香蜂草

作者: Joker 發表于 2013-1-8 15:51:16
2185 6
Halo, 新人同大家打聲招呼先
話說上個星期去左花墟買左盆"西檸薄荷", 貪佢陣味好香
之後上網搵下呢盆野d資料...點知一個website都無=_=...(睇黎又係間鋪自己幫人改名...T_T)
之後搵多兩搵...其實佢正確既名應該係叫"香蜂草" (葉既形狀, 葉面有毛毛 同埋捽下佢隻手會有陣檸檬味)

下圖就係我果盆"西檸薄荷"
__ 1.JPG

有小小野想問下, 因為我發現佢呢幾日d葉有d黑色一達達, 係咪我淋水有問題? 係咪唔應該用噴壺噴濕d葉? (我多數係朝早淋一d係泥到, 之後噴下d葉)
__ 2.JPG

黑色部分放大版:
__ 4.JPG

p.s. 我盆野係放係窗台, 位置唔係直接曬到陽光既,但都唔會"黑媽媽"

我今朝剪走左D有問題既葉, 其實剪葉果陣係應該近葉剪定近莖剪會好D? 定其實無咩所謂加?
__ 3.JPG

真係勁新手, 太多野問唔好意思 :")
poco 發表於 2013-1-11 13:00:22 |顯示全部樓層
可能轉環境, 一d老葉適應唔到, 有長新葉嗎, 新長的地方都可以?
回復

jamm 發表於 2013-1-11 17:19:59 |顯示全部樓層
http://blog.xuite.net/herb.lover/herb/31207948-輕鬆種香草~澆水篇
你可以多上google查有香草的問題

Uesful website, thanks for sharing^^  發表於 2014-5-14 16:18
回復

Joker 發表於 2013-1-12 16:09:59 |顯示全部樓層
poco:::係買返黎就有加啦~我見D細葉唔係太多有呢個情況...希望之後會好D!
jamn: 唔該哂
回復

GTTGsba 發表於 2013-1-24 12:36:08 |顯示全部樓層
jamm 發表於 2013-1-11 17:19
http://blog.xuite.net/herb.lover/herb/31207948-輕鬆種香草~澆水篇
你可以多上google查有香草的問題 ...

那個網站好, 讓我明白如何澆水。

我常以為,土濕了就可以,沒留意要澆到水流出。
回復

Hikosen 發表於 2014-5-2 02:35:42 |顯示全部樓層
jamm 發表於 2013-1-11 17:19
你可以多上google查有香草的問題 ...

very useful website, thanks
回復

sheungx2 發表於 2014-5-11 20:40:27 |顯示全部樓層

葉子太濕不透氣就會黑
有時候葉子在成長期時碰到濕泥都會有呢個情況!

所以盡量令葉子乾爽通風就沒問題

現在香港雨季太潮濕, 建議不要噴水到葉面
只需淋水到泥土,植物便可吸收足夠水份

剪葉方面, 2樣都可以~我習慣剪2/3, 因為再有新葉長出時, 沒葉的莖就會自己掉
回復