雪糕機 ~請問有什麼推薦

作者: Ginny 發表于 2008-5-28 15:17:10
10036 31
我想問大家有冇用雪糕機 ?用什麼牌子? Thanks !!
ChrisTsui 發表於 2008-5-28 15:29:32 |顯示全部樓層
我用緊樂聲牌,試過整sorbet, gelato,幾易用,又唔太大部,味道口感都唔錯.
不過我o個部係幾年前o係上海街買,唔知依家仲有冇.
回復

Ginny 發表於 2008-5-28 17:43:48 |顯示全部樓層

回復 2# Christsui 的帖子

想問你部機係要預先制冷 or 內置制冷. 因內置制冷機比較大同貴.
回復

ChrisTsui 發表於 2008-5-28 18:10:23 |顯示全部樓層
原帖由 Ginny 於 2008-5-28 17:43 發表
想問你部機係要預先制冷 or 內置制冷. 因內置制冷機比較大同貴.

我唔知係邊種喎~
我只係將所有材料準備好之後放入一個金屬鍋,開動鍋蓋上的電制(用電芯),然後整個鍋放入冰格.
在開動電制時,鍋裡的攪動器會轉動一陣,然係每隔一段時間轉動幾下,攪勻材料,直至材料凝固不能轉動為止.途中不需取出.
成個過程大約8小時左右.份量大約係3個合味道杯麵o甘大杯.
我見我朋友買o個個係一個好大既金屬內膽,要預先在冰格內雪凍一段時間,然後才加入材料,再一同放入冰格,途中唔使攪動(呢部大過我o個部,但係整出黎既份量差唔多,因為個內膽好厚o下,我o個部只係一層普通金屬),呢個係唔係叫預先制冷?
另外,o係甜品學校見過一部大約2呎長的長條型雪糕機,好大部,導師話開動後會自動凝固,唔使放冰格.唔知係唔係就係你所講內置制冷機.

回復

Ginny 發表於 2008-5-29 09:10:08 |顯示全部樓層
你朋友o個部係預先制冷. 學校o個部係內置制冷.
回復

八王爺 發表於 2008-6-3 06:45:52 |顯示全部樓層
christsui 果部用黎做 sorbet 和 gelato (即奶較少的) 冰淇淋一流。
但一般美式含奶和cream極高的雪糕,唔知做唔做到,因為比較重和實,驚部機搞唔郁!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-3 17:29:09 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-6-3 06:45 發表
christsui 果部用黎做 sorbet 和 gelato (即奶較少的) 冰淇淋一流。
但一般美式含奶和cream極高的雪糕,唔知做唔做到,因為比較重和實,驚部機搞唔郁! ...

係呀~做 sorbet 和 gelato真係一流~
我都試過整朱古力雪糕比朋友個仔食,落o左好多cream,個小朋友話好食(因為用o左valrhona 7x% dark,好濃朱古力味)~
我自己就麻麻地,都係sorbet &gelato岩我多d

回復

vkzone2002 發表於 2008-6-3 18:28:33 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-6-3 17:29 發表

我都試過整朱古力雪糕比朋友個仔食,落o左好多cream,個小朋友話好食(因為用o左valrhona 7x% dark,好濃朱古力味)~
我自己就麻麻地,都係sorbet &gelato岩我多d ...

可唔可以告訴我知那兒買及多少錢呢? pm話我知得唔得呀? 部機會唔會好大部呀?
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-3 19:08:23 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-6-3 18:28 發表

可唔可以告訴我知那兒買及多少錢呢? pm話我知得唔得呀? 部機會唔會好大部呀?

我係幾年前o係上海街買,大約300幾蚊~
我用yahoo搜尋到曾經有人擺上網拍賣,我驚唔可以貼上來,我forward個連結比你望o下個樣~
回復

Tony 發表於 2008-6-3 20:15:21 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-6-3 17:29 發表

我自己就麻麻地,都係sorbet &gelato岩我多d ...

朱古力~~~~~~~~朱古力~~~~~~~~朱古力~~~~~~~~~我鍾意呀!(流口水中)
回復

noel 發表於 2008-6-4 13:26:09 |顯示全部樓層
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-4 15:19:59 |顯示全部樓層
我都試過唔用機整o左個雪糕蛋糕,但係好多工夫,每隔一段時間就要o係雪櫃出來攪一輪,要攪幾次至完成,如果唔攪個雪糕會好實~
唔用機既好處,係可以揀自己鍾意既模具來整,圓形方形心形米奇老鼠頭或者hello kitty頭都得,又可以自己加裝飾~
雪糕機就純粹目標為本,只要混好材料後放入雪櫃,夠鐘就食得,慳番好多時間,但觀賞性欠奉~
回復

noel 發表於 2008-6-4 19:13:44 |顯示全部樓層
呢個基本上係即食咁滯....
發覺屋企有好多唔常用ge家電,覺得幾浪費吓......
回復

Tony 發表於 2008-6-4 20:17:33 |顯示全部樓層

回復 13# noel 的帖子

我咪又係,焗爐一部(全新),微波爐2部(只用一部),迷你燒烤爐1部(幾年前用過一次),多士爐一部(全新),高速煲一個(用過幾次),多數係見得意就買/抽獎抽中(都抽過好多家電,好似多士爐啦,焗爐啦,燙斗啦,水煲啦.....)
回復

八王爺 發表於 2008-6-5 10:56:28 |顯示全部樓層
哎吔.... 我家中厨房电器,只有一個微波爐一個,而且少用。

唔通 我係石器時代的家庭?
回復

Tony 發表於 2008-6-5 16:22:00 |顯示全部樓層

回復 15# 八王爺 的帖子

雪櫃都冇?
回復

八王爺 發表於 2008-6-6 09:15:27 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-6-5 09:22 發表
雪櫃都冇?

雪櫃唔係厨房!?
回復

vkzone2002 發表於 2008-6-30 16:31:23 |顯示全部樓層
我叫朋友幫我係MANNINGS換了個萬能牌雪糕機, 話原價$4XX, 現買P&G ITEMS加$150就可以. 請問有無雪糕或雪芭食譜?
回復

阿晴 發表於 2008-6-30 19:24:03 |顯示全部樓層
樂聲牌而家冇左lo wor~~
回復

阿晴 發表於 2008-6-30 19:27:16 |顯示全部樓層
我用DeLonghi~~半個鐘就搞掂~夠方便~~一到夏天就整sherbet、雪糕~~如果你去日系或西式大型超市百貨有好多齊全ge牌子比你揀ga~~
chris tsui講果部我之前都想買,白色、的的式式可以放入雪櫃,又靚,可惜樂聲牌摺埋左~

回復

12下一頁