To be archived

作者: 透心涼 發表于 2013-2-3 13:39:07
1853 9

To be archived
透心涼 發表於 2013-2-3 15:42:22 |顯示全部樓層

Post archived.
回復

Minni 發表於 2013-2-4 13:10:53 來自手機 |顯示全部樓層
社會就係好多黑暗面,,所以先會有競爭,,先會有人勤力
讀唔讀到書好睇自己勤唔勤力,,老師幫到ge有限
加上就係有好多人想搵個教得好D ge老師,,D補習社先咁好賺
就算有補習都係要靠自己溫筆記
回復

技術之達人 發表於 2013-2-4 23:49:29 |顯示全部樓層
嘩,心涼你係邊到搵到架?
NEWS?

睇完之後真係有好多意見想講- - E+ D學生真係變晒質,我不是他們的一份子 (但我身邊的同學有不少已被同化了- -_)
以下全部係對「學生」說的

1.揀老師? 有得你免費讀書就唔好嫌棄啦,未比過錢交學費呢?~ 有好多野都唔到你話事架~

2.我只可以話你醒到冇野講囉- - 看清了社會現實又如何,身處其一份子又能做甚麼能改變事實?

3.係背後講老師壞話係學生日常必做之事

4.五十步笑百步用得真係好- -

5.私家亦未必是想像般的那麼好。
回復

八王爺 發表於 2013-2-6 16:37:27 |顯示全部樓層
以前,讀私塾,你可以揀,而且唔系人人有書讀。

想時光倒流?讀八股文?
回復

透心涼 發表於 2013-2-7 19:39:12 |顯示全部樓層

..........
回復

jellyfishy 發表於 2013-2-8 14:51:45 |顯示全部樓層
唔入教協,可以入教聯.
老師和學生,只係名唔同啫,互相學習.
回復

jellyfishy 發表於 2013-2-8 15:02:27 |顯示全部樓層
類似對白,十幾年前在學校工作,已聽到教師講d類似說話,教員室充滿消極,怨氣沖天,心理質素低的負能量,我做了2年,實在唔想俾呢d負能量污染,決定唔教書,轉行.

當年大部份同事奇怪我的決定,他們唔敢轉學校教書,因為驚少左人工,因為驚搵唔到工,好多野驚,佢地覺得現況係無法攺變,只好坐在自己書桌怨天怨地,而我居然離場.

好彩,我離場了,雖然有幾年搵少左工時長左好多,但我自由了.現在無論人工和開心指數都比以前教書一職好很多.
回復

sausau 發表於 2013-2-16 19:19:30 |顯示全部樓層
現在的學生一副消費者的心態.....可悲.....尊師重道對他們說已不合時宜.....
回復

andyman 發表於 2013-2-17 10:16:57 |顯示全部樓層
學生有冇諗過需要付出先會有好結果呢 ? 只是埋怨,自己又唔努力讀書.................
回復