終於發芽了~~大左啦,加左D新相

作者: vicky 發表于 2008-5-26 11:43:14
1158 9
多謝豆丁媽的sinn. beauty種子,今天終於見到發芽了,金莎環保育苗盒原來都得架

P5260178 (Small).JPG
P5260179 (Small).JPG
P5260182 (Small).JPG
P6250089 (Small).JPG
P6250092 (Small).JPG
P6250093 (Small).JPG
chris 發表於 2008-5-26 17:51:51 |顯示全部樓層
我仲以為你用個盒一格一格咁種, 原來係咁,
回復

vicky 發表於 2008-5-26 17:58:18 |顯示全部樓層
系一格一粒種子呀,我最怕分苗,因為粗手粗腳呀
回復

vicky 發表於 2008-5-26 17:59:06 |顯示全部樓層
落種子的時候會麻煩同曬時間多d
回復

cck07123 發表於 2008-5-26 18:14:46 |顯示全部樓層
恭喜晒
係咪金沙盒呀?
緊係食得朱古力多快高長大啦  
回復

任志剛 發表於 2008-5-26 22:42:28 |顯示全部樓層
Vicky, 我想問下你的是種子定係球根, 你是幾時開始種?
因為我的魚骨頭球根還未有出芽, 而且還有白色毛毛長出, 這是否正常現象?

23_5_08 (Small).JPG
回復

任志剛 發表於 2008-5-26 22:55:31 |顯示全部樓層
但其中一粒有芽出現
回復

vicky 發表於 2008-5-27 11:38:26 |顯示全部樓層
我的是用種子種的,是5月18號種的,因為上個星期六日去左大陸,星期日夜晚(25號)回來就發現它發芽了.
回復

noel 發表於 2008-5-27 12:38:13 |顯示全部樓層
原帖由 任志剛 於 2008-5-26 22:42 發表
Vicky, 我想問下你的是種子定係球根, 你是幾時開始種?
因為我的魚骨頭球根還未有出芽, 而且還有白色毛毛長出, 這是否正常現象?

好似係發咗霉.....夾走d毛先啦!
回復

vicky 發表於 2008-5-27 15:40:39 |顯示全部樓層
我估放在有太陽的地方就應該無毛毛呀
回復