電子葯煲邊種好

作者: noel_tt 發表于 2013-1-2 12:25:46
29374 11
本人想買電子葯煲煲中藥, 各位邊種好呢? 比D意見? 分享下經驗.  謝謝.
jellyfishy 發表於 2013-1-2 13:37:52 |顯示全部樓層
見中葯店用國產的陶瓷煲, 佢地話好平一個, 無乜要求的話, 應該不難找.

謝謝分享  發表於 2013-1-3 10:49
回復

sausau 發表於 2013-1-2 19:17:11 |顯示全部樓層
我本身是個[藥煲] ,可以同你分享用家心得...

市面如日x城賣近200元的電子藥煲壽命大概一年左右(以每天用計)。主要是因為內膽會隨時間積累藥渣的漬。不鏽鋼膽易黐漬,但有塗層的易潔膽也不會好得多,因為我見過塗層剝落。另一問題是瓷製煲身在用上一年左右的時間會出現很多裂紋,雖未至於漏水,但誰也不會等到裂開才更換呀。

另一種瓷質較好的台灣出產藥煲價錢貴些,四五年前我買是400多元,壽命只比200多元的長多半年左右。

我現在用的藥煲用了五年仍十分好,是紫砂的。它和之前的一種最大分別是沒有內膽,所以不會沾上藥渣的漬。它是以一個發熱底座發熱,上面放紫砂做的煲。我用的牌子是樂信,那年買是700多元,永安有售。

其實買任何種類的煲要看你的需要,如果你不是時常用,普通的已很化算。

我是差不多每日服中藥,過去4年間用爛4個煲,現在這個由朋友送的紫砂煲仍十分好,我很滿意,所以向你推介。

我個樂信藥煲用唔到五年,下面個電子野用左年幾就壞左,而且容量太細,放左藥材再放唔到八碗水。  發表於 2013-1-17 16:01
謝謝分享, 我都是好小煲中藥, 不過我都想買樂信................. 但紫砂可以煲中藥  發表於 2013-1-3 10:50
Cheap煲 叫 "啞巴媳婦" ^^  發表於 2013-1-2 21:02

評分

查看全部評分

回復

sausau 發表於 2013-1-2 21:12:21 |顯示全部樓層
太揚鳥:Cheap煲 叫 "啞巴媳婦" ^^  

我當年買400多元的台灣煲真係咁叫。但200元那隻就無名。

我都是用這款 , 但不是這個 http://www.luenhop.hk/product_detail.php?id=1510  發表於 2013-1-4 01:44
回復

sausau 發表於 2013-1-3 12:08:06 |顯示全部樓層
noel__tt: 謝謝分享, 我都是好小煲中藥, 不過我都想買樂信................. 但紫砂可以煲中藥  

據悉紫砂煲中藥能發揮並保存藥效,不過要小心別買到質素差或假的紫砂煲。

sausau 我系用呢款煲黎煲老火汤嘅,D汤好好味架!  發表於 2013-1-14 12:28
回復

claudiatang 發表於 2013-1-3 12:40:06 |顯示全部樓層
我現在仍沿用傳統的藥煲。去年爛了一個,就用小姑留下的電藥煲,花太長時間了。等到眼瞓仍未煲好。最後還是買個傳統的用明火去煲。近這兩三年,年底就會不舒服要飲幾劑中藥才沒事。所以要有個藥煲看門口。

謝謝分享  發表於 2013-1-6 22:02
係呀,中醫話用明火煲是最好的。  發表於 2013-1-3 12:53
回復

八王爺 發表於 2013-1-3 17:05:31 |顯示全部樓層
紫砂會吸味和永久留在煲身上,基本上只能煲同一種葯。
不是常煲同一種葯並不建議使用。

謝謝分享  發表於 2013-1-6 22:02
^^... 用來燉湯  發表於 2013-1-5 00:38
回復

EddieOR 發表於 2013-1-3 17:58:09 |顯示全部樓層
有 D 藥煲整到好似茶壺,有個嘴,幾方便,而且冇咁易斟瀉

謝謝分享  發表於 2013-1-6 22:03
回復

太陽鳥 發表於 2013-1-4 01:30:41 |顯示全部樓層
EddieOR 發表於 2013-1-3 17:58
有 D 藥煲整到好似茶壺,有個嘴,幾方便,而且冇咁易斟瀉

yes....設計幾好...現在還可以放"電磁爐" tim....在 "永long" 家品部見過

謝謝分享  發表於 2013-1-6 22:03
回復

太陽鳥 發表於 2013-1-4 01:42:01 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2013-1-3 17:05
紫砂會吸味和永久留在煲身上,基本上只能煲同一種葯。
不是常煲同一種葯並不建議使用。 ...

八王爺:我有o野請教,有些電子燉盅內胆用"紫砂"做喎!原理咪一樣

及我近來想買電子燉盅,這款你覺得如何http://www.luenhop.hk/product.ph ... owProdForCat_id=468 or 有咩好介紹呢?

謝謝

我沒有用過智能燉鍋。但你不是煲葯用嗎?這個智能鍋用來燉嘢,不是煲葯。  發表於 2013-1-4 10:05
回復

noel_tt 發表於 2013-1-4 17:45:26 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2013-1-2 19:17

市面如日x城賣近200元的電子藥煲壽命大概一年左右(以每天 ...

那類電子藥煲, 煲出來的中藥最出味??

最好味係傳統藥煲,用明火煲。  發表於 2013-1-17 16:02
我都係覺得紫砂好,我一個人使用,而且保養乾淨,所以沒有遺留氣味的問題。  發表於 2013-1-4 17:47
回復

noel_tt 發表於 2013-1-14 10:33:58 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2013-1-2 19:17

市面如日x城賣近200元的電子藥煲壽命大概一年左右(以每天 ...

其實,市面如日x城賣近2xx元的電子藥煲發熱黑色凸起內膽是什麼物料?

我估是類似易潔鑊的不黐塗層.但日子耐是會脫落,藥渣會黐上.  發表於 2013-1-14 11:01
回復