台灣手工皂達人-糖亞

作者: 鬱金香 發表于 2013-3-1 12:24:31
1310 6
有無館友睇開佢既書/BLOG
她從3月份開始就不做網絡生意.
不知她的BLOG & FACEBOOK FANPAGE 會不會關閉
她的BLOG有很多資訊啊.

我自己買了她2本書,覺得內容都很實用呢.
mono 發表於 2013-3-2 00:09:40 |顯示全部樓層
糖亞唔只只係唔做網絡生意。佢係將整個 “糖亞” 品牌出售,“糖亞” 唔再由佢本人運作。
* “糖亞”商標
* 四本書著作版權
* 網站 (官網.購物區.PCHOME購物商城.網址註冊所有權….)
* 2003~2013年全部進出貨資料
* 生產和辦公室設備
* 手工皂製造許可
* 化妝品廣告許可
* 2003~2013年手工皂製作配方
* 糖亞公司(香港)
* 糖亞公司(台灣)
* 現有商品庫存
糖亞自已嘅 Blog 同 Facebook 我覺得佢唔會再 keep。因為都係以 “糖亞” 命名。
回復

noras_dove 發表於 2013-3-2 14:51:25 |顯示全部樓層
又會咁可惜, 自己心血黎WOR~

有錢落袋點會可惜.....知識係自己既...用第二個名,一樣可以做生意..  發表於 2013-3-4 08:08
回復

鬱金香 發表於 2013-3-4 14:14:41 |顯示全部樓層
好似仲未搵人買.
但作出呢個決定需要很大的勇氣.
回復

prodorothyhkg 發表於 2013-3-4 16:25:12 |顯示全部樓層
其實台灣競爭太大,佢地好多攪手工皂的都是大學生甚至專業人士,如果唔係出於興趣,所賺的錢往往不及出去打工的高~

正如我一早講,係業餘先有咁好心機去做,當變成職業時會係 another story
回復

jellyfishy 發表於 2013-3-4 16:48:30 |顯示全部樓層

我不是這個睇法, 糖亞的background 也不懶, 估計經營不是太困難, 有時可能有更多個別原因沒說出來啫. 香草公房, 阿原, 還有個別商店也辦得很好啊.

說不定, 講一講要執笠, 立時多了客仔訂單.
回復

mono 發表於 2013-3-5 09:50:08 |顯示全部樓層
糖亞都好似係身體問題。所以唔再做。
但真正原因,都係佢自己先知。
始終向佢個 blog 都得到一點點嘅知識。
都要多謝佢。
回復