捕蠅草夾子之謠言?

作者: simoncml 發表于 2008-5-31 10:49:00
3175 7
捕蠅草夾子之謠言?

聽某位達人說, 想捕蠅草的新夾子每次都長得比舊的大一些, 可餵食和舊夾子差不多大小的昆蟲便行

昨天看見一隻虎頭峰飛了進來, 有3cm大, 因虎頭峰是肉食的, 怕牠會咬破夾子, 所以先切掉頭部, 放在3cm大的 Dionaea Muscipula 夾子上, 夾子不消十分一秒夾子便開始熱吻牠了!

今天起床的時侯, 發覺捕蠅草夾子黑掉一半了, 心痛地立刻把那個夾子剪掉!

請問各位大大, 為何夾子迅速黑掉?

上述之餵食方法是否屬實?
LEUK9884 發表於 2008-5-31 11:17:18 |顯示全部樓層
不可能與夾子一樣大  , 就算合得上也消化不了! 水份較多的蟲也不好 !
過多的消化液連本身的夾也破壞了!
回復

simoncml 發表於 2008-5-31 11:19:26 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-5-31 11:17 發表
不可能與夾子一樣大  , 就算合得上也消化不了! 水份較多的蟲也不好 !
過多的消化液連本身的夾也破壞了!

請教大大餵食那些蟲會較好? 謝謝!
回復

LEUK9884 發表於 2008-5-31 11:56:54 |顯示全部樓層
我沒餵! 有的也是拍死的蚊子!
回復

IVAN 發表於 2008-5-31 18:11:01 |顯示全部樓層
捕蟲夾所分泌既消化液含有蛋白(酉每), 而葉片有角質層保護,
所以消化液應該唔會直接對夾子有影響...
反而如果蟲既體積太大會令夾子出現"消化不良"而枯
我自己會餵比夾子大約細一半既蟲, 大少剛好刺激到 tiger hair 又唔會令夾子合唔埋
只要耐不耐食下蟲, 夾子就會一個大過一個, 直至去到 maximum size

simon兄餵既蟲應該太大隻... 令夾出現上述情況
另外, 餵營養太高既食物(e.g. 紅肉)都會令夾黑掉

有指夾可以食魚仔(size要岩岩好) !! 而且消化良好(連骨都無埋), 只係餵食程序較麻煩

如果謠言屬實 ....
1st 餵蟲
2nd 餵魚
3nd 餵大魚
4th 餵青蛙
5th 餵壁虎 ......
遲 d 咪人都食得落   我覺得夾既 size 同蟲既 size 無直接關係
就算餵細細粒既蟲.... 如果次數足夠, 完全吸收, 效果都會跟餵大蟲一樣

回復

cross 發表於 2008-6-5 11:43:01 |顯示全部樓層
原帖由 IVAN 於 2008-5-31 18:11 發表
捕蟲夾所分泌既消化液含有蛋白(酉每), 而葉片有角質層保護,
所以消化液應該唔會直接對夾子有影響...
反而如果蟲既體積太大會令夾子出現"消化不良"而枯
我自己會餵比夾子大約細一半既蟲, 大少剛好刺激到 tiger hair  ...

仲可以防黑
回復

maple 發表於 2008-6-13 00:54:02 |顯示全部樓層
嗯...这个 -  =!看到这不得不登录了...有懂滴就要帮忙啦....话说...话说...他们要吃新鲜滴..不能喂死滴..如果这样的话你干咳不喂牛肉...比蜜蜂多好多营养呢...还是要等它们自己抓啦~放心..死不了滴- - !!记得哟...就算喂也要喂活滴!!!昆虫就好..动物的话...蜂鸟吧-     -!!!..貌似茅也不能喂的..- -!
回復

kenwong 發表於 2008-6-13 03:29:26 |顯示全部樓層
以前都種過VFT, 不過D夾都係KEEP住 2CM到
夾到D蟲太大 夾會易變黑爛  夾完毛蟲果類亦比較易爛
我個棵最盡都係消化到 中型FLY
不過個夾開返都會無乜反應
米當個夾係你個胃   佢要用好大effort先可以消化同吸收d食物ga
死屍未必會消化 佢要連續 stimulate 啲毛先會開始消化(活蟲會掙扎)
哩個係佢演化出黎既 mechanism 辨認是否夾到生物
回復