德興,肇興3日遊

作者: 可樂包 發表于 2008-6-1 15:02:38
4809 19
岩岩星期二至四帶人上左去3日
去上年新開ge西部通道過關,唔駛10分鐘就過曬2個關~
3日入面唔係影左好多相

油站芒果樹,一張相已經有成三四十個

油站芒果樹,一張相已經有成三四十個

龍母廟牌坊

龍母廟牌坊

第一晚由酒店影出去

第一晚由酒店影出去

盤龍峽入口附近

盤龍峽入口附近

上到半山ge水車

上到半山ge水車

大約四五層樓高ge瀑布

大約四五層樓高ge瀑布

盤龍峽內薰衣草園

盤龍峽內薰衣草園

第2日見到隻狗仔

第2日見到隻狗仔

呢朵花唔知係咪蓮花

呢朵花唔知係咪蓮花

不知名ge花

不知名ge花

3葉草開ge花

3葉草開ge花

紅色雞蛋花

紅色雞蛋花

唐老鴨!?

唐老鴨!?
可樂包 發表於 2008-6-1 15:14:23 |顯示全部樓層
盤龍峽果到ok靚,同d長者由半山行到山腳大約用左1小時45分
雖然好似行左好耐,不過一邊睇風景又坐低食下野,唔係好覺累

3日入面最好笑係見到隻唐老鴨,
相信唔會有人到佢係一個咁ge地方出現

一個話就話係旅遊點,但其實係一個山卡la地方
果到係一個梁氏宗祠,隔離就係一間書院...
無lala整隻唐老鴨係到....
回復

Monse 發表於 2008-6-1 15:18:10 |顯示全部樓層
“盤龍峽內薰衣草園”那不是薰衣草而是粉萼鼠尾草,第十張相裡面的是紫薇花。
回復

可樂包 發表於 2008-6-1 15:39:59 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-6-1 15:18 發表
“盤龍峽內薰衣草園”那不是薰衣草而是粉萼鼠尾草,第十張相裡面的是紫薇花。

哈哈~原來係粉萼鼠尾草~
比個導遊呃左添
話呢d係薰衣草,下次要留心d睇先得

一直都唔知果d叫紫微花,係香港成日見
覺得呢種花都幾靚
回復

八王爺 發表於 2008-6-4 11:56:41 |顯示全部樓層
我都想試吓 係 沙頭角 過關。
回復

Tony 發表於 2008-6-5 20:14:01 |顯示全部樓層
原帖由 可樂包 於 2008-6-1 15:14 發表
盤龍峽果到ok靚,同d長者由半山行到山腳大約用左1小時45分
雖然好似行左好耐,不過一邊睇風景又坐低食下野,唔係好覺累

3日入面最好笑係見到隻唐老鴨,
相信唔會有人到佢係一個咁ge地方出現

一個話就話係旅遊點,但其實係一個山 ...

隻唐老鴨.....9唔搭8
回復

Tony 發表於 2008-6-5 20:18:19 |顯示全部樓層
返大陸,要搭長時間ge旅遊巴 ,有一個"景點"係差唔多個個旅行團都會去ge------------就係-------油站---------ge廁所
回復

雲雲 發表於 2008-6-7 16:49:28 |顯示全部樓層
我打算7月去,請問你是否跟康仔團?有無住木屋呢?
回復

可樂包 發表於 2008-6-18 22:03:20 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-6-5 20:18 發表
返大陸,要搭長時間ge旅遊巴 ,有一個"景點"係差唔多個個旅行團都會去ge------------就係-------油站---------ge廁所

無錯!~ 呢個仲要每次ge 第一個景點~~
回復

可樂包 發表於 2008-6-18 22:14:38 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-6-7 16:49 發表
我打算7月去,請問你是否跟康仔團?有無住木屋呢?

唔係, 我地搵果間係x東, 佢有做過境旅遊巴
2 晚都係住d 酒店, 因為我地係包團去
所以唔會去果d 購物景點, 坐係到成個鐘聽人up
不過可以留意有間係肇興叫星港酒店
話就話酒店, 不過入面同d 賓館無分別
半夜會有人係門下面放d 片入黎,
內容eg: 我叫xx丫~你想唔想搵人陪下?係就打1234567
仲要我地住係6樓, 但係望去隔離d 大廈只係2樓
一間都頗嚇人ge "酒店"
回復

jellyfishy 發表於 2008-6-19 09:04:27 |顯示全部樓層
064張相係叫大葉紫薇 / 洋紫薇, Lagerstroemia speciosa.
058 那個叫睡蓮.
無端端加隻唐老鴨, 好樣衰呀~
回復

ching 發表於 2008-6-19 11:21:06 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-19 09:04 發表
064張相係叫大葉紫薇 / 洋紫薇, Lagerstroemia speciosa.
058 那個叫睡蓮.

紅隧出口個棵係唔係大葉紫薇 / 洋紫薇?
回復

雲雲 發表於 2008-6-19 12:19:15 |顯示全部樓層
原帖由 可樂包 於 2008-6-18 22:14 發表

唔係, 我地搵果間係x東, 佢有做過境旅遊巴
2 晚都係住d 酒店, 因為我地係包團去
所以唔會去果d 購物景點, 坐係到成個鐘聽人up
不過可以留意有間係肇興叫星港酒店
話就話酒店, 不過入面同d 賓館無分別
半夜會有人係 ...

謝謝你的資料,我都準備去購物景點就留2個鐘,景點就2分鐘。因為個團會去其他地方,初步認識路線,下次就可以自助遊。
回復

可樂包 發表於 2008-6-19 21:41:24 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-6-19 09:04 發表
058 那個叫睡蓮.

哈哈~係wow~
無lala 係d 叫做旅遊點ge 鄉村地方整隻唐老鴨
格格不入
回復

可樂包 發表於 2008-6-19 21:44:07 |顯示全部樓層
原帖由 ching 於 2008-6-19 11:21 發表

紅隧出口個棵係唔係大葉紫薇 / 洋紫薇?

係丫~一出紅隊就見到種左好多
呢排仲開緊花
回復

可樂包 發表於 2008-6-19 21:55:29 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-6-19 12:19 發表

謝謝你的資料,我都準備去購物景點就留2個鐘,景點就2分鐘。因為個團會去其他地方,初步認識路線,下次就可以自助遊。

上次去左肇興ge 一個大型商場, ok 多野買
不過就無咩人行, 應該對當地人黎講都仲係比較貴

好彩你係去購物, 如果去上第2張相ge 龍母廟就慘
連續咁多日落雨, 攪到呢間廟都水浸
聽講話浸過心口
回復

可樂包 發表於 2008-6-19 22:01:05 |顯示全部樓層
西部通道過關好方便, 好快
一過左關就係蛇口
不過對於會暈車浪ge 人黎講就比較辛苦
果次好似去到元朗左右已經頂唔順
回復

Tony 發表於 2008-6-19 22:49:31 |顯示全部樓層

回復 16# 可樂包 的帖子

間龍母廟我去過呀,出面有得燒炮杖,我去嗰時,包團去,買咗串500粒ge炮杖黎燒,好過癮ga
回復

可樂包 發表於 2008-6-20 13:58:15 |顯示全部樓層
我地都係~不過唔知有多粒...
成個圈差不多有成八,九十cm
回復

Tony 發表於 2008-6-20 14:02:25 |顯示全部樓層
燒到最後嗰吓,勁正
回復