[原創]足料飄香 - 滿記甜品

作者: seasonsjoe 發表于 2008-5-29 06:47:18
2373 11
在我試眾多的甜品/糖水店中,最滿意的就是滿記甜品店,他們亦然已連鎖店式經營,但質量仍有保證.

榴槤忘返 - 即榴槤布甸

以榴槤為主題的甜品,其他的甜品店(包括澳門)眾多,
但 "滿" 不會譁眾取寵,不會以少量的榴槤取其香味,加入大量的淡奶濫竽充數;
反而用足量的榴槤,中間還有大大的果肉,香味味覺濃郁,享受甜品的同時直接感受與果肉的配搭;
這才是真正以榴槤作為甜品.

楊技甘露 - 不冷門的甜品,芒果甜,選用不黏口的西米,令甜品不會太糊感,甜得亦不會覺得膩,適中.
唯獨是柚肉帶點苦澀味,是美中不足之處.

jellyfishy 發表於 2008-5-29 08:43:02 |顯示全部樓層
這個店的食品質量一向很平均.
咁你有無去過佢總店西貢那兒? 佢以前側邊有間叫甜源居,那兒的甜品也是超好吃的,現在因為租金問題,搬到市中心的村屋那邊了.
回復

sandy 發表於 2008-6-1 23:01:56 |顯示全部樓層
呢間舖係我朋友個阿姨開的. 佢地d質料一向都好平均. 而且全人手做. 加上入貨既要求都好高架. 實唔會比d唔靚既料出來. 所以有保證.  佢地個工場都係番西貢舊樓上面.  所有貨都係由呢個工場做出來. 跟住送出分店的.
回復

比得大帝 發表於 2008-6-16 09:50:15 |顯示全部樓層
我們成班朋友去西貢果間試過, 好老實咁講:

第一句: 名過其實
第二句: 不外如是
第三句: 浪費時間
回復

藍天使 發表於 2008-6-16 21:20:44 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-5-29 08:43 發表
這個店的食品質量一向很平均.
咁你有無去過佢總店西貢那兒? 佢以前側邊有間叫甜源居,那兒的甜品也是超好吃的,現在因為租金問題,搬到市中心的村屋那邊了. ...

甜源居既榴槤甜品真係好好味.  至於其他甜品, 我比較喜歡發記.  不過滿記都曾經係我既至愛.
回復

raccoon 發表於 2008-6-16 21:47:52 |顯示全部樓層
滿記真係好貴呢,你地有冇食過深水‘蟲’記呢?我覺得幻彩明珠好好味,又抵食。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-16 22:25:06 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-6-16 09:50 發表
我們成班朋友去西貢果間試過, 好老實咁講:

第一句: 名過其實
第二句: 不外如是
第三句: 浪費時間

西貢滿記其實同市區分店分別唔大,順路食就ok,專登入黎食就唔太值得~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-16 22:29:44 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-6-16 21:20 發表

甜源居既榴槤甜品真係好好味.  至於其他甜品, 我比較喜歡發記.  不過滿記都曾經係我既至愛.

我唔食榴槤甜品,所以冇試過,但覺得佢d甜品冇滿記&發記咁多選擇~
而且可能賣炸雪糕既關係,店內有油煙味,坐得唔係太舒服~
回復

candyafr 發表於 2008-6-16 23:00:59 |顯示全部樓層
又或者油麻地的松記d榴槤pancake和其他糖水都好ok
回復

keung 發表於 2008-6-30 01:33:23 |顯示全部樓層
我去過深井有間甜品屋唔幾記得咩名 ,都好好吃
回復

八王爺 發表於 2008-6-30 06:37:52 |顯示全部樓層
哩個本來係廣告帖,hard sell 「moon kee」。

依家又被 摷番出黎。
回復

卓男媽 發表於 2008-7-8 18:18:12 |顯示全部樓層
我以前住西貢, 好少會去食滿記, 反而好鍾意去近天后果間 "晶晶", 佢 d 薑汁豆腐花簡直一流, 芝麻糊又滑, 諗起都想去食
回復