{{{出售 }}}-- EM廚餘肥液---(多茶葉和蕉皮配方)-完-附入數紙

作者: noel_tt 發表于 2012-12-31 11:14:47
2309 13

出售        

EM廚餘肥液

今次帶大家去看看我的吽EM廚餘肥液的材料.  (只限 31/12-出售的EM廚餘肥液)

今次放了大量蕉皮, 少量魚肉, 魚皮

再放大量茶葉, 圖中黑色個D

有冇發覺D菜, 種來種去都唔大.
D瓜果好以好弱,又唔出花,
又想作出多D新常試,
家裹又不方便吽EM 廚餘 肥的話.
以下是 1 個好選擇

自已用 EM 廚餘粉 + 廚餘 製造 出 來, 比1般肥力強, 適合疏菜, 瓜果, 花  (對疏菜種植效果甚佳)

現出售          EM廚餘液  7 瓶
成份             EM廚餘粉 + 廚餘 (比較多荼葉 和蕉皮)   
每樽重量      220克 (連環保瓶計算)  和 270克 (連環保瓶計算)
每樽售價      HKD40.00                     和 HKD50.00
建議用法      開水 1: 300 或 1 : 500 ,
                    瓜果-每星期用 1 次
                    疏菜 -可約 3-4 天用1次
特点             壯葉, 壯根, 加速花, 葉, 瓜果生長, 葉片色澤鮮綠均渾,
                    減的少蟲蛀, 蚊子,方便衛生

本人是自家小種植, 用大花盆 和 發泡膠箱.
1)30/12收成两個南瓜孖寶.  我個人感覺, 南瓜種在盆是非常難種. 改变用廚餘水後.

今次用洗衣粉桶, 基肥用骨粉,到想開花時用少少雞C, 每星期用 1-2 次廚餘水. 看看

2)用咗廚餘液--------------生菜 (沒有做基肥)
2/12- 當日修葉食的生菜, 瘦生後. 因下雨, 沒有用廚餘液

5/12-用咗廚餘液後
8/12

13/12

16/12

23/12

27/12-第二輪生菜, 瘦生後的樣子

29/12

3) 用咗廚餘液--------------11月頭 種植的美国supersweet小蕃茄 (基肥只用骨粉), 雖然早排日日沒有太陽, 整日下小雨,
     我的蕃茄沒有因沒陽光生太長, 佢還是矮矮肥肥 的樣子就出花.
23/11

14/12

16/12-出咗好多花

27/12-蕃茄bb

用咗廚餘液--------------細 rose
未用-2012

用咗-2012

02/1/2013

03/01/2013- 太重, 下掉了

03/01-用嗅草頂往. 平均的開花期 3-4日

12/11 - 今年插了好幾棵bun bun 無花果, 這是最瘦弱的1枝, 當改變用咗廚餘液時, 它也轉得茂盛起來.

付款方法:   現金 (不設找續)

交收地點和時間   長沙彎至太子    (地鐵綫)             星期一至 四 (晚上 6: 00 時 至 6: 30時)     
                            紅磡至 太和      (火車綫)             星期一至 四 (晚上 6: 00 時 至 7: 30時) & 星期日 (早上10時至 3 時)
                            羅屋村巴士站   (251M 巴士綫)    星期 六( 2: 00-6:00)  

注意事項:
1 .請花友登記後,24小時內自行PM本人確定交收日期時間, 留聯絡電話,
2. 交收前請提早一日通知以便準備.
3. 花友交收時請自備購物袋,不設找續.            
備 註:如遇排隊次序有爭議,本人有權作出最後的決定。
當中收益5%捐贈 "香港園藝館"作經費

購買請排隊:

每樽重量      220克 (連環保瓶計算)  
每樽售價      HKD40.00                    
1 )josie ~~沙田站交收~~唔該~~Happy New Year-完成
2) yeahyeah- 完成
3) elevala -完成

每樽重量      270克 (連環保瓶計算)  
每樽售價      HKD50.00                    
1)poco-完成
2)chau_lyc-完成
3)Richjo-完成
4)chingyeeng-完成

每樽重量      420克 (連環保瓶計算)
每樽售價     HKD80.00
1) 豆腐仔-完成

每樽重量      150克 (連環保瓶計算)  
每樽售價      HKD30.00
1) chingyeeng-完成

josie 發表於 2012-12-31 11:56:21 |顯示全部樓層
購買請排隊:

1)  josie ~~沙田站交收~~唔該~~Happy New Year
2)

1)
2)
3)

謝謝講買  發表於 2012-12-31 14:31
回復

yeahyeah 發表於 2012-12-31 12:12:58 |顯示全部樓層
購買請排隊:

1)  josie ~~沙田站交收~~唔該~~Happy New Year
2) yeahyeah

1)
2)
3)

謝謝講買,  發表於 2012-12-31 14:31
回復

elevala 發表於 2012-12-31 16:37:40 |顯示全部樓層
還有220克嗎?  太和站交收
thankyou ^^

謝謝講買, 有  發表於 2012-12-31 16:51
回復

noel_tt 發表於 2012-12-31 16:52:50 |顯示全部樓層
購買請排隊:

2) yeahyeah
3) elevala

1)
2)

回復

poco 發表於 2013-1-1 23:53:46 |顯示全部樓層
唔該 270g 一支, 交收pm

謝謝講買  發表於 2013-1-2 09:52
回復

Richjo 發表於 2013-1-12 12:05:57 |顯示全部樓層
請問還有液肥出售嗎? 急用. 謝謝
回復

noel_tt 發表於 2013-1-12 18:28:40 |顯示全部樓層
Richjo 發表於 2013-1-12 12:05
請問還有液肥出售嗎? 急用. 謝謝

還有兩枝270克em 廚餘肥液
回復

Richjo 發表於 2013-1-12 23:20:27 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2013-1-12 18:28
還有兩枝270克em 廚餘肥液

謝謝你回覆, 我想在沙田/大圍交收. 我會pm你商討交收安排
回復

豆腐仔 發表於 2013-1-15 00:32:41 |顯示全部樓層
請問仲有冇呢???
如果有。我想要支大o既。
回復

豆腐仔 發表於 2013-1-15 00:32:42 |顯示全部樓層
請問仲有冇呢???
如果有。我想要支大o既。

謝謝講買  發表於 2013-1-18 15:06
回復

chingyeeng 發表於 2013-1-15 16:28:46 |顯示全部樓層
你好,我係新手, 想請問你的廚餘肥液還有嗎? 我想要一枝.謝謝

謝謝講買  發表於 2013-1-18 15:06
回復

fayray 發表於 2013-1-29 11:06:00 |顯示全部樓層
我又想訂一枝,謝謝!

謝謝講買, 要等到8/2-9/2 才有貨, 如要就留1枝比你  發表於 2013-1-29 11:11
回復

noel_tt 發表於 2013-2-7 15:55:44 |顯示全部樓層
回復