士多啤梨 好難明芽嗎?

作者: whishy 發表于 2008-5-31 01:35:49
3128 18
士多啤梨 好難明芽嗎?
我以前都種過  不過好似過左成個月都冇芽就轉其他種了

士多啤梨 明芽有什麼hints嗎?.?
windleaf 發表於 2008-5-31 12:03:10 |顯示全部樓層
11月左右
等天氣凍少少
就種到家啦
我次次發牙都一大盆
不過死亡率都好高
平均幾十棵得5~6棵成功長大
回復

花心 發表於 2008-5-31 18:16:01 |顯示全部樓層
我分享的士多啤梨,而家都有種18/3落種大約1個月到發芽,好似玩人咁當你想放棄嘅時侯佢就發芽不過可以過左暑假無咁熱先,我就唔等驚到時養唔大無士多啤梨食,下面兩盆是從上面個盆移出的遲多兩曰再移走大個幾棵。

回復

whishy 發表於 2008-5-31 18:24:38 |顯示全部樓層
"好似玩人咁當你想放棄嘅時侯佢就發芽"
真係笑死我

花心兄比我d種 我放左一半咋 我都驚 天氣溫度唔o岩
d種死哂就慘

溫度低d易發芽吧...比佢吹風扇好唔好呢
回復

mimighost 發表於 2008-5-31 22:15:50 |顯示全部樓層
我覺得發芽唔難
但一定要有耐性~~~~

我的3月13播種, 依家先得咁大...........
回復

yangac 發表於 2008-6-1 19:41:50 |顯示全部樓層
咁其實係要等佢幾大先俾佢去晒太陽呢?太細會唔會晒死佢?
回復

athernas 發表於 2008-6-1 23:51:52 |顯示全部樓層
原帖由 mimighost 於 2008-5-31 22:15 發表
我覺得發芽唔難
但一定要有耐性~~~~

你播咗幾多種呀,出咗咁多苗嘅?
回復

mimighost 發表於 2008-6-2 00:17:32 |顯示全部樓層
原帖由 athernas 於 2008-6-1 23:51 發表

你播咗幾多種呀,出咗咁多苗嘅?

我播左40~50粒, 都有80%發芽~~
回復

花心 發表於 2008-6-2 00:19:25 |顯示全部樓層
原帖由 mimighost 於 2008-5-31 22:15 發表
我覺得發芽唔難
但一定要有耐性~~~~

你呢隻士多啤梨係邊種?
回復

花心 發表於 2008-6-2 00:24:42 |顯示全部樓層
原帖由 yangac 於 2008-6-1 19:41 發表
咁其實係要等佢幾大先俾佢去晒太陽呢?太細會唔會晒死佢?

唔係唔晒得不過唔好太强烈,夏天太焗在家種要放在通風位。
回復

nuage 發表於 2008-6-2 00:25:22 |顯示全部樓層
原帖由 whishy 於 2008-5-31 01:35 發表
士多啤梨 好難明芽嗎?
我以前都種過  不過好似過左成個月都冇芽就轉其他種了

士多啤梨 明芽有什麼hints嗎?.?

依家種怕過唔到夏天﹗你要唔要走莖,我比d你種。
回復

mimighost 發表於 2008-6-2 00:39:20 |顯示全部樓層
原帖由 花心 於 2008-6-2 00:19 發表

你呢隻士多啤梨係邊種?

日本種, 係吉吉島買~~
但食完唔記得mark 叫咩名.......
回復

laputa 發表於 2008-6-2 13:58:26 |顯示全部樓層
我果d一月十幾號種.......真係過左十日就快芽(同包裝袋上寫一樣)....可能天氣夠凍~
我只係落左半包,發芽率好高.....
試過去左旅行幾日屋企人遮住左佢冇太陽,當時有兩三塊葉........有幾棵因此而打柴~
細心打理,生存率都高.....now太多俾緊d人~
回復

whishy 發表於 2008-6-2 22:27:29 |顯示全部樓層
原帖由 laputa 於 2008-6-2 13:58 發表
我果d一月十幾號種.......真係過左十日就快芽(同包裝袋上寫一樣)....可能天氣夠凍~
我只係落左半包,發芽率好高.....
試過去左旅行幾日屋企人遮住左佢冇太陽,當時有兩三塊葉........有幾棵因此而打柴~
細心打理,生存 ...

10DAYS
我要等佢成個月 仲要唔知發唔發到
你果隻我諗一定做左d gene改造 or 加左d催化劑
e家d科技真係勁
回復

laputa 發表於 2008-6-4 15:53:44 |顯示全部樓層
咁真係唔知.....不過佢真係咁寫~ 好野黎架!
回復

taboyan24 發表於 2008-6-6 12:37:12 |顯示全部樓層

回復 12# mimighost 的帖子

今年只係見到"吉吉島"得兩隻品種的日本士多埤梨賣,一隻係另外"博多甘王(福崗)",而另一隻叫"露之水滴"。
睇你D士多埤梨莖成條都係紅色,我估你隻士多埤梨應該係"博多甘王(福崗)";"露之水滴"個莖係黃色的...
回復

mimighost 發表於 2008-6-6 13:10:10 |顯示全部樓層
原帖由 taboyan24 於 2008-6-6 12:37 發表
今年只係見到"吉吉島"得兩隻品種的日本士多埤梨賣,一隻係另外"博多甘王(福崗)",而另一隻叫"露之水滴"。
睇你D士多埤梨莖成條都係紅色,我估你隻士多埤梨應該係"博多甘王(福崗)";"露之水滴"個莖係黃色的... ...

thanks x 10 ~~
回復

whishy 發表於 2008-6-6 13:22:51 |顯示全部樓層
原帖由 taboyan24 於 2008-6-6 12:37 發表
睇你D士多埤梨莖成條都係紅色,我估你隻士多埤梨應該係"博多甘王(福崗)";"露之水滴"個莖係黃色的... ...

""博多甘王(福崗)"  "露之水滴"。
邊隻好食d   我樓下都有吉吉島  睇下先...
回復

taboyan24 發表於 2008-6-6 14:58:10 |顯示全部樓層

回復 18# whishy 的帖子

依家無日本士多埤梨賣啦!
最快要等到今年年尾先至會再有得賣...
我個人認為"博多甘王(福崗)"就大粒DD同平DD
"露之水滴"就甜少少細粒小小同貴少少
想食就要忍下口,等到年尾啦
回復