緑の鈴錦+可憐石頭

作者: marieru25 發表于 2013-1-30 14:29:33
1292 12
話説一直種在公司的緑の鈴錦+石頭10粒一直都生活得非常快楽。

点知今日返工一睇。。。好驚、泥土同小石頭倒到乱晒。我就知清潔姐做既好事(唔小心都係咁話啦~大佬阿)。

真係好痛・・我既心血阿・・・掃地時小心d唔得既・・・

本来有10粒既小石頭・・・只執到8粒・・太痛。我在TAOBAO買架・・・香港無架~~~。

緑の鈴錦先惨・・・本来好好地成長葉都開始多、又係得来不容易架麻・・・一野同我掃晒落地・・・・。
N-Blythe 發表於 2013-1-30 14:47:58 |顯示全部樓層

緑の鈴錦很美,種得很好
知你心痛了

Add Oil
回復

marieru25 發表於 2013-1-30 15:13:46 |顯示全部樓層
唔知大家有無感到植物移盆後有一段時間「雅」色左・・・又無咁精神咁既呢・・
今朝既事件之後。。我加返泥落緑の鈴度・・・再噴小小水・・。
唔知点解・・・感覚真係無隔離果盤無比人打返既咁靚。
要幾耐先能回復呢・・・・希望唔会就咁離開我啦~~~。

小石頭仲惨・・阿姐就咁一粒粒執返入盆度。。。小左2粒特別種。
相中係再種返落去後的状態、本来表面有MINI蘭石・・家陣都唔知比阿姐掃晒去邊。。。真係痴鬼線・・・。
同事話「咁宝貝就唔好攞返黎啦・・・」
唔係家中無太陽、又無公司既温室環境我都唔会帯返来種。
唔知我d小宝貝幾時先好返。。。唔知仲有無機会執事返果2粒特別種小石頭呢・・・・・

回復

小孩子 發表於 2013-1-30 15:32:36 |顯示全部樓層
你同事咁講野既…
我依家都有種綠之鈴錦呀
你試下曬多d丫,會變粉紅色嫁
加油,唔好咁傷心,
依家天氣適合好快會恢復返
我果盆比你的細盆好多
回復

marieru25 發表於 2013-1-30 15:45:32 |顯示全部樓層
小孩子~
你都有種阿・・影張相比大家睇下啦。我無認識人種緑の鈴。
別外一個同事話有種過普通緑の鈴。。。但非常難種所以死左咁話。

我公司係33楼・・我放在窗台邊好好太陽、現在都好晒。
(可能係因為窗台底・・先比阿姐掃底左・・・惨)

唔見左果2粒小石頭為有睇相回味下・・・過左年再上TAOBAO買返。
下次一d帯返公司、一d留在家養・・・。

我之前用泥種都覺得好易死  發表於 2013-1-31 00:55
我有種普通佛珠、佛珠錦同情人淚(尖),我覺得一太濕就好易爛死。 依家用一比一既河沙+草木灰黎種佛珠錦,狀態唔錯,係個賣家教我既...  發表於 2013-1-31 00:55
好呀,星期日影俾你地睇丫。  發表於 2013-1-31 00:53
回復

paulpaul 發表於 2013-1-30 21:40:59 |顯示全部樓層
倒瀉石頭係人生必經階段
回復

BATISTA88 發表於 2013-1-30 23:25:27 來自手機 |顯示全部樓層
深表同情(>﹏<)
回復

marieru25 發表於 2013-1-31 15:00:06 |顯示全部樓層
無被推到果2盆係咁靚的。
可能昨日太激心・・今日唔C服返唔到工啦、為有明日先返去加蘭石在小石頭度啦
回復

hannahtang 發表於 2013-1-31 18:48:01 |顯示全部樓層
我之前都試過辦公室種多肉, 但唔知係咪因為空氣唔流通, 又唔夠光(我個位唔近窗邊), 都死了
綠之鈴捲埋一盆好靚呀!
順便一問, 你d石頭邊間taobao買??
回復

marieru25 發表於 2013-2-2 17:15:35 |顯示全部樓層
hannahtang 發表於 2013-1-31 18:48
我之前都試過辦公室種多肉, 但唔知係咪因為空氣唔流通, 又唔夠光(我個位唔近窗邊), 都死了
綠之鈴捲埋一盆 ...

http://item.taobao.com/item.htm?id=14551726378

我呢10粒在呢間買、但好似唔運来香港的、所以上次我係集運。
我前天問有無貨、賣家話有、但新年馬上到唔方便出貨。

所以過年後我会買返10粒(離保傷痛・・・・)

現在只能睇相回味我唔見左果2粒・・・

回復

小孩子 發表於 2013-2-4 15:50:15 |顯示全部樓層
marieru25 發表於 2013-1-31 15:00
無被推到果2盆係咁靚的。
可能昨日太激心・・今日唔C服返唔到工啦、為有明日先返去加蘭石在小石頭度啦
...

嘩,你果的好大盆…
我影左相俾你睇啦

大盆裏的佛珠

大盆裏的佛珠

普通佛珠

普通佛珠

小盆佛珠錦

小盆佛珠錦

近鏡

近鏡
回復

corina 發表於 2013-2-4 20:35:06 |顯示全部樓層
一定好心痛......
回復

marieru25 發表於 2013-2-4 20:36:20 |顯示全部樓層
小孩子 發表於 2013-2-4 15:50
嘩,你果的好大盆…
我影左相俾你睇啦

14193_475434439181762_128766982_n.jpg 65500_475434705848402_1602376571_n.jpg

你都有純白色葉阿~~。普通佛珠又大粒又靚・。・・

我今朝都影左2張・・・我盆錦都開始出純白葉啦。
回復