Noel 的無花果-6/9-香港盆種的無花果拼盤

作者: noel_tt 發表于 2013-1-24 17:19:15
31890 218
noel_tt 發表於 2014-1-10 08:50:48 |顯示全部樓層
Sumie66 發表於 2014-1-9 22:34
買回來時有根及小小芽,但種種下20天都沒生大了,佢好像在冬眠中

橫枝頂部加D蠟係咩作用?請問 ...

相信,你是淘寶訂回來,大陸天氣寒冷,應該是冬眠中,你要等香港天氣回䁔,佢先出葉,不用擔心。

你可以用蠟竹,燒熱蠟竹,滳上橫枝頂部,可保持枝條水份
回復

Sumie66 發表於 2014-1-10 10:40:22 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2014-1-10 08:50
相信,你是淘寶訂回來,大陸天氣寒冷,應該是冬眠中,你要等香港天氣回䁔,佢先出葉,不用擔心。

你可以 ...

好呀,明白了,謝謝!
回復

noel_tt 發表於 2014-2-1 17:22:39 |顯示全部樓層

恭喜大家身體健康,日日大丰收

2月1曰大年初二恭喜大家身體健康,日日大豐收

Noel 家的無花果1年四季都有得食,新年收咗bun bun 無花果,媽媽話好鬼甜

插枝咗半年的b1101, 果大但好輕下

寒冬插咗1批超大果又甜的品種,佢地其中兩棵生長良好,誰說冬天不能插枝

回復

yukyo 發表於 2014-2-2 11:27:37 |顯示全部樓層
新年大豐收呀!恭祝龍馬精神,萬事勝意!
回復

noel_tt 發表於 2014-2-26 11:22:27 |顯示全部樓層

RE: Noel 的無花果-26/2,多產的BUN BUN

26/02-  上年  8-9 月 插枝 的BUN BUN 無花果不理 寒冬, 快 速的 成 長, 寒冬 中又繼續生BB,
雖 然 係 好 凍, 佢不 但 冇落 葉, 也 冇 落 果, 連 橫 枝 都 唔 放過, 1 樣 努 力 出 果.

這品種算唔錯.

回復

skchan 發表於 2014-2-26 15:18:12 |顯示全部樓層
見到都好開心呀, 我在淘寶買左4棵5年的苗,有1.4米高, 希望可以今年收成啦, 請問是不是不喜歡太陽及雨水呢?見你成日說要避雨

另外, 不是一年出1-2次果嗎?為什麼你全年都有收成咁勁?是因為不同品種不同時間收成?
回復

noel_tt 發表於 2014-2-26 15:30:09 |顯示全部樓層
skchan 發表於 2014-2-26 15:18
見到都好開心呀, 我在淘寶買左4棵5年的苗,有1.4米高, 希望可以今年收成啦, 請問是不是不喜歡太陽及雨水呢? ...

我都 在 淘 寶 都 買 過, 通常 他們比 同 1 品 種  布 蘭 瑞 克,  但都好甜, 上年 其中1 個有 55G,
無花果喜太陽, 你要多果, 除了旋肥外, 就 要 比 它 曬 多 D.
如果想甜度加, 要避雨
另外,   BUN BUN 無花果1年可出 3 次 果, 上年 母樹第 1 季 已經 出 咗 1 百 多 ...
回復

skchan 發表於 2014-2-26 15:56:04 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2014-2-26 15:30
我都 在 淘 寶 都 買 過, 通常 他們比 同 1 品 種  布 蘭 瑞 克,  但都好甜, 上年 其中1 個有 55G,
無花 ...

謝謝你, 我放天台, 好多太陽, 只是要考慮雨水問題
等我去BUNBUN再找下先,一年出3次好勁呀
回復

noel_tt 發表於 2014-2-26 16:04:00 |顯示全部樓層
skchan 發表於 2014-2-26 15:56
謝謝你, 我放天台, 好多太陽, 只是要考慮雨水問題
等我去BUNBUN再找下先,一年出3次好勁呀 ...

現在, BUN BUN 沒有出售這品種, 當日我購買它, 都要 HKD3XX 元

其實, 買 回來 的 小 苗 健 康, 足 夠 肥 料, 都可以 1 年3造.

你現在種好淘寶買來的苗先啦, 吸收經驗, 再買其他品種
回復

skchan 發表於 2014-2-26 16:13:09 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2014-2-26 16:04
現在, BUN BUN 沒有出售這品種, 當日我購買它, 都要 HKD3XX 元

謝謝你呀, 我會努力
回復

noel_tt 發表於 2014-3-2 21:34:02 來自手機 |顯示全部樓層

1/3 - 中紫與日紫

中紫與日紫
回復

skchan 發表於 2014-3-3 11:03:50 |顯示全部樓層
花墟有得賣土耳其的, $198一棵, 但要2年後才有果
回復

老黃 發表於 2014-3-3 11:09:31 |顯示全部樓層
$198.....好貴
有時去出售版碰碰運氣

有興趣這個嗎? http://hkplants.com/thread-153777-1-1.html  發表於 2014-3-9 20:12
有興趣這個嗎? http://hkplants.com/thread-153777-1-1.html  發表於 2014-3-9 20:12
回復

tclau 發表於 2014-3-3 11:20:21 |顯示全部樓層

點解你啲無花果會而家結果嘅?有冇乜秘訣可以傳授?
我嗰啲冬天都落哂葉,現在剛剛出芽。
回復

noel_tt 發表於 2014-3-4 08:32:26 |顯示全部樓層
skchan 發表於 2014-3-3 11:03

其實小苗壯健的話,加上勤施薄肥,足夠太陽,應該當年有果,我自己插枝3個月後就出果。為何要兩年呢?
回復

noel_tt 發表於 2014-3-6 11:24:30 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2014-3-3 11:20
點解你啲無花果會而家結果嘅?有冇乜秘訣可以傳授?
我嗰啲冬天都落哂葉,現在剛剛出芽。 ...

因我的無花果是上年 9 月 插 枝, 如 果 小 苗 健 康 枝 條 強 壯, 就 算 寒 冬 都 未 必 落 葉.

如 果 上 年 2-6月 插 枝 的 話, 當時 有 出 大量 果子, 因 小 樹 失去太多營養,  在 冬 天就會落葉. 這是正常.

當春回大地時, 就會出芽出葉出果.

回復

noel_tt 發表於 2014-3-8 22:39:20 來自手機 |顯示全部樓層

7/03- 今年1月頭插了好幾枝無花果,自覺好彩,條條都插生咗,D橫枝粗到。。

========================================================================

iceiceice :  現在等無花果適應後換盆, 苗很健康  發表於 昨天 20:14

iceiceice  :好壯呢~  發表於 昨天 20:08

回 : 謝謝你的參觀, 購 買 和 欣 賞.
      佢地係好健康 和 壯 健, 記著 要 定 期 施 肥, 曬 大 陽, 它 才 會 出 多 果 回 報 給 你, 參照我的經驗, 如果種得好, 應該3-4個月後  就有果 或 會 早 1 點   
      迎歡 多D把成長過程 post 出來.

現在等無花果適應後換盆, 苗很健康  發表於 2014-3-9 20:14
好壯呢~  發表於 2014-3-9 20:08
回復

火柴人 發表於 2014-3-8 23:30:35 |顯示全部樓層
skchan 發表於 2014-3-3 11:03

上年花墟買左土耳其都係$198,天台種不用一年有果.

前年買的土耳其$168, 不用一年有果了  發表於 2014-3-9 20:13
回復

noel_tt 發表於 2014-3-15 22:10:45 來自手機 |顯示全部樓層

15/3,謝謝花友的善心,威海青皮快將有新主人

====================================================

2020 :    威海青皮? 不是神仙魚送你的嗎?  發表於 10 分鐘前
神仙鱼:    你賣咗呢棵啦  發表於 前天 13:11

回   :     上年 神 仙 魚 是 送 給 我 1 棵 青 皮 無 花 果 小 苗, 同 時 我 也 送 回 1 棵 布蘭瑞 克 小 苗.  我 從 來 不 知 道 是 威海 青 皮,  直 至早 2 曰 才 知,
                好 可 息 , 當 曰 神 仙 魚 的 威 海 青 皮 小 苗 在 我  家 居 了1星期便死咗,
               以上這棵威海青皮 是 我 從大 陸 帶 回 來 , 1 共 有 3 棵, 打 算 做 義 買 , 幫 助 有 需 要 的 貓 貓 . 為 何 你 這 樣 問 我?? 其 實, 你 見 到 的 主 幹 那 麼 粗,  就 知 道 1 定 不 是 神 仙 魚 青 皮.  

其實我家的無花果小樹多的是.  淨係青皮都有 3 種 類

上 年 種 的 威海 青 皮, 上 海 青 皮  和 大 葉 青 皮.

嘩好多品種^^我只想種大粒又甜好吃的品種  發表於 2014-3-18 19:44
威海青皮? 不是神仙魚送你的嗎?  發表於 2014-3-18 16:32
明天上載收據^^謝謝樓主義賣,善有善報  發表於 2014-3-17 14:45
好大棵呀  發表於 2014-3-16 19:10
你賣咗呢棵啦  發表於 2014-3-16 13:11
回復

skchan 發表於 2014-3-16 17:36:54 來自手機 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2014-3-4 08:32
其實小苗壯健的話,加上勤施薄肥,足夠太陽,應該當年有果,我自己插枝3個月後就出果。為何要兩年呢? ...

賣的老闆說要2年後才結果,我也不知原因
回復