請教DIY兒童防晒乳液材料問題

作者: Carmenchau 發表于 2013-2-5 12:08:15
1138 6
請教DIY兒童防晒乳液材料問題:

係網上search到以下材料整俾小朋友用架:

水性二氧化鈦粉 5g / 海藻防晒提取液2ml / 甘油 5ml / 甜杏仁油 20ml /
全效型冷作乳化劑 1ml / 全效型復方抗菌劑 0.5ml

-->想問 水性同油性二氧化鈦 有何分別?
-->海藻防晒提取液 可以用其他的代替嗎? 唔知邊度有得賣?
-->定係有其他配方的材料更user friendly呢?

請各位高手指教, 謝謝!!!
jellyfishy 發表於 2013-2-5 12:13:09 |顯示全部樓層
你的小孩有多大年紀? 防曬是來做那類戶外活動?

5歲了, 到田收割下及踩單車呀!  發表於 2013-2-5 12:17
回復

jellyfishy 發表於 2013-2-5 12:26:02 |顯示全部樓層
Carmenchau  5歲了, 到田收割下及踩單車呀!  發表於 4 分鐘前
-----------------------
個人認為小朋友這個年紀不太適合搽咁多防曬(除非游水無法避免會勁曬).其實做好足夠衣帽作防曬便可.或用一些天然防曬能力的植物油造的cream,如橄子油,cp麻油,可可巴油.

看看其他花友有無建議先~ 我也等著學野~ 

游水選時間比佢游,避開中午就OK。小朋友少D接觸化學野對佢地氣管好D。曬黑無問題架,鍛鍊皮膚扺抗力呀..  發表於 2013-2-19 08:46
忘了講, 夏天嚟的時候, 阿仔會去游水呀!  發表於 2013-2-5 12:36
哈哈~ 爹地驚阿仔曬親, 我就驚佢用的好多化學物質! 真係唔搽好過搽!!  發表於 2013-2-5 12:31
回復

Carmenchau 發表於 2013-2-5 12:35:40 |顯示全部樓層

我之前都search到呢個防曬配方d材料好common, 但係唔知好唔好~大人用架, 唔該幫下眼啦!

橄欖油 15ml / 簡易乳化劑1ml / 熱水 80ml / 綠茶粉 1茶匙 / 二氧化鈦粉6g / 抗菌劑 1ml

吓!咁大獲!好彩未有時間去整啫!係咪因橄欖油太滋潤呢?唔該哂!

呢個唔好搽面,包起粒粒  發表於 2013-2-10 22:39
不如你先出去坊間望下,bb用的防曬一般會用乜野油種/質地.我小孩時代勁游水架,只係搽油咋.  發表於 2013-2-5 13:16
回復

Carmenchau 發表於 2013-2-5 13:23:29 |顯示全部樓層

jellyfishy  不如你先出去坊間望下,bb用的防曬一般會用乜野油種/質地.我小孩時代勁游水架,只係搽油咋.  發表於 3 分鐘前
--------------------
祇係齋搽一種油?  咁我有椰子油, 就咁搽係咪可以呢? 唔駛加d其他野嗎?

Hi! Candy, 係咪!直接搽就可以呀?“立”唔“立”架!謝謝!

raspberry oil, 好高級咁喎~ 這東西比較少貨源, 沒需要吧.  發表於 2013-2-19 08:59
不太立,你可以现場試下先  發表於 2013-2-8 18:22
可以試下raspberry oil, 防晒有spf 20-25  發表於 2013-2-5 18:35
回復

jellyfishy 發表於 2013-2-19 08:58:03 |顯示全部樓層
Carmenchau 發表於 2013-2-5 13:23
jellyfishy  不如你先出去坊間望下,bb用的防曬一般會用乜野油種/質地.我小孩時代勁游水架,只係搽油咋 ...

我四五歲開始, 暑假日日朝早去海灘游水, 有時搽防曬, bb油, 好笠的, 但通常都唔搽, 曬黑好正常啦, 無問題呢, 印象中好似未試過曬燶或甩皮. 如果你小朋友沒有特別皮膚敏感問題, 只要游水時間避開最曬時間便可以了.

小朋友游完水, 如果感覺皮膚紅了或太乾, 事後搽下椰油, 甜杏仁油, aloe vera gel (不敏感的話), 其實都好ok的了~

面上既斑要分清楚係雀班還是肝斑,有時候面上既斑唔關太陽事....  發表於 2013-2-20 19:24
睇到防晒有好多對皮膚有害的化學物質,都唔敢多搽!  發表於 2013-2-19 21:17
真係多謝你的提醒!我都係唔多鍾意搽防晒,都會避開最晒時候!但宜家最要保護的反而係自己,面上開始多咗好多斑,唔知點防,衹知要多搽多補!  發表於 2013-2-19 21:11
回復

jellyfishy 發表於 2013-2-20 09:05:19 |顯示全部樓層
Carmenchau  真係多謝你的提醒!我都係唔多鍾意搽防晒,都會避開最晒時候!但宜家最要保護的反而係自己,面上開始多咗好多斑,唔知點防,衹知要多搽多補!  發表於 昨天 21:11
-------------------
我出名花面貓, 八歲已經開始有斑了, 雀斑係我icon, 一直有留意呢樣野, 小小意見, 僅供參考.

要留意你的斑形成原因, 以我所知, 斑有幾種, 有曬出來的斑(主要分佈在額和耳頂鼻頂), 生育後出現的斑(大大塊堆埋一齊), 還有因肝問題出現的斑(好散, 成面都會出現). 其實多休息, 多做保濕和清潔角質, 斑自然會少d淡d. 越多化學野上面, 面皮越薄, 斑會越長越多的, 呢個係我個人經驗, 唔好信乜鬼科技laser 或彩光可以完全治療雀斑, 呢d 所謂科技只會令你面皮越來越弱, 對抗游離機和陽光的能力越低, 成斑和紋的機會更大!!!!!

多謝你的解說!我的斑集中係面頰同眼下的“顴”位,好似玩咗種菜就開始晒多咗,斑就漸漸多,淺啡色都幾大粒架!  發表於 2013-2-25 13:07
回復