屋企好多黑蟻呀~~~~可以點攪掂佢地呀??

作者: 小農女 發表于 2008-5-31 12:22:32
6355 9
想請教下
有什麼方法可以清除黑蟻呢??
siu_so_so 發表於 2008-5-31 14:41:55 |顯示全部樓層
去深水埗郵政局嗰條元洲街近北河街買治蟻藥, D黑蟻消失
回復

yangac 發表於 2008-6-1 01:18:44 |顯示全部樓層
我屋企都有黑蟻呀,佢地重爬上的棵薄荷度呀!唔知佢地會唔會我啲植物有影響呢?
回復

carmen 發表於 2008-6-1 01:22:46 |顯示全部樓層
有冇試過用苦煉油得唔得呀??
回復

everydayfan 發表於 2008-6-2 12:31:37 |顯示全部樓層
係屋企有蟻定盆栽有蟻?
回復

fatinhk782827 發表於 2008-6-2 12:46:11 |顯示全部樓層
去 買                        

拜高     出品        ......  (( 蟲蟻淨 ))     

將粉末,粒狀  誘餌  放在螞蟻 出現 蟻路上
佢地會將誘餌  搬回蟻 巢....
誘餌會令 螞蟻  (  杏+橙  )      

回復

yangac 發表於 2008-6-2 21:07:35 |顯示全部樓層
原帖由 everydayfan 於 2008-6-2 12:31 發表
係屋企有蟻定盆栽有蟻?

我個case係見到棵植物有蟻,但唔見其他地方有,不過唔係好多,幾隻啫!
蟻係食唔食葉架?
回復

fatinhk782827 發表於 2008-6-2 23:07:22 |顯示全部樓層
黑蟻 應該吾會食植物 d 葉 ga , 除非 佢系  ((  切葉蟻  ))...
不過,植物有蟻 , 根住尾的..多數會有芽蟲起植物上面出現....
回復

蘑菇 發表於 2008-6-3 10:32:02 |顯示全部樓層
如果係地板,可以試吓用地板綠水拖地,我屋企以前試過,阿媽話d黑蟻唔鍾意呢d氣味,試過真係work喎,走咗就冇再番黎。
如果係响泥度,就唔知點做lu。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-3 15:10:41 |顯示全部樓層
我o係雜貨店買o左一包紫紅色既碎粒狀滅蟻藥,老闆話對人畜無害,叫我直接灑落盆栽及見到蟻既地方~
我灑o左落3盆薰衣草既泥上(唔打算食用),幾日內唔見晒d蟻,3盆薰衣草至今仲好健康~
回復