新手一問...做咩開花但係冇果實既~~@@...請入..

作者: 涼粉子 發表于 2008-5-29 19:51:35
1972 18
我種左呢D辣椒幾個月...呢個月開左D白色既花仔.....
唸住佢好快就會有D辣椒出黎....但係唔知做咩開完花之後....朵花謝左時仲成條甩左出黎....粒粒花都係咁...><如果係咁...咪種唔到野出黎LOR....唔該大家幫下手~~~

仲有呀..,.我見人地話要摘心???有冇人可以話我知即係咩黎?????

唔該唒大家~~~
carolc 發表於 2008-5-29 20:41:03 |顯示全部樓層
放室內種嗎??? 係咪冇機會綬粉???
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-29 20:47:48 |顯示全部樓層
摘芯係摘走頂端的嫩芽,刺激側芽生長.
我盆辣椒上兩個月摘o左幾次芯,茂盛o左好多,最近開o左好多花~
回復

草民 發表於 2008-5-29 20:51:59 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-5-29 20:47 發表
我盆辣椒上兩個月摘o左幾次芯,茂盛o左好多,最近開o左好多花~

咁我呢盆椒摘得未呀?
照片2008-5-29 006a.JPG
回復

草民 發表於 2008-5-29 21:15:32 |顯示全部樓層
我舊年種過一只街市辣椒,又係開好多花,但係就冇結果,一粒都冇 懷疑D椒係不育種,不可繁殖下一代,咁D農民被迫要購買種子公司種子。
而家呢棵係行山時,田外路邊執番黎既種子,再試過
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-29 21:55:30 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-5-29 20:51 發表

咁我呢盆椒摘得未呀?

你係高手o黎喎,我只係種過一盆咁大把~應該我問你至o岩~
你d咩泥黎o架?種到好似樹咁~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-29 22:04:11 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-5-29 21:15 發表
我舊年種過一只街市辣椒,又係開好多花,但係就冇結果,一粒都冇 懷疑D椒係不育種,不可繁殖下一代,咁D農民被迫要購買種子公司種子。
而家呢棵係行山時,田外路邊執番黎既種子,再試過 ...

原來辣椒有不育種架??
死...仲寄o左比幾個人tim...
回復

草民 發表於 2008-5-29 22:08:13 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-5-29 21:55 發表

你係高手o黎喎,我只係種過一盆咁大把~應該我問你至o岩~
你d咩泥黎o架?種到好似樹咁~

高咩丫,只不過種D草有D經驗,其它就唔識。
泥自已溝既,腐植土、粗沙、壤土、堆肥、液肥......總之乜都有D
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-29 22:32:35 |顯示全部樓層
腐植土表面係唔係同科學泥差唔多,但係就全黑色,裡面冇真珠岩,蛭石...呀?
我買o左幾包聲稱係腐植土的東西,我溝o左沙,真珠岩,蛭石,用黎種太陽花,開得好燦爛~
另外用"靚土"溝沙,真珠岩,蛭石,又係用黎種太陽花,種出黎奀好多~
腐植土係唔係比較有營養?
回復

草民 發表於 2008-5-29 22:52:08 |顯示全部樓層
我D腐植土係落葉堆漚出來果D,唔使買。
照片2008-3-15 048a.JPG
左起 1、2 腐植土    3炭碎    4花生麩   5粗沙、黃花沙
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-29 23:17:24 |顯示全部樓層
好犀利喎~
原來腐植土要自己溝,咁我買o個幾包可能係其他o野~
炭碎係唔係BBQ用o個d?可以種農作物?
回復

草民 發表於 2008-5-29 23:25:17 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-5-29 23:17 發表
好犀利喎~
原來腐植土要自己溝,咁我買o個幾包可能係其他o野~
炭碎係唔係BBQ用o個d?可以種農作物?

唔係溝腐植土,係用腐植土黎溝。
乜炭都得啦,甚至燒花生榖黎焗炭,變炭化花生榖都好好用咖。
回復

涼粉子 發表於 2008-5-30 02:38:18 |顯示全部樓層
原帖由 carolc 於 2008-5-29 20:41 發表
放室內種嗎??? 係咪冇機會綬粉???

綬粉即係咩???我買O個D好似冇話室內定係室外架....可能係我買既時候冇留意到...買時淨係有少少種子同埋幾舊要用熱水浸既泥...
回復

涼粉子 發表於 2008-5-30 02:41:54 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-5-29 20:47 發表

咁要幾耐摘一次呀???
回復

涼粉子 發表於 2008-5-30 03:26:40 |顯示全部樓層
原帖由 涼粉子 於 2008-5-30 02:41 發表

咁要幾耐摘一次呀???

同埋可唔可以講清楚D點摘呀....因為個芯O個個位宜家有D花LUM...都唔知點算好....

唔該唒你地~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-30 03:40:41 |顯示全部樓層
原帖由 涼粉子 於 2008-5-30 03:26 發表

同埋可唔可以講清楚D點摘呀....因為個芯O個個位宜家有D花LUM...都唔知點算好....

唔該唒你地~

我通常見起碼有6-7塊葉至摘芯.
如果有花冧,我唔知摘o左會點喎~
我種辣椒時就照摘,因為我諗住反正都食唔晒,所以見唔順眼就摘~
回復

涼粉子 發表於 2008-5-30 05:31:55 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-5-30 03:40 發表

我通常見起碼有6-7塊葉至摘芯.
如果有花冧,我唔知摘o左會點喎~
我種辣椒時就照摘,因為我諗住反正都食唔晒,所以見唔順眼就摘~

唔該唒你呀....

之前影落既...不過O個時以為佢地標得咁高....唸住佢地快高長大...點知....

呢D就係種子了~

有兩棵都係有呢個樣既果果呀......唔知幾時先有得食呢???
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-30 14:50:12 |顯示全部樓層
你的窗口有沒有陽光?
我放在全日照的露天地方,生長得很茂盛,但是最近連日下雨,見到有蛞蝓,好嘔心
回復

涼粉子 發表於 2008-5-31 01:16:46 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-5-30 14:50 發表
你的窗口有沒有陽光?
我放在全日照的露天地方,生長得很茂盛,但是最近連日下雨,見到有蛞蝓,好嘔心

有架...不過KITCHEN o個邊向西....

我呢幾日開始臨訓前搬佢地去向東O個邊....等佢地吸多D陽光~~

有虫虫真係好得人驚....
回復