幸運草=酢醬草

作者: 小閒 發表于 2008-5-24 22:22:26
2976 14
幸運草=酢醬草
睇相好似,望高人指點
EddieOR 發表於 2008-5-24 22:24:48 |顯示全部樓層
幸運草多數係指四葉草
酢醬草包括三葉草和四葉草
應該冇講錯掛
回復

KUNO 發表於 2008-5-25 02:31:53 |顯示全部樓層
幸運草Trifolium repens只是葉片的外貌上與酢醬草有點相似.
Trifolium repens通常只有三片葉片,而能夠找到有四片葉片的機會率約只有十萬份之一,故此被稱之為幸運草.
另外幸運草Trifolium repens是屬於Fabaceae豆科的,其實與屬於Oxalidaceae酢醬草科的酢醬草Oxalis根本沒有關係.
回復

Monse 發表於 2008-5-25 21:04:31 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-5-25 02:31 發表
幸運草Trifolium repens只是葉片的外貌上與酢醬草有點相似.
而Trifolium repens通常只有三片葉片,而能夠找到有四片葉片的機會率約只有十萬份之一,故此被稱之為幸運草.
另外幸運草Trifolium repens是屬於Fabaceae豆科 ...

小閒
幸運草Trifolium repens

有關資料及圖片 ( 1 )
http://plants.usda.gov/java/profile?symbol=TRRE3
有關資料及圖片 ( 2 )
http://www.missouriplants.com/Whitealt/Trifolium_repens_page.html

我家的幸運草是朋友從日本帶種子回來給我的

我家的幸運草是朋友從日本帶種子回來給我的
回復

iluvuboyz 發表於 2008-5-26 18:44:37 |顯示全部樓層
Monse 相中滴日本幸運草好令牙!!~
會有種子滴ma?!~哈哈~~
回復

carmen 發表於 2008-5-26 19:10:56 |顯示全部樓層
Monse種得好靚呀~
回復

大白燦 發表於 2008-5-26 20:55:43 |顯示全部樓層
好靚! 很特別! 葉子向外伸延, 令形態好優美
回復

小閒 發表於 2008-5-26 21:57:41 |顯示全部樓層
thank you咁多位,
請問幸運草有花的嗎?
yahoo有得買7蚊有30粒,幾時適合種
回復

KUNO 發表於 2008-5-27 00:20:33 |顯示全部樓層
原帖由 小閒 於 26/5/2008 21:57 發表
請問幸運草有花的嗎?

Monse的圖片中已經清楚可以看到花啦!
沒有看到嗎?
回復

Exodus 發表於 2008-5-27 00:42:59 |顯示全部樓層
其實係咪應該叫苜蓿
佢既花好似粉紅色常見d
回復

Monse 發表於 2008-5-27 22:19:43 |顯示全部樓層
原帖由 iluvuboyz 於 2008-5-26 18:44 發表
Monse 相中滴日本幸運草好令牙!!~
會有種子滴ma?!~哈哈~~

會有種子的,我家的幸運草都是由種子種起啊,但不知道為何原因我家的幸運草會開花但沒有結種子,所以無法分享種子都,有無花友知道點解呢?

原帖由 carmen 於 2008-5-26 19:10 發表
Monse種得好靚呀~

多謝來賞花,其實這款幸運草係歐洲及日本隨處可見(野草),香港無先覺得佢特別咋,無論佢係咪野草但我都好仲意見佢架。
Crimson Clover. Trifolium incarnatum - Fabaceae

原帖由 大白燦 於 2008-5-26 20:55 發表
好靚! 很特別! 葉子向外伸延, 令形態好優美

多謝來賞花,係呀形態好優美吖,等我嘗試吓將佢分株,成功的話拿上來分享給大家。
原帖由 小閒 於 2008-5-26 21:57 發表
請問幸運草有花的嗎?

我覺得這種植物都係喜歡冷涼乾爽的天氣多啲,最近天氣熱番啲就生得好醜樣,我諗都要私佢去啲無咁晒既方地至得喇,我盆是秋天播種的。
CLOVER, HOW TO GROW IT/
HOW TO ELIMINATE IT
http://www.extension.umn.edu/pro ... efs/h301clover.html

原帖由 KUNO 於 2008-5-27 00:20 發表
Monse的圖片中已經清楚可以看到花啦!
沒有看到嗎?

多謝KUNO版主。

原帖由 Jumpluff 於 2008-5-27 00:42 發表
其實係咪應該叫苜蓿
佢既花好似粉紅色常見d

我都唔太清楚是否屬苜蓿,查資料時會有些資料話佢屬苜蓿,紫花苜蓿(Alfalfa)我都有種過啲葉細好多不過好野蟲,就係太多蟲终於被我拔掉了,記得我仲有紫花苜蓿的種子啊,之前想拿上來分享的,原來苜蓿係歐洲是種來給農場的動物作飼料的,驚無人要所以最終沒有拿上來分享呀。
Crimson Clover
http://aggie-horticulture.tamu.edu/wildseed/24/24.8.html
回復

小閒 發表於 2008-5-29 23:31:00 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-5-25 21:04 發表

小閒
幸運草Trifolium repens

有關資料及圖片 ( 1 )
http://plants.usda.gov/java/profile?symbol=TRRE3
有關資料及圖片 ( 2 )
http://www.missouriplants.com/Whitealt/Trifolium_repens_page.html ...

太靚,好想種。
回復

tangkwokyan 發表於 2008-5-30 13:29:14 |顯示全部樓層
紫花苜蓿我找咗好耐都找不到種子,如果你可以分享我好想要,之前試過在街掘返屋企種,但現在沒有種了。
回復

Monse 發表於 2008-5-31 13:12:31 |顯示全部樓層
原帖由 tangkwokyan 於 2008-5-30 13:29 發表
紫花苜蓿我找咗好耐都找不到種子,如果你可以分享我好想要,之前試過在街掘返屋企種,但現在沒有種了。

你住係香港的嗎?“之前試過在街掘返屋企種”我無隨處見過香港有紫花苜蓿喎,我試吓搵吖因為唔知比我擺左係邊呀,搵到通知你。
回復

tangkwokyan 發表於 2008-5-31 13:45:50 |顯示全部樓層
我係住係香港,多謝你先,如果搵唔到,可否話我知哪裡有種子買?
回復