搞搞新意思,雜交得種子

作者: biyun 發表于 2013-1-21 15:19:20
754 7
之前,我一直盡力為屋企既苦苣苔科植物授粉,希望得種子。
迷岩Sinn. An's Bom Dia 一直無花粉,好遺憾,不過雌蕊長得唔錯。
而Sinn. HCY's Merry-go-round 就系有花粉卻搵唔到雌蕊,不愧系重瓣品種。
所以,我突發奇想,將Sinn. HCY's Merry-go-round花粉順手授粉到Sinn. An's Bom Dia……
睇住種莢一直在長大,想象一下,后代會系乜嘢樣既?
(宜家已經收種子啦!!)

迷岩Sinn. An\\\\\\'s Bom Dia.jpg
Sinn. HCY\\\\\\'s Merry-go-round旋转木马.jpg
芬芬 發表於 2013-1-21 16:42:56 |顯示全部樓層
叻!叻!努力努力!支持!
回復

Louky 發表於 2013-1-21 23:03:11 |顯示全部樓層
等你的種子分享呀
回復

saolan 發表於 2013-1-22 09:17:23 |顯示全部樓層
叻叻,睇吓出来的是什么颜色
回復

ahhung68 發表於 2013-1-22 09:35:07 |顯示全部樓層
我都等吓分享先
回復

Sergio 發表於 2013-1-22 09:46:10 |顯示全部樓層
我支你呀! 期待欣賞雜交迷岩花照!
回復

八王爺 發表於 2013-1-22 10:07:20 |顯示全部樓層
好肯定一樣嘢! 父母都是麻子臉,仔女都系麻子臉!
回復

biyun 發表於 2013-1-22 10:32:02 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2013-1-22 10:07
好肯定一樣嘢! 父母都是麻子臉,仔女都系麻子臉!

但系,一個好高大,一個咁矮小,都唔知子女出來點樣了~

八王爺  25%可能大,25%可能細,50%不大不小。十隻手指都有長短。迷岩的DNA已混到好亂,難以預測!
哈哈哈哈!咁我呢批種子就豐富多彩咯,可能每粒出來都唔同啦。

25%可能大,25%可能細,50%不大不小。十隻手指都有長短。迷岩的DNA已混到好亂,難以預測!  發表於 2013-1-22 11:14
回復