BIO KILL

作者: peeseela 發表于 2008-5-30 17:22:48
10501 24
今日係永安見到有一隻紫色及藍色樽蓋的, 紫色係殺蟎, 藍色消毒, 想問

1) 紫色殺蟎樽上註明係用於床寢, 對紫羅蘭的蟎有沒有效用?

2) 藍色消毒係用於殺99.9%細菌, 咁對係植株附近出現螞蟻有沒有用, 又或係係植株附近噴是否可以?

3) 順便問一下, 點解植株附近會有螞蟻?

請大家幫忙解答, 謝謝!!
maywong918 發表於 2008-5-30 18:01:25 |顯示全部樓層
問題一:
http://hkplants.com/viewthread.p ... o%2Bkill&page=2
其它未試過答唔到~
回復

peeseela 發表於 2008-5-31 07:04:28 |顯示全部樓層
多謝may給我link,
如果還有其他人可以答我, 請幫忙!
回復

peeseela 發表於 2008-6-2 09:03:06 |顯示全部樓層
點解冇其他人答我
回復

tata 發表於 2008-6-2 09:31:52 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-6-2 09:03 發表
點解冇其他人答我

我用嗰支好似係紅色蓋喎, 紅色先係噴植物, 我買嚟看門口
回復

ayclui 發表於 2008-6-2 09:35:06 |顯示全部樓層
係呀, 我屋企果枝都係紅色蓋o架...所以答你唔到...
回復

peeseela 發表於 2008-6-2 09:35:38 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-6-2 09:31 發表

我用嗰支好似係紅色蓋喎, 紅色先係噴植物, 我買嚟看門口

因為其它唔知成效, 最後都係買左紅色蓋看門口. thanks
回復

比得大帝 發表於 2008-6-2 09:36:06 |顯示全部樓層
唔知有冇發覺, 噴Bio-Kill 時如果唔想噴太多而按得細細力, 噴出來一滴滴, 要好大力才噴出霧.  用咗三支都係咁.
回復

peeseela 發表於 2008-6-2 09:38:41 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-2 09:36 發表
唔知有冇發覺, 噴Bio-Kill 時如果唔想噴太多而按得細細力, 噴出來一滴滴, 要好大力才噴出霧.  用咗三支都係咁.

係呢peter, 你係咪噴係植物附近做預防呀.
好似有時係咁, 下次要再細心留意吓.
回復

tata 發表於 2008-6-2 09:40:30 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-2 09:36 發表

係呀, 我用spray好似好啲, 但都係漏~
回復

tata 發表於 2008-6-2 09:43:03 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-6-2 09:35 發表

因為其它唔知成效, 最後都係買左紅色蓋看門口. thanks

其實有花友用過得, 亦有花友用過唔得, 所以可能無人敢答啩~都係嗰句囉, 唔想試到佢嘅功效, 因為暫時都未用得著佢~
回復

peeseela 發表於 2008-6-2 09:54:25 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-6-2 09:43 發表

其實有花友用過得, 亦有花友用過唔得, 所以可能無人敢答啩~都係嗰句囉, 唔想試到佢嘅功效, 因為暫時都未用得著佢~

對, 唔用好過用.
回復

比得大帝 發表於 2008-6-2 09:55:09 |顯示全部樓層
我都係用佢嚟做預防, 重會用埋 neem oil  (註: 分開來用)
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-2 10:00:37 |顯示全部樓層
我好耐先用一次! 但好似都work.
回復

peeseela 發表於 2008-6-2 10:01:58 |顯示全部樓層
neem oil 比較毒, 驚自已死先,同埋係公司應該唔用得
回復

peeseela 發表於 2008-6-2 10:02:01 |顯示全部樓層
peter, 我係上次係xx灣大聲叫你個名果個, 你好似仲話"我咁出名嘅咩", 有冇印象呀.
回復

花花公子 發表於 2008-6-2 11:58:30 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-6-2 09:03 發表
點解冇其他人答我

Peeseela,

以下是我對使用bio kill的經驗及建議:

橙色、紅色及紫色樽的Bio Kill我都有用過,藍色樽的沒有用過,藍色機樽的說明用來消毒殺菌用的,可用於衣物及食物蔬菜魚肉,相信來殺蟎及螞蟻未必有效,我不會嘗試。紫色樽的只用了一樽覺得沒效用(可能藥性低,不足清除av的蟲蟎),用了一樽就沒有再買。如果要用bio kill來對付av的蟲蟎蟲蟻等,最好選擇橙色及紅色樽的。

橙色及紅色樽的Bio Kill,兩年來大約各用去4-5樽左右,兩隻對殺蟎及螞蟻是有一定功效的(紅色樽的說明是可用於室內外盆栽)。感覺上二者效能相若,當然,他們的殺蟎功效是遠不及”帝先隆”等農藥。

橙色樽的噴霧是帶有氣味,但不刺激,氣味會持續留在植株身上一段時間才會散去。紅色樽噴灑後,會在葉面上留下銀色薄膜,不易洗去,但對葉片不會做成傷害,但影響外觀。

不知是否噴嘴做得不好,還是”質地”問題,大部份bio kill都不能暢順平均地噴出噴霧,紅色的尤甚,橙色的較好。現時主要是使用橙色樽的bio kill,紅色的bio kill不打算再用了,我主要用來消毒新購回來的小苗及對付病情較為輕微中蟎的植株,中蟎太深或範圍太廣我才會考慮使用其他方法處理。

為了家居的安全,對付蟲蟎,我仍然建議花友們使用bio kill,非不得爾,還是不要使用毒性強的農藥,例如帝先隆等。
回復

peeseela 發表於 2008-6-2 12:08:53 |顯示全部樓層
非常非常非常多謝花花公子的解答, 好詳細, 而家清楚了.

多謝所有幫忙解答的花友們.
回復

比得大帝 發表於 2008-6-2 13:32:44 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-6-2 10:02 發表
peter, 我係上次係xx灣大聲叫你個名果個, 你好似仲話"我咁出名嘅咩", 有冇印象呀.

冇, 好有印象, 不過當時唔知係你啫   
回復

農夫 發表於 2008-6-2 14:16:37 |顯示全部樓層
原帖由 花花公子 於 2008-6-2 11:58 發表

Peeseela,

以下是我對使用bio kill的經驗及建議:

橙色、紅色及紫色樽的Bio Kill我都有用過,藍色樽的沒有用過,藍色機樽的說明用來消毒殺菌用的,可用於衣物及食物蔬菜魚肉,相信來殺蟎及螞蟻未必有效,我不會嘗試。紫色樽的 ...

解答得好清楚,又學左唔少啦,thanks
回復

12下一頁