雞蛋瞉和茶葉渣和咖啡渣作肥料會惹蚊蟲嗎?

作者: IvyYu 發表于 2013-2-1 09:52:28
5289 6
家中每日都會有剩餘的雞蛋瞉 , 泡茶後的茶葉和研磨咖啡後的咖啡渣,

請問是否能作為植物或種菜的肥料?

可以每日直接舖在泥面嗎?

我擔心會有味和惹來蚊蟲?

我是園藝新手, 請教各位指導.
poco 發表於 2013-2-1 12:37:25 |顯示全部樓層
其實所有過剩營養配合水份都一定惹蟲, 配合陽光空氣適合嘅生物就更多 (eg 植物,菜)

雞蛋殼的話可以先洗一洗再風乾, 本身無咩營養, 但降解為植物合用的狀態需時頗十分, 先準量粉碎為佳.  我都磨咗一罃備用.

濕茶葉係吽得最快, 亦最惹蟲, 用來製厭氧廚餘肥較佳.  咖啡就咁放入泥聽講話會燒根, 放細盆的話亦不能降解易惹蟲, 我放係雪櫃吸味, 都唸緊下一步點冷處理好.

(都係新手, 望高手俾d意見)

咖啡渣可防蝸牛啵  發表於 2013-3-18 18:33
回復

JC208 發表於 2013-3-18 18:25:12 |顯示全部樓層
poco 發表於 2013-2-1 12:37
其實所有過剩營養配合水份都一定惹蟲, 配合陽光空氣適合嘅生物就更多 (eg 植物,菜)

雞蛋殼的話可以先洗一 ...

請問可以用咩工具將雞蛋殼磨粉 ?! 係米一個月施肥一次? THX

要脫去內面層白衣先呀,然後就易啦  發表於 2013-3-18 18:35
回復

JC208 發表於 2013-3-18 18:37:20 |顯示全部樓層

> llaus  要脫去內面層白衣先呀,然後就易啦 ...

係米要用"中"架 ?

找個鐵罐和一條木條就得啦,要幾碎就幾碎啦  發表於 2013-3-18 19:53
回復

poco 發表於 2013-3-19 00:07:57 |顯示全部樓層
diy 精神呢~ 為達目係不擇手段嘅   睇你方便啦, 我就波璃樽+研磨棍 (下圖), 得閒擰開中吓, 中完可以store埋添.   無棍嘅用麫粉棍又得, 用幾枝筷子又得.

多謝分享, 我都中左一樽備用了, 一個月一次嗎 ?  發表於 2013-3-19 23:57
這工具和做法真好,多謝分享。請問是否灑在泥土表面就可以?隔幾耐一次?  發表於 2013-3-19 20:30

評分

查看全部評分

回復

JC208 發表於 2013-3-19 09:36:49 |顯示全部樓層
poco 發表於 2013-3-19 00:07
diy 精神呢~ 為達目係不擇手段嘅   睇你方便啦, 我就波璃樽+研磨棍 (下圖), 得閒擰開中吓, 中完可以sto ...

oic, 我有少少"中"意....左d蛋殼添 ....
回復

poco 發表於 2013-3-19 21:51:34 |顯示全部樓層
poco 發表於 2013-3-19 00:07
diy 精神呢~ 為達目係不擇手段嘅   睇你方便啦, 我就波璃樽+研磨棍 (下圖), 得閒擰開中吓, 中完可以sto ...
這工具和做法真好,多謝分享。請問是否灑在泥土表面就可以?隔幾耐一次?

我是給太平2號補鈣用的, 佢哋都清得好快.... 之後嘅product應該亦含鈣了.

wow, 咁米可以防止骨質疏鬆lor ?!  發表於 2013-3-19 23:56
回復