買菜種問題

作者: 叮噹阿媽 發表于 2008-5-26 11:57:29
2753 14
我想種菜,但有冇人知仲有咩地方有賣菜種既地方啊???
muitau 發表於 2008-5-26 12:25:39 |顯示全部樓層
元朗 - 陳平記
上環都近海味街都有菜種行
回復

maymay靚 發表於 2008-5-26 12:27:35 |顯示全部樓層
我係 大埔 買, 或 可要求花友分享, 我地係一個大家庭 ar, 個個都好好ga...
你想要咩, 睇下我有無....
回復

ks_woo 發表於 2008-5-26 12:27:36 |顯示全部樓層
請問住邊區,以方便話地址你知。
回復

叮噹阿媽 發表於 2008-5-26 14:26:39 |顯示全部樓層
我而家住荃灣
屯門元朗都既都可以
因為老公係入面返工
可以幫我買
回復

叮噹阿媽 發表於 2008-5-26 14:29:36 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-5-26 12:27 發表
我係 大埔 買, 或 可要求花友分享, 我地係一個大家庭 ar, 個個都好好ga...
你想要咩, 睇下我有無....

我會好唔好意思ga
因為我唔知會唔會做左菜殺手
同埋我冇野可以同人交換
咁樣好似唔係幾好
回復

maymay靚 發表於 2008-5-26 15:15:03 |顯示全部樓層
唔好客氣啦!!!  無計喎
回復

蘑菇 發表於 2008-5-26 15:32:00 |顯示全部樓層
我所知有2個地方:
1. 上環西港城隔離有幾間, 姓黃嗰間比較老實
2. a)元朗谷亭街近7-11(陳x記)
    b)元朗恒香後面嗰條街 (又係(陳x記),不過唔係同一間)
回復

banyangdn 發表於 2008-5-26 17:03:03 |顯示全部樓層
1~陳X記菜種行  
    元朗谷亭街連勝大廈8號地下
    我最近買過水蔥 / 羅勒都有9成出到苗,但係有部份種子比其他舖頭貴

2~黃X興農業有限公司  
    元朗阜財街53號地下
    有好多花種子賣,印象中係 $8-包,其他菜種好似 $5-散賣都得

3~陳X記菜種行  
    元朗大棠道24號寶發大廈1號地下
    可能因為喺大街,有部份種子好似比較貴,要自己比較下

4~永X隆菜種  
    元朗合財街33號合益商場地下2號舖
    男嘅老細好長氣,感覺上好似入去就點都要你買D嘢走,不過我去過幾次都幾多人幫襯,我就係喺度買有機泥嘅(不過我唔識分係咪真係有機,但係我所有蔬果都係用佢啲泥種)大約$140/70L,啱啱開始種,效果如何,可以睇下 "我的小小蔬果園"  
http://www.hkplants.com/viewthre ... &extra=page%3D1

四間菜種行除咗種子,仲有好多種植嘅嘢賣,不過最好自己比較下d價錢先~~

回復

athernas 發表於 2008-5-26 17:37:14 |顯示全部樓層
其實大家都係少量種植, 各花友買咗種子都唔一定係一年內種晒.你可以睇下有冇想種的植物POST出來.會有花友SHARE被你架.我都少少架.
回復

sandy 發表於 2008-5-26 18:29:19 |顯示全部樓層
你想要咩菜種. 我都有d紅莧菜可以分享比你. 要既pm我. 你準備回郵便可.紅莧岩依家種.
回復

maymay靚 發表於 2008-5-26 23:18:55 |顯示全部樓層
叮噹媽: 我無講錯啦, 都話 lee個大家庭,個個都好好.... 你出聲就得
回復

maymay靚 發表於 2008-5-26 23:23:49 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-5-26 18:29 發表
你想要咩菜種. 我都有d紅莧菜可以分享比你. 要既pm我. 你準備回郵便可.紅莧岩依家種.

sandy: 早前 share 的莧菜上星期已發芽了, 但生得好慢一星期後都係同一個樣..... 請指教!!!
回復

takashilam 發表於 2008-6-22 12:11:34 |顯示全部樓層

To: sandy 小可愛哈士奇 - 我想要紅莧菜種子呀!

sandy 小可愛哈士奇,

請問你重有無紅莧菜既種子呀!

回復

蘑菇 發表於 2008-6-23 11:11:59 |顯示全部樓層
我有白菜仔種子,如果有興趣歡迎pm我
回復