露台種植,好野蚊滋

作者: ivyl 發表于 2013-2-25 16:07:04
2585 7
早幾日幫盆蕃茄換盆,用了因多素做基肥,呢兩日開始野咗好多蚊滋,入埋屋 ,仲以為因多素無咁野蚊tim ,好想起番佢出嚟,好嗎?

另想問吓古早肥會唔會野蚊呢?
faylo 發表於 2013-2-25 16:15:58 |顯示全部樓層
咁怕蚊滋,一糸用捕蠅黃紙,一糸用粒裝魚肥,埋深d
回復

ivyl 發表於 2013-2-25 16:52:04 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2013-2-25 16:15
咁怕蚊滋,一糸用捕蠅黃紙,一糸用粒裝魚肥,埋深d

因為去年夏天時候種菜,用花生夫骨粉吽咗勁多烏蠅被投訴,當時都有用捕蠅黃紙但都捉唔晒,日日晌度拍烏蠅 .

原本諗住改種花算數,點知包花種子生出嚟竟然變咗蕃茄 ,真係好怕歷史重演 .
回復

weels 發表於 2013-2-25 17:41:49 來自手機 |顯示全部樓層
邊間黑店賣的種子?

不過番茄都会開花嘅  XD
回復

ivyl 發表於 2013-2-25 17:50:17 |顯示全部樓層
weels 發表於 2013-2-25 17:41
邊間黑店賣的種子?

不過番茄都会開花嘅  XD

荷蘭買番嚟,張相係好多唔同嘅花,入面有大約1x款種子,我每種揀咗幾粒嚟種,但無諗過會有蕃茄囉 .

真搞野,怪吾知荷蘭銀行支票咁聞名:-D  發表於 2013-2-25 17:58
回復

elevala 發表於 2013-2-25 22:51:25 |顯示全部樓層
其實我都係咁... 話要埋深D, 其實都唔知要埋幾深先得...
我都試過埋好深吖, 响盆種唻講..., 但都係一樣吽咗D蚊仔出唻,,, 好討厭...
不過佢唔太多就理唔到佢咁多了.... ><"
回復

tic81127 發表於 2013-2-26 03:05:31 |顯示全部樓層
可以試吓係泥面鋪一層沙,咁可以阻止蚊蠅係泥度產卵,停止個生命周期。

有興趣去睇片:Pest Control : How to Kill Indoor Gnats
回復

victorliu 發表於 2013-3-1 17:53:51 |顯示全部樓層
我用河沙, 但有時D蚊都入到底下, 不過數量的確係少左, 但唔可以加液肥係面, 否則結果係災難性的
回復