三月三日濠江美食團[完滿結束]

作者: george 發表于 2013-1-10 00:45:16
6517 92
george 發表於 2013-2-23 00:34:25 |顯示全部樓層

三月三日園藝館春季濠江美食團

草擬行程

0845        上環信德中心港澳碼頭集合、齊齊去蘭芳園分店食早餐
0915        入閘辦理過關手續
1000        起錨啦
1100        抵達氹仔碼頭  隨即前往氹仔舊城區葡國美食天地Petisqueira午膳
1300        暢遊氹仔手信街—官也街,品嚐懷舊晃記肉切酥、莫義記大菜糕等美食
1400        搭巴士深入路環,大吃「老公葡撻」安德魯葡撻,再到十月初五馬路遠眺對岸景色
1430        搭巴士往市區,到下環街市吳廷記食馳名紅豆餅及冷糕
1515        漫步前往清末民初著名文學家、思想家及實業家鄭觀應家族大屋鄭家大宅,欣賞豪華西關大屋
1545        信步前往澳門三大古老教堂之一的「風順堂」—聖老楞佐教堂,靜聽天主之聲。沿路經過昔日葡人聚居地阿婆井,一覽南歐風情
1600        到崗頂前地,一併參觀聖奧斯定堂(龍鬚廟)、伯多祿五世劇院及何東圖書館,感受宗教與文化的融和
1630        前往夜呣街最香餅家購買正宗中山蛋黃肉心杏仁餅!蛋黃鹹香、豬肉甘腴,手工靚餅只此一家,別無分號!
1700        前往濠江地標大三巴拍攝大合照,沿路盡吃特色小食
1745        啟程前往新口岸萬豪軒晚膳
2000        離開萬豪軒,先到港澳碼頭,轉乘發財車到威尼斯人酒店,再轉乘發財車到氹仔碼頭
2100        抵達氹仔碼頭,入閘辦理離境手續
2130        起錨返香港
2230        抵達上環信德中心港澳碼頭,行程圓滿結束,祝君食多唔會滯、好運日日嚟

** 備註
1. 美食團人數眾多,為免延誤行程,敬請準時集合為荷,遲到恕不候駕。
2. 花友如有需要,請自行購買旅遊保險。
3. 請準備適當散銀作乘搭巴士用,港幣澳門通用。
4. 個人藥物(如暈浪藥、止嘔藥等),務必自備。
5. 請帶備適當旅遊證件。香港永久居民,只需攜帶身份證。
6. 景點包含宗教場所,可以拍攝,但勿用閃光燈及勿影響教徒。

勁喎!! 不過行唔行得晒㗎? :D  發表於 2013-2-27 23:18
多謝G大惜心統籌  發表於 2013-2-26 08:47
各位,坐巴士散钱方面,我會为大家准備,加入午晚飯钱一齊計方便D。  發表於 2013-2-24 11:06
辛苦了G大,好緊湊,我怕我跟唔上  發表於 2013-2-23 16:52
多謝G大整理行程!  發表於 2013-2-23 08:59

評分

查看全部評分

回復

george 發表於 2013-2-23 00:35:13 |顯示全部樓層
Please feel free to comment! 要有個行程先方便討論

Thanks for your arrangement ^^  發表於 2013-2-25 10:38
回復

saolan 發表於 2013-2-24 11:14:35 |顯示全部樓層

謝謝G大把行程定下来,跟着就由本人定午,晚餐!

午餐會選吃葡菜,Banza 最好食本應系我首選但有点贵每人要$400-$500, Petisqueira 和Clube Militar 为次選,今次就去Petisqueira.

晚餐就去我飯堂,明天我會定菜单給大家睇睇  

唔該哂靚靚!  發表於 2013-2-24 16:03
muito obrigado!  發表於 2013-2-24 12:16
回復

george 發表於 2013-2-24 12:13:02 |顯示全部樓層
saolan  各位,坐巴士散钱方面,我會为大家准備,加入午晚飯钱一齊計方便D。
muito obrigado!

Juna  辛苦了G大,好緊湊,我怕我跟唔上  
會按實際情況增減行程項目,不用擔心

tomtomtom  多謝G大整理行程!  
DORA  唔該哂 G 大!行程緊密豐富,要辛苦你地喇!

不用客氣!
回復

saolan 發表於 2013-2-24 20:53:50 |顯示全部樓層

最新消息:

Petisqueira - 因之前佢已接有訂单,只能給我们10位台,没办法要取消。

Banza - 東主大休2星期,3月5日才開市。

Restaurante Espaco Lisboa - 已訂台。就系路環安德魯葡撻附近 http://www.openrice.com/restaura ... =sr1list&page=2

(谢谢Claudia + Springonions。大家唔洗客气架!)

謝謝蘭美人!:p  發表於 2013-2-25 17:14
謝謝秀蘭 ^.^  發表於 2013-2-25 14:02
Thanks for your arrangement ^^  發表於 2013-2-25 10:37
唔該秀蘭  發表於 2013-2-25 01:09
謝謝你,蘭蘭。  發表於 2013-2-24 22:01

評分

查看全部評分

回復

claudiatang 發表於 2013-2-25 11:40:57 |顯示全部樓層
倒數日子..............
還有五天﹗好期待

你咁講,我又好似有少少緊張添  發表於 2013-2-25 13:03
回復

Juna 發表於 2013-2-25 12:09:58 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2013-2-25 11:40
倒數日子..............
還有五天﹗好期待

你會唔會成個星期瞓唔著架

各位記得要有充足睡眠, 因為要行好多路架

我一躺下來就瞓著。但會早醒。  發表於 2013-2-25 13:31
回復

Springonions 發表於 2013-2-25 13:23:33 |顯示全部樓層
那天早上會冷到14度

大家着多件衫囉喂

http://www.hko.gov.hk/wxinfo/currwx/fndc.htm

继续留意天气!唔該嗮~  發表於 2013-2-25 14:29
回復

claudiatang 發表於 2013-2-25 13:32:24 |顯示全部樓層
ChowChow  你咁講,我又好似有少少緊張添

我興奮多過緊張............
回復

Juna 發表於 2013-2-25 14:27:16 |顯示全部樓層
Springonions 發表於 2013-2-25 13:23
那天早上會冷到14度

大家着多件衫囉喂

澳門氣象局天氣預告

http://www.smg.gov.mo/www/dm/report/fc_forecast7day.htm

氣溫 13 至 17 度
濕度 65 至 95 %

氣溫略降。大致多雲。吹和緩至清新偏北風及有陣風。初時有微雨(請帶備雨具)。海有小浪至中浪(請帶備適當藥物)

saolan  晕浪最好方法系叫人不停咁同你倾你最中意的事,上马頭才知到左喇!
同意

claudiatang  一個小時呀﹗有邊個能陪我不停吹......水?當日咁早起身,個個都爭取時候打個盹。養足精神啦。
你地咁多人, 每人同你講5分鐘, 未講完已經到左

一個小時呀﹗有邊個能陪我不停吹......水?當日咁早起身,個個都爭取時候打個盹。養足精神啦。  發表於 2013-2-26 09:15
晕浪最好方法系叫人不停咁同你倾你最中意的事,上马頭才知到左喇!  發表於 2013-2-25 14:50
食定暈浪丸  發表於 2013-2-25 14:47
有點點擔心浪............................要買定浪途適先﹗  發表於 2013-2-25 14:33
回復

george 發表於 2013-2-26 12:30:53 |顯示全部樓層

三月三日園藝館春季濠江美食團

更新行程

0845        上環信德中心港澳碼頭集合、齊齊去蘭芳園分店食早餐
0915        入閘辦理過關手續
1000        起錨啦
1100        抵達氹仔碼頭  隨即轉乘巴士前往路環Restaurante Espaco Lisboa 午膳
1330        大吃「老公葡撻」安德魯葡撻,再到十月初五馬路遠眺對岸景色
1415        搭巴士往市區,到下環街市吳廷記食馳名紅豆餅及冷糕
1445        漫步前往清末民初著名文學家、思想家及實業家鄭觀應家族大屋鄭家大宅,欣賞豪華西關大屋
1545        信步前往澳門三大古老教堂之一的「風順堂」—聖老楞佐教堂,靜聽天主之聲。沿路經過昔日葡人聚居地阿婆井,一覽南歐風情
1600        到崗頂前地,一併參觀聖奧斯定堂(龍鬚廟)、伯多祿五世劇院及何東圖書館,感受宗教與文化的融和
1630        前往夜呣街最香餅家購買正宗中山蛋黃肉心杏仁餅!蛋黃鹹香、豬肉甘腴,手工靚餅只此一家,別無分號!
1700        前往濠江地標大三巴拍攝大合照,沿路盡吃特色小食
1745        啟程前往新口岸萬豪軒晚膳
2000        離開萬豪軒,先到港澳碼頭,轉乘發財車到威尼斯人酒店,再轉乘發財車到氹仔碼頭
2100        抵達氹仔碼頭,入閘辦理離境手續
2130        起錨返香港
2230        抵達上環信德中心港澳碼頭,行程圓滿結束,祝君食多唔會滯、好運日日嚟

** 備註
1. 美食團人數眾多,為免延誤行程,敬請準時集合為荷,遲到恕不候駕。
2. 花友如有需要,請自行購買旅遊保險。
3. 當日天氣清涼,宜請帶備外套保溫。
4. 請準備適當散銀作乘搭巴士用,港幣澳門通用。
5. 個人藥物(如暈浪藥、止嘔藥等),務必自備。
6. 請帶備適當旅遊證件。香港永久居民,只需攜帶身份證。
7. 景點包含宗教場所,可以拍攝,但勿用閃光燈及勿影響教徒。

謝謝G大! 一切已准备好,開始最後倒数 . . .  發表於 2013-2-27 21:34
謝謝G大。辛苦了。  發表於 2013-2-26 13:00
好野, 有賴G大 澳門一眾靚靚花友安排, 終於有定案.. 祝大家玩得開開心心, 旅程順順利利, 回程滿載而歸!! :)  發表於 2013-2-26 12:38

評分

查看全部評分

回復

claudiatang 發表於 2013-2-27 22:27:26 |顯示全部樓層
還有四個晚上﹗

好驚到時令你失望  發表於 2013-2-28 09:29
你未出發,先興奮喎!! :)  發表於 2013-2-27 23:20
回復

claudiatang 發表於 2013-2-28 10:06:21 |顯示全部樓層
Juna  好驚到時令你失望

不會﹗我是有得玩就開心。冇要求。

lameric  你未出發,先興奮喎!!

係呀﹗老頑童丫嘛。有得去玩就開心。
回復

pekkleking 發表於 2013-2-28 20:22:03 |顯示全部樓層
真係未出發, 先興奮
雖然阿叔係澳門人, 但行程上嘅所有地方, 我都未去過
  1. 實在好感動:lol
複製代碼

出發前早點休息,到時行返夠本~  發表於 2013-2-28 20:39
回復

claudiatang 發表於 2013-2-28 20:33:19 |顯示全部樓層
多謝G大的溫馨提示﹗

不用客氣  發表於 2013-2-28 20:40
回復

愛麗絲 發表於 2013-2-28 21:43:31 |顯示全部樓層
各位,因家中有事,今個星期日不能夠跟你們一起去澳門了,不好意思~~~~~

下次再玩過 !  發表於 2013-3-1 15:32
噢........唯有等下次。希望順利解決。  發表於 2013-2-28 22:20
回復

george 發表於 2013-2-28 21:53:14 |顯示全部樓層
愛麗絲 發表於 2013-2-28 21:43
各位,因家中有事,今個星期日不能夠跟你們一起去澳門了,不好意思~~~~~ ...

不要緊,希望你家中事情能圓滿解決
回復

george 發表於 2013-2-28 22:00:26 |顯示全部樓層
因花友愛麗絲家中有事未能出席活動,
現有一個名額可供候補
有興趣的花友,可留名示意

可惜當日要開田, 如果唔係我實填補呢個空缺~ 大家玩得開心啲喇~  發表於 2013-2-28 23:41
回復

siuhamster 發表於 2013-2-28 23:35:09 |顯示全部樓層
已收到佐治大人的留言了
多謝佐治大人跟澳門佳麗的安排
期待星期日的到來

星期日终于可以跟長发美少女见面喇  發表於 2013-3-1 15:39
回復

claudiatang 發表於 2013-3-1 08:37:00 |顯示全部樓層
倒數............還有兩天﹗
回復