小陽台種果樹- 波姬紅果果

作者: lola 發表于 2013-1-4 08:10:59
42511 738
tonychan0405 發表於 2013-8-1 03:46:15 |顯示全部樓層
無花果你有咩品種阿

红色,黄色,紫色  發表於 2013-8-1 05:30
回復

lola 發表於 2013-8-1 05:32:22 |顯示全部樓層
tonychan0405 發表於 2013-8-1 03:46
無花果你有咩品種阿

波姬红、丰产黄、红矮生,日紫。

有冇布蘭瑞克阿!?有無分D枝條出來阿>"<我又想種  發表於 2013-8-1 14:34
唔係有阿當同布蘭瑞克咩?  發表於 2013-8-1 12:25
回復

lola 發表於 2013-8-1 19:56:13 |顯示全部樓層
mikecho 發表於 2013-7-23 07:44
葉形和果色、甜度會因應光照及種植環境而有变化,要分清品種最好種一起比較!有些品種相差實在很少
中紫 ...

mikecho  甜嗎?好吃嗎?多少錢一個

*** ¥1050 for 4

*** 因為今次劲熟,所以好吃过上次百佳的疑似 Turkey brown 好多。

熟到爆,所以都甜,甜過中紫少許,口感粗过中紫,有少許爽,没有中紫的软糯和清香,尤其系D皮好鞋。
味道似柿子。

係唔係成二十幾蚊港幣一粒?都算幾貴。  發表於 2013-8-4 22:13
回復

lola 發表於 2013-8-1 20:02:08 |顯示全部樓層
tonychan0405 發表於 2013-7-31 09:20
樓主~你係埋全部種晒無花果阿

tonychan0405  有冇布蘭瑞克阿!?有無分D枝條出來阿>"<我又想種  發表於 5 小時前

**** 布布应该有好多人有。

candylpy  唔係有阿當同布蘭瑞克咩?

**** 我只有疑似亚当的丰产王,和疑似布布的丰产王。。。都等分享。

candylpy  唔係有人高壓左一棵比你丫咩? 

**** 亚当本身高压根很少,不懂处理。要在ICU重新插枝,尚未知可否成活。

如果有無花果枝條分享~記得留枝比我阿~  發表於 2013-8-2 02:52
唔係有人高壓左一棵比你丫咩?  發表於 2013-8-1 20:32
回復

lola 發表於 2013-8-2 01:59:10 |顯示全部樓層
kkhope  有留種子試試種嗎 ?  

*** 没有。。如果是加州黑或日紫才會考慮。
回復

lola 發表於 2013-8-4 09:27:05 |顯示全部樓層

三號強風下,飛返香港,可謂刺激過,玩過山車。
飛機急降急升,好惊。

終於回家了,快快檢查果樹們有無事。
回復

lola 發表於 2013-8-4 09:53:40 |顯示全部樓層

红矮生甩了一個中果,還有果一大五中兩小。兩枝插枝苗,生長得很快。

我係花墟買果盤好似你依盤無花果呢 :D  發表於 2013-8-4 16:35
回復

lola 發表於 2013-8-4 09:59:08 |顯示全部樓層

波姬紅一號,有兩枝長分枝,節間出現很多芽/果孢, 五呎一寸高。插枝小苗和根蘗苗。

旅行回來,要多加照顧小苗了。

中間果包泥做高壓?  發表於 2013-8-4 16:40
回復

lola 發表於 2013-8-4 10:01:32 |顯示全部樓層

三叉波姬紅已移植兩棵根蘗苗後,已經長有六枝分枝,形態優美。
本來葉子形態是波姬紅葉,點知第一次換盆攪到爛根落葉,及换泥冼根。

用了大部分沙做介質。不敢下基肥,誰知葉形全改了,很奇怪。

妳嘅露臺越來越多無花果 :D  發表於 2013-8-4 16:41
回復

lola 發表於 2013-8-4 10:03:34 |顯示全部樓層

豐产王一號甩了一個果,樹高五十四吋,有一大分枝,一小分枝,還有十五個中小果。

真係好多果啊,妳越來越高手 ^^  發表於 2013-8-4 16:42
回復

lola 發表於 2013-8-4 10:05:49 |顯示全部樓層

疑似亚当的90%丰产王, 樹高56吋,生了四株根蘗苗,十五個中小果。
回復

lola 發表於 2013-8-4 10:08:59 |顯示全部樓層

日紫生了勁粗大分枝和一小分枝。大分枝已經高過主枝,有51吋高。

好奇怪,大分枝從泥上幾吋生出,差不多粗過主幹,全部葉都像波姬紅,但又見不到有接枝跡象。
回復

lola 發表於 2013-8-4 10:11:04 |顯示全部樓層

疑似布布的丰产王生長瘦弱,有兩分枝,可能沒有落基肥,位置日照较少,盆細等。
回復

lola 發表於 2013-8-4 18:48:26 |顯示全部樓層
kkhope 發表於 2013-2-22 18:04
都係兩粒果  ,我反而想佢有芽葉先

kkhope  真係好多果啊,妳越來越高手 ^^  
*** 不是我高手,只是丰产早果,我的其他九盆黄豆都未有一粒。

kkhope  妳嘅露臺越來越多無花果   
*** 這棵三叉苗是和我們的枝條一起訂的。

kkhope  中間果包泥做高壓?  
*** 是蘭花水苔,在做高压,一防止太高,可速進分枝和掛果。又可以種多一棵。

khope  我係花墟買果盤好似你依盤無花果呢
*** 係呀! 我見到妳都有紅矮生

khope  妳俾乜佢哋食啊?大得咁快嘅

*** 基肥: 肉骨粉,骨粉,石灰,茶籽粉
月追固肥: 肉骨粉,骨粉
每星期追液肥: 海澡水,有機液肥。

http://hkplants.com/thread-132340-1-1.html
回復

tclau 發表於 2013-8-4 21:17:38 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-6-16 19:42
有機會真係要跟你學嘢。我今日去繽繽隔两間嘅佳佳,有幾盆細細嘅標價60蚊,個阿叔話係澳洲種。跟住去太子 ...

lola  有果果未呀?  發表於 2 小時前

---原本有四粒果,小孩到訪,見到一粒,擇咗嚟食,唔係好甜。

早幾日下雨,跌咕两粒,爛哂,冇試到。

最近啲舊葉落哂,出番啲新葉,仲未有果。可能係要適應環境要等一排先有果。

不過另一棵疑似中紫有十幾粒果,昨日跌咗一粒,冇爛。執咗嚟食,好清甜。

[size=4]lola  中紫喎。。  發表於 1 小時前[/size]

---多謝指教。

lola  四個果同一棵樹?  發表於 2 小時前

------對呀,買時就係咁。小朋友食咗一粒將熟嘅,有两粒跌落嚟爛咗,仲有一粒熟緊。買番嚟由膠盆轉栽瓦盆,跟住慢慢落葉,最近出新        葉。希望遲下等佢熟習環境之後再結果。

四個果同一棵樹?  發表於 2013-8-7 06:56
中紫喎。。  發表於 2013-8-4 22:23
回復

ht333147 發表於 2013-8-4 21:25:26 |顯示全部樓層
lola 發表於 2013-8-4 09:59
波姬紅一號,有兩枝長分枝,節間出現很多芽/果孢, 五呎一寸高。插枝小苗和根蘗苗。

旅行回來,要多加照顧 ...

高壓真係太高啦, 枝條未夠熟, 未必出到根.
你是想摘頂促分枝, 在咁高位摘, 在高位出三分枝的話, 上重下輕.

下面已有两大分枝啦! 下面已經好重  發表於 2013-8-4 22:27
不捨得摘頂。。。  發表於 2013-8-4 22:25
因為想控制高度去果個位。。。。  發表於 2013-8-4 22:25
回復

ht333147 發表於 2013-8-4 22:27:43 |顯示全部樓層
頂端優勢,
截頂之後, 通常在高位出芽. 所以在四五片葉就打頂,

頂芽優勢,明白。不過不想太矮。  發表於 2013-8-4 22:39
回復

ht333147 發表於 2013-8-4 22:43:15 |顯示全部樓層
無需擔心佢矮, 為爭光, 自然長高.
看來這次高壓完, 再高壓多兩次吧.

唔摘咪三角形  發表於 2013-8-6 00:06
摘頂後,通常是生到Y shape  發表於 2013-8-6 00:04
回復

lola 發表於 2013-8-5 06:23:33 |顯示全部樓層

頂端優勢

http://hkplants.com/thread-142147-1-1.html
回復

lola 發表於 2013-8-5 06:26:44 |顯示全部樓層
顶端对侧芽的抑制程度,随距离增加而减弱。因此对下部侧芽的抑制比对上部侧芽的轻。许多树木因此形成宝塔形树冠。顶端优势强弱与表现方式的不同,造成植物生长姿态的差异。顶端优势在匍匐茎、块茎、球茎、鳞茎和根的生长上也有明显表现。顶端优势的强弱随植株年龄而变化,同时受营养和环境条件的影响。幼龄植物顶端优势强,老龄时减弱;光强过低,土壤通气不良或水分亏缺,顶端优势增强;氮素供应充足,顶端优势减弱。
回復