扦插玫瑰兩星期,出了新芽,是否要摘走除去?

作者: littlelittlep 發表于 2013-2-18 23:12:20
989 8
請問扦插玫瑰兩星期,出了新芽,是否要摘走除去?
謝謝大家!
ht333147 發表於 2013-2-18 23:17:21 |顯示全部樓層
點解認為要除去?
無相睇難以評估.
回復

littlelittlep 發表於 2013-2-18 23:45:17 |顯示全部樓層
我見在別的玫瑰帖中,有人教要摘去新芽,防搶養份,但我不捨得摘去,而且不是很多人提及,所以想再問清楚。
用iPhone 可否上傳相片,?好像不太成功,還是我錯了上傳方法?
謝大家!
回復

vaniza小馬 發表於 2013-2-18 23:54:02 |顯示全部樓層
出左新芽即係開始有新根啦~
等佢開左葉, 自己識得光合作用製造食物, 先慢慢摘芽修剪~!
回復

littlelittlep 發表於 2013-2-19 00:00:53 |顯示全部樓層
明白了!謝謝!
回復

fnv234 發表於 2013-2-19 00:05:34 |顯示全部樓層
有時插枝出咗芽未必有根,只係用緊本身枝條嘅營養
記得之前都有花友提過
至於摘咗佢係唔係正確做法我就唔清楚
因為我通常都係掉咗發黑/出芽未出根嘅枝條
回復

littlelittlep 發表於 2013-2-19 00:33:14 |顯示全部樓層
咁點先知/分辨有芽有根,有芽無根?
我插了7支,得一支生得最靚仔,有新芽,新葉。其餘6支麻麻地。
回復

silicon 發表於 2013-2-19 23:44:57 |顯示全部樓層
littlelittlep 發表於 2013-2-19 00:33
咁點先知/分辨有芽有根,有芽無根?
我插了7支,得一支生得最靚仔,有新芽,新葉。其餘6支麻麻地。 ...

繼續種耐d,唔出根既會自動黑左枯萎
回復

littlelittlep 發表於 2013-2-20 15:24:16 |顯示全部樓層
附上圖片.. 以說明!

最初買回來的花樣

最初買回來的花樣

用膠袋蓋住, 讓芽生出...這是最靚仔的一支 ( sorry, out focus 左)

用膠袋蓋住, 讓芽生出...這是最靚仔的一支 ( sorry, out focus 左)

這支係 "無心插柳", 是但放係水, 唔理佢..點知有芽出...同用泥,用膠袋效果一樣 (注: 這是主莖,比較粗壯) ...

這支係 "無心插柳", 是但放係水, 唔理佢..點知有芽出...同用泥,用膠袋效果一樣 (注: 這是主莖,比較粗壯) ...

水插的玫瑰芽..希望會長大啦

水插的玫瑰芽..希望會長大啦
回復