Salada de Polvo   八爪魚沙律
Bife à Portuguesa, frito com alho, vinho branco,    serrvido com presunto, ovo e batata às rodelas 葡式煎牛扖、跟火腿、鶏蛋、薯片
Galinha à Africana com batata gratinada e salada mista  非洲雞、伴焗薯仔、青菜沙律
“Pianola” peça de entrecosto de porco fresco, grelhado  na brasa e servido com batata frita e grelos salteados 燒 “Pianola” 鮮豬肋骨、跟薯條、菜心
Robalo Grelhado no carvão, servido com   batata cozida e legumes   炭燒鱸魚 伴白烚薯、 時蔬  
Caldeirada -  Portuguese Style 葡國燴魚
Arroz de Pato à Portuguesa  葡式焗鴨飯
Arroz de Marisco à “Espaço Lisboa” 海鮮燴飯

萬豪軒
乳豬大拼盤
椰子雪耳竹絲雞梅肉湯
XO醬雜菌炒銀絲
大海斑兩味:翡翠炒球、蒸頭腩尾
金錢蟹盒拼四川蝦仁
上湯浸菜苗
瓦罉鹽焗雞
原煲臘味飯
西米焗布甸
鮮果拼盤

呢間萄國餐廳真係好好味架, 唔大又唔顯眼架, 係我同BF有一次係路環無野做揾到架, 好好味架  發表於 2013-3-6 10:36
呢間萄國餐廳真係好好味架, 唔大又唔顯眼架, 係我同BF有一次係路環無野做揾到架, 好好味架  發表於 2013-3-6 10:36
正宗葡菜,十分回味~~~~~~  發表於 2013-3-5 10:52
椰子雞湯太少了。每人只有一小碗,沒得添加......  發表於 2013-3-4 14:34
葡式煎牛扒個汁好好味﹗那種酸的層次很鮮明。可惜我說不出那是怎麼個酸法....  發表於 2013-3-4 14:34
回復

HLAM 發表於 2013-3-4 14:16:32 |顯示全部樓層
昨天澳門遊, 唔可以漏左多謝貓貓, 上車落車, 過路集隊....全程嘅提點同照顧花友.
回復

123下一頁