轉貼:採購帳篷 高達萬元一個 網民促中國紅會交代捐款去向

作者: bbcat 發表于 2008-5-25 02:42:17
1593 8
採購帳篷 高達萬元一個
網民促中國紅會交代捐款去向
2008年5月23日

【明報專訊】中國紅十字會總會前日承諾,地震災害捐贈款物及調撥、分發、使用情將定期向社會公告,接受審計部門及社會監督;不過有內地網民揭發,紅十字會所採購的帳篷每個1萬多元,遠高於市場價格。此事引起強烈反響,網民紛紛要求中國紅十字會對所有捐款去向做出解釋,有網民指出,所有捐款都是救命錢,不要讓人們的愛心被貪官吃了,要嚴查貪官發國難財。
中國紅十字會官員日前接受央視採訪時無意間泄露內情,該官員表示下一步將向災區送去價值1300萬元的1000多個帳篷。有行內人士質疑,區區空心鋼管和棚布搭起來的帳篷要1萬元1個?實在太離譜了。
據了解,國內市場帳篷售價多在1000至3000元之間,例如可居住4至6人的帳篷(3米寬4米長2.7米高)僅售1800元,並無1萬多元那麼貴的帳篷。以上僅是單價並非批發價格,如果大批量購買還要便宜很多。
救災帳篷現豪宅惹公憤
據副民政部長姜力透露,四川大地震導致500多萬人無家可歸,目前帳篷缺口非常大。不過有成都市民揭發,一些救災帳篷沒有用到災區,反而在多個高檔屋苑出現救災專用帳篷。這引起許多市民憤怒並報警,有人還成立「成都全搜索特別行動組」積極監督揭發,一些成都市民還投訴,為此集會抗議時卻遭到警察毆打。
另外,一名成都製藥廠員工透露,中江縣紅十字會人員日前購買1萬多元救災藥品,但要求開5萬多元發票。該廠未答應,結果由通化一家藥廠經營部給他們開了。
據統計,截至周三(21日)晚6時,中國紅十字會總會、中國紅十字基金會、地方各級紅十字會共接收地震災害款物折合人民幣41億元。
http://www.mingpaonews.com/20080523/gaa3.htm
江江 發表於 2008-5-25 08:38:02 |顯示全部樓層
唉.......
天災人禍....何時了.....
心冷了......奈何...奈何...
回復

笨笨 發表於 2008-5-25 12:13:26 |顯示全部樓層
紅十字會在報紙交代澄清左~~中國紅十字總會新聞發言人21日就此作出回應:實際情況是,紅十字總會共向地震災區調撥了18510頂價值2175萬元人民幣的帳篷,每一個帳篷平均都是1175元人民幣左右..
http://big5.xinhuanet.com/gate/b ... n/news/8225775.html
回復

比得大帝 發表於 2008-5-30 11:45:02 |顯示全部樓層
都唔知信邊句好 佢今日話1175元一個, 數字啲嘢可以有好多種表達方式

我有次同老婆講很多慈善機構行政費高, 唔想捐錢, 捐了也是益咗佢地D高層.

老婆講咗句好似好有道理, 又好有哲學, 又好無奈的話

"咁你先要捐多D, 唔係D點會有錢落到D有需要啲人身上呀?"
回復

gtrnismo 發表於 2008-5-30 12:11:30 |顯示全部樓層

很有啟發性的題目

我爸爸同friend傾計:
佢系激左派,
爸: 中國國民教育已經提昇了很多
佢friend: 中國一年吾知死幾多人, 因為衝出馬路look死, 報紙話一日死5個。
爸: D蘋果亂up, 如果一日死5件中國何來10幾億人民。
佢friend: 因為中國本來有20億。

很簡單的相對論:
a) i) 如果每個人都唸紅十字會吞工數, 那麼邊個捐錢
a) ii) 禁多人捐錢, 我捐多捐少有咩影響
b) 但如果個個信晒紅十字會, 高層又真系發達

作為一個小市民我都控制吾倒邊個衝出馬路, 反正大陸都禁多人, 衝又死吾衝又死

但肯定一樣野就系如果大陸個個都吾亂過馬路中國人口有二十億
回復

cross 發表於 2008-5-30 13:30:23 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-5-30 12:11 發表
我爸爸同friend傾計:
佢系激左派,
爸: 中國國民教育已經提昇了很多
佢friend: 中國一年吾知死幾多人, 因為衝出馬路look死, 報紙話一日死5個。
爸: D蘋果亂up, 如果一日死5件中國何來10幾億人民。
佢friend: 因為中 ...

一個重點係
佢地冇亂過馬路
佢地咁樣叫做正常地過馬路
回復

比得大帝 發表於 2008-5-30 15:11:57 |顯示全部樓層
如果一日撞死5個, 要 50萬年才可以撞死 10億人

雖然中個冇撞死過10億人, 不過每日一定唔止撞死5個人, 我估一日撞死 5000個差不多, 我地廠門口條街一年都瞓低幾件.

可悲的是中國人對自己和別人的生命價值觀低

以前請隻鬼入中國做嘢, 我第一日帶佢出街敎佢過馬路, 我指個交通燈同佢講:

這是交通燈, 不過你唔好信佢
回復

charlie 發表於 2008-6-2 13:26:58 |顯示全部樓層
一定唔只五個, 因為係內地, 如果交通意外受傷, 司機要賠賞生活費及醫藥費等等, 所以好多人會沖出馬路要求賠賞, 亦有好多司機寧願車死人都唔想車傷人.

原帖由 Peter 於 2008-5-30 15:11 發表
如果一日撞死5個, 要 50萬年才可以撞死 10億人

雖然中個冇撞死過10億人, 不過每日一定唔止撞死5個人, 我估一日撞死 5000個差不多, 我地廠門口條街一年都瞓低幾件.

可悲的是中國人對自己和別人的生命價值觀低

以前 ...
回復

比得大帝 發表於 2008-6-3 17:24:04 |顯示全部樓層
原帖由 charlie 於 2008-6-2 13:26 發表
一定唔只五個, 因為係內地, 如果交通意外受傷, 司機要賠賞生活費及醫藥費等等, 所以好多人會沖出馬路要求賠賞, 亦有好多司機寧願車死人都唔想車傷人.

...

呢d係好多年前嘅事喇, 依家文明好多, 以前d人收入低, 條命自然賤, 依家一個工廠工人閒閒地都有千五, 今個7月最低工資又要加20%, 一個工人都要兩千幾, 好快高人工過香港.
回復