請問有沒有關於這兩間舖頭的評論?

作者: 新手農夫 發表于 2013-1-20 18:09:24
1703 7
我有朋友想學整皂,現在兩間工作坊中作選擇,不知有沒有網友去過可以俾啲意見!
1. 太子花精靈工作室  2. 深水埗花麗蔓手作坊
唔該晒
Carmenchau 發表於 2013-1-20 20:27:29 |顯示全部樓層
我上個禮拜去過第2間果度學整護膚品,因為係我第ㄧ次上呢d堂,都冇乜意見可以俾到。當時另有3個學生一起上堂,佢地同花花都好熟絡,都上過好幾堂了。以我咁新手黎講,佢的速度都幾快,差d跟唔到,3小時課快到2小時攪掂!但我諗做皂的會唔同掛!
回復

新手農夫 發表於 2013-1-20 21:56:49 |顯示全部樓層
Carmenchau 發表於 2013-1-20 20:27
我上個禮拜去過第2間果度學整護膚品,因為係我第ㄧ次上呢d堂,都冇乜意見可以俾到。當時另有3個學生一起上堂, ...

唔該晒!
回復

jellyfishy 發表於 2013-1-21 09:26:44 |顯示全部樓層

無去過, 因為太貴, 我睇書或在這兒問高手都識造了, 最重要係我孤寒, 慳番d 錢可以買d 好靚的材料.

話說回來, 打皂方面, 花麗蔓的理論和手法是好的正當的. 另外個間, 不清楚.
回復

鬱金香 發表於 2013-2-26 14:35:17 |顯示全部樓層
我跟第一間學手工皂.
佢教的東西跟我之後睇台灣書的一樣.
我記得跟她學鉀皂上左5小時. (因為佢都唔係好熟悉個流程)
呢到學到既知識一定比上佢既堂多

啊... 照書教, 咁仲洗佢教, 我地跟書學就得了~  發表於 2013-2-26 14:47
回復

鬱金香 發表於 2013-2-26 15:14:50 |顯示全部樓層
鬱金香 發表於 2013-2-26 14:35
我跟第一間學手工皂.
佢教的東西跟我之後睇台灣書的一樣.
我記得跟她學鉀皂上左5小時.  (因為佢都唔係好 ...

咁我之前唔識咁多台灣既書麻.
豬左...
回復

cklife 發表於 2013-2-28 09:19:23 |顯示全部樓層
睇書..youtube搵片睇...再睇依度貼補補身...

一般都唔洗上堂喇...

除非覺得自己悟性唔好,又成日甩甩漏漏,對自己又無信心,咁就需要上堂,搵老師幫你執一執囉....

以前,依度好似有網友會攪打皂分享會,依家唔知仲有無...如果有...真係完全唔洗上堂...連甩漏都有人幫你執埋...

如果唔怕浪費材料既....可以自己動手,有咩問題,就放張相上黎問人,唔洗幾次,就變高手...好過去上堂...

哈..我以前整蛋糕同麵包都係網上咁樣學識...

整皂係易過整麵包架...
回復

八王爺 發表於 2013-2-28 09:54:32 |顯示全部樓層
真係唔使俾錢上堂咯!
啲錢用黎買材料仲好。
其實只要量度份量準確,油品純正。
第一次都可以做得好好。
之後就熟能生巧。
上乜嘢堂丫!
回復