滴水觀音 (姑婆芋) 請指教

關閉 [複製鏈接]
作者: ericalau 發表于 2008-5-29 14:25:15
6632 17
我屋企有盆滴水觀音, 係主體旁分別出左新葉, 但啲新葉葉冠未開就開始枯...呢張相已經見到葉邊開始枯黃.

隔左幾日就成支枯左. 但旁邊又開始有新葉出. 但呢次新葉既葉冠就成功開到, 但滴水情況太勁, 新葉葉邊又開始枯枯地. 唔係係咪畀佢出既水醃死??  呢個情況已經出現左 2 次, 想知究竟發生咩事.

仲有啲花都係咁, 上面部份枯黃, 但下半部又唔枯. 之前呢到有幾日好突然好凍, 可能得幾度, 我就以為佢凍親先係咁, 但呢排已然暖番, 但呢一支花都係開始發黃. 有冇人知發生咩事, 指教一下.

我有依指示淋水, 露台向東, 都應該夠日光, 但直曬時間唔係好長.
天氣暖左佢就開始滴水. 新葉出水情況就比較多.
唔知有冇人知究竟發生咩問題, 同埋點種先種得好呢 ?
fnv234 發表於 2008-5-29 14:57:14 |顯示全部樓層
新葉葉冠未開就開始枯係咪唔夠濕度?D花好正常喎,唔係黃綠色咩?
回復

ericalau 發表於 2008-5-29 15:35:44 |顯示全部樓層
我見到未開葉冠既葉係咁出水, 好似被水醃爛咁..
花正常好似都係綠色, 依家睇到花個張相黃色個部份其實已經枯埋謝左, 但下面又冇事, 仲好實, 唔知仲咩事
回復

ht333147 發表於 2008-5-29 17:21:22 |顯示全部樓層
通常植物的傷口會滴水, 好像動物流血, 所以建議你小心檢查是否有蟲蛀, 滴水位置是否有被咬過的痕跡?
見你的盆面有很多雜草, 可能有些蟲藏身裡面, 晚間出來開餐, 尤其是第一片夭折的葉子, 可能給蟲咬過, 傷口染菌而腐爛.
我種的植物都有這情況, 看上去好好的, 但仔細看, 草內有些蝸牛, 坭土內又有蠶蛾幼蟲.
所以現在我久不久都要清除雜草, 你試試是否有效?
如果不想拔清雜草, 可以點個蚊香來驅蟲的. 但蝸牛不怕蚊香!
希望幫到你
回復

ericalau 發表於 2008-5-29 17:24:23 |顯示全部樓層
但呢盆嘢既特性係會滴水, 所以先有滴水觀音呢個名啵.....
回復

ht333147 發表於 2008-5-29 17:26:48 |顯示全部樓層
是不是每片葉都會滴水?
回復

ericalau 發表於 2008-5-29 17:38:57 |顯示全部樓層
係, 每片都有, 而且莖都會滴, 但新葉會最多

[

回復

ht333147 發表於 2008-5-29 17:54:57 |顯示全部樓層
原來這是它的特性, 不一定是蟲蛀, 但仍有機會是給蟲咬而感染細菌腐敗,
故此檢查及除去雜草等仍有需要, 另外以蚊香驅蟲試試無妨.
回復

wong 發表於 2008-5-31 09:39:23 |顯示全部樓層
雨林植物會滴水好正常....我棵cuprea都會
回復

ericalau 發表於 2008-5-31 17:49:59 |顯示全部樓層
我係想知點解啲葉同花會枯.....
回復

八王爺 發表於 2008-5-31 19:36:43 |顯示全部樓層
好喇~~ 大家都討論得唔少喇。

葉長不大同枯,因為根有問題,明顯個盆太細,只夠大的生長,旁邊長出黎棵細嘅,就供應唔夠,自然枯死。除非你翻盆切咗棵細出黎另栽,或者,換個大盆同換泥。

有足夠的空間和營養,花自然開得好。不過天南星科植物一般仲夏,溫度穩定才開花,所以現在香港天氣反常,5月都唔係咁熱,可能要6月先花多和靚。

滴水觀音係雨林植物,唔使好多太阳,你擺個位應該夠光。葉出水係植物排水的方法,跟你種植無關,但應注意澆水。是否澆水太多? 有人認為日夜溫差大都會使植物葉上結集露水,你的滴水觀音應該唔係哩個情況。
回復

ericalau 發表於 2008-5-31 22:41:54 |顯示全部樓層
唔該晒大家...

我唔係係香港架...呢到呢排 朝早12度到, 中午就 25 - 28度到.
個盆咁睇細唔細呀? .因為岩岩先由花舖送黎一個月都冇 (係人送既)... ,

因為另一邊既新葉打直生, 出既水好快就可以滴走, 所以冇事. 初初平生個塊, 出既水就難走啲, 所以有一邊濕得滯, 好似醃爛左咁.....不過我諗應該係水多得滯...

但啲花就唔知關唔關水多得滯事...花芯未出就開始黃同枯...唔通呢到溫差大?

回復

八王爺 發表於 2008-5-31 23:33:03 |顯示全部樓層
你係韓國? 果度真係唔係咁啱 熱帶雨林植物生長。
如果晚上只有 20度以下,我勸你把它搬回室內!
對天南星科來講,18度以下是偏低了。
回復

ericalau 發表於 2008-6-1 14:35:44 |顯示全部樓層
呢到多人都會種呢棵嘢..不過又真係好似係室內咁....
睇黎真係要搬入屋..but 好阻地方呀.....
唔該晒~~~~
回復

ericalau 發表於 2008-6-1 19:06:50 |顯示全部樓層
仲想問下, 如果想 切咗棵細出黎另栽, 由邊到開始切呀??
棵嘢生得好好快, 已經爆左好多新葉出黎
回復

八王爺 發表於 2008-6-3 12:40:13 |顯示全部樓層
原帖由 ericalau 於 2008-6-1 07:35 發表
呢到多人都會種呢棵嘢..不過又真係好似係室內咁....
睇黎真係要搬入屋..but 好阻地方呀.....
唔該晒~~~~

如果晚上 有 20度以上,咪唔使搬入屋咯!
你個盆面 种滿了小草,都唔能夠 挖開d泥,切唔到。
切要有莖和少少根,如果冇根,要小心养到出根,才入土。
切口要乾少少先入土(切完等2-3小時都ok),而且要keep住20度以上,冷係插苗的大敵。
回復

八王爺 發表於 2008-6-3 12:42:23 |顯示全部樓層
原帖由 ericalau 於 2008-6-1 12:06 發表
仲想問下, 如果想 切咗棵細出黎另栽, 由邊到開始切呀??
棵嘢生得好好快, 已經爆左好多新葉出黎

都話佢係 熱帶雨林植物,天氣回暖,自然生得快。
想開花,施吓 磷鉀肥喇。
回復

ericalau 發表於 2008-6-4 14:58:10 |顯示全部樓層

回復 17# 八王爺 的帖子

原來咁難架....睇黎我都係搞唔掂嘞
回復