€呀包 送的檸檬種子

作者: NaNa 發表于 2008-5-28 17:01:05
3532 20
下種3星期已發芽,多謝多謝
maymay靚 發表於 2008-5-28 17:10:49 |顯示全部樓層
是否 顯示圖 的 大檸檬 ar......
回復

NaNa 發表於 2008-5-28 17:58:01 |顯示全部樓層
nono,顯示圖 的 大檸檬already on my rooftop

回復

maymay靚 發表於 2008-5-28 23:16:09 |顯示全部樓層
用盆都可以種到咁﹏大﹏, 好厲害呀
回復

Agnes 發表於 2008-5-29 22:20:59 |顯示全部樓層
我的檸檬也是用盆種的。但似乎 NaNa的勁些。
回復

Agnes 發表於 2008-5-29 22:24:36 |顯示全部樓層
看看我的 Lemon
P1010959 (Small).JPG
P1010956 (Small).JPG
回復

NaNa 發表於 2008-5-30 10:17:47 |顯示全部樓層
你的也有很多果呀!我的已是上年9月到現在第三次結果

大0樂, coollllllllll

大0樂, coollllllllll
回復

Agnes 發表於 2008-5-30 22:09:41 |顯示全部樓層
我的檸檬是今年三月尾買的,當時有花無果。
現在又開始有新一批花了,相信再有果。
你切開的檸檬都好靚播,希望我的也能拍得住你的水準啦! 我要努力加油!
其實我還有一棵八歲大,用果核種出來的檸檬,高約四呎  (看圖片)。無花,但我不捨得丟棄,八年共處有感情嘛! 我仍會繼續努力淋花施肥,期待奇蹟出現會開花。
old lemon (Small).JPG
回復

小寶 發表於 2008-5-30 22:28:12 |顯示全部樓層
我也想種LEMON TREE呀 ...想問下下種至結果要多少時間呢?
回復

lammanfung 發表於 2008-5-30 23:29:14 |顯示全部樓層
原帖由 NaNa 於 2008-5-28 17:58 發表
nono,顯示圖 的 大檸檬already on my rooftop

這麼大!勁啊!
回復

Agnes 發表於 2008-6-4 21:38:09 |顯示全部樓層
下了幾天雨,快高長大。

核種出的 lemon  tree 現約五呎高,默默等待開花。

花 008 (Small).jpg
回復

fianfumy 發表於 2008-6-4 22:01:11 |顯示全部樓層
Nana & 小寶  :  你們幅大頭照 , 分別是你們的愛犬嗎 ? 我好鍾意這隻品種 , 好羨慕呀 !
Nana 你的檸檬用盤種 , 睇相唔係太大盤 , 但也有不小果實喎 , 顆檸檬好鬼壯 .
回復

小寶 發表於 2008-6-4 22:19:05 |顯示全部樓層

回復 12# fianfumy 的帖子

係呀, 同佢地玩好開心架~
回復

fianfumy 發表於 2008-6-4 23:01:42 |顯示全部樓層

回復 13# 小寶 的帖子

係呀! 我都好鐘意小狗 , 但可惜我家有位3歲囡囡小霸皇 , 我問她養狗好還是養貓好 , 她就話貓狗好煩好嘈 , 我話生多個BB , 她說個BB唔好放在屋企養 , 放係街邊 .
但我個小霸皇就話種花種薄荷葉就最好 , 又叫我種辣椒比爸爸食 , 所以現時成間屋都是一盤盤植物囉 .
回復

小寶 發表於 2008-6-5 00:26:36 |顯示全部樓層

回復 14# fianfumy 的帖子

你...你......你果個真係小霸皇喎..咁寸o既
回復

NaNa 發表於 2008-6-5 09:00:01 |顯示全部樓層
I also have a daughter 3 years old, she is a pet lover. She treat the dog like her sister and spoil her...She play with the dog......very happy. If we punish the dog, she will cry first.
回復

fianfumy 發表於 2008-6-5 14:45:43 |顯示全部樓層

回復 16# NaNa 的帖子

因我爸爸有一隻史納莎狗 , 去年聖誕我出TRIP , 阿囡到外公家住 , 隻史納莎狗成日搶她的玩具 , 所以可能咁 , 我囡囡唔鍾意小狗小貓 .
亦是學校早前派盤一串紅植物的原因 , 她現在每日在家會照顧全部的薄荷葉 , 辣椒 , 鼠尾草等 .

回復

NaNa 發表於 2008-7-23 12:56:24 |顯示全部樓層

update

lemon update, it grows a lot

原有的lemon tree 又有收成

原有的lemon tree 又有收成

大0賓

大0賓
回復

小寶 發表於 2008-7-23 13:14:04 |顯示全部樓層
我又order, 要凍的!唔該哂
想問下你用咩野泥和肥架, 點解種得咁好?!
回復

NaNa 發表於 2008-8-21 20:03:58 |顯示全部樓層

What a big lemon

I to prevent the typhoon demage my lemon, I harvest it just now. It is really very big.
回復

12下一頁