世界最大的食蟲植物

作者: gtrnismo 發表于 2008-5-29 17:34:04
3406 10
請問世界最大的食蟲植物係邊一種?

食蟲植物除左食蟲外重會食咩? 因為我見過VFT食青蛙同蛇仔大蜘蛛等

有無媽寶兄弟廁所板禁大既VFT? 會吾會真係大到有機會食人?
C702 發表於 2008-5-30 20:00:04 |顯示全部樓層
好像曷很大的紅色花,很臭的,名字忘記了
回復

IVAN 發表於 2008-5-30 20:42:37 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-5-30 20:00 發表
好像曷很大的紅色花,很臭的,名字忘記了

霸王花唔係食蟲植物 = =
世界上最大既捕蟲器來自 Nepenthes.merrilliana, 頂龍只不過係 40cm 高, 幾 litre 既瓶

回復

gtrnismo 發表於 2008-5-30 22:45:20 |顯示全部樓層

幾 litre ????

原帖由 IVAN 於 2008-5-30 20:42 發表

霸王花唔係食蟲植物 = =
世界上最大既捕蟲器來自 Nepenthes.merrilliana, 頂龍只不過係 40cm 高, 幾 litre 既瓶

都已經好大喇

夠幾隻青蛙
回復

IVAN 發表於 2008-5-30 22:50:23 |顯示全部樓層
可惜呢種外表比較平凡... 而且體積都有番咁上下..
如果無足夠空間, 應該幾難安置 ^^
回復

dryfish 發表於 2008-5-30 22:50:53 |顯示全部樓層
唔係N.rajah咩???
回復

dryfish 發表於 2008-5-30 23:05:09 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-29 17:34 發表

食蟲植物除左食蟲外重會食咩? 因為我見過VFT食青蛙同蛇仔大蜘蛛等

有無媽寶兄弟廁所板禁大既VFT? 會吾會真係大到有機會食人? ...

N. merrilliana, N. truncata, Nrajah 同 N. rafflesiana(giant).
我個人記得好似係N.rajah最大.

食蟲植物除左食蟲外重會食咩?
仲會食FISH,食屎,食LEAVES,食RAT

有無媽寶兄弟廁所板禁大既VFT?

會吾會真係大到有機會食人?
唔會.
回復

maple 發表於 2008-6-7 14:05:56 |顯示全部樓層
哦也!!我好似記得系邊邊邊邊個地域滴某一種樹!!
回復

dandytsang 發表於 2008-6-7 20:36:22 |顯示全部樓層
我上其他綱頁見到..........
回復

IVAN 發表於 2008-6-7 23:38:40 |顯示全部樓層
原帖由 dandytsang 於 2008-6-7 20:36 發表
我上其他綱頁見到..........

N.merrilliana 大哂 !
回復

dryfish 發表於 2008-6-10 19:27:22 |顯示全部樓層
SORRY~~~係N.merrilliana最大,記錯~~SORRY~SORRY~SORRY~
回復