用剩的彩色水晶珠

作者: fishcrab 發表于 2012-11-30 16:05:20
3009 9
用剩的彩色水晶珠
細細包, 大約50 粒, 未用水"發"的

面交, 北角6.40pm or 油糖6.50pm or將軍澳7pm (Tue to thu)
尖沙咀, sat, 時間另議

圖只作參考之用

評分

查看全部評分

jose666 發表於 2012-11-30 16:38:15 |顯示全部樓層

郵寄可以嗎?

如果樓主明日尖沙咀的時間許可的話, 我幫你羅  發表於 2012-11-30 17:00
回復

powergun 發表於 2012-11-30 16:51:11 |顯示全部樓層

有乜用? 要發架? 用來種花的嗎?

水種咪好靚囉~  發表於 2012-11-30 17:03
你見好多人種水浸植物,都會放好多彩色珠珠,這個都一樣,但係軟身  發表於 2012-11-30 17:00
回復

wendy_choy_hk 發表於 2012-11-30 16:58:55 |顯示全部樓層
而家好似禁賣啦!話驚小朋友吃左然後在食道發大. 有小朋友既花友諗清楚少少先決定要唔要

冇小朋友, 唔驚喇~  發表於 2012-11-30 17:04
回復

powergun 發表於 2012-11-30 17:03:52 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2012-11-30 16:58
而家好似禁賣啦!話驚小朋友吃左然後在食道發大. 有小朋友既花友諗清楚少少先決定要唔要 ...

唔該哂版主, 有小朋友的要小心啦
回復

jose666 發表於 2012-11-30 17:07:56 |顯示全部樓層
powergun
如果樓主明日尖沙咀的時間許可的話, 我幫你羅

THANKS~

不過唔知樓主可唔可以配合到  發表於 2012-11-30 17:12
我明日要去北角羅岩桐, 順便羅埋都得, 下星期又有野寄比你, 可以順便寄埋都得  發表於 2012-11-30 17:11
回復

BRONNLEY 發表於 2012-11-30 17:11:57 |顯示全部樓層
我都有用呢種珠珠呀,不過用得耐左啲珠珠會"淋"左,有時換水嗰陣會裂開爛左一pat pat咁倒返出黎... 同埋唔好貪得意一次過發晒成包,我最初唔知,一發...就不可收拾啦

我用過冇"淋"左,但換水會好易比指甲整爛  發表於 2012-11-30 17:22
jose 要留意啦  發表於 2012-11-30 17:16
回復

powergun 發表於 2012-11-30 17:27:22 |顯示全部樓層
發大左可以變返細嗎?

我嗰隻可以架,倒晒水之後放喺度一排佢會縮返細... 之後又可以發大,不過可能就係因為咁又大又細咁令到佢texture變得好易爛  發表於 2012-12-1 13:41
no ah  發表於 2012-11-30 17:32
回復

wendy_choy_hk 發表於 2012-11-30 17:34:32 |顯示全部樓層
上 述 可 致 命 玩 具 膠 珠 印 有 「 水 晶 寶 寶 」 字 樣 , 由 一 個 細 小 奶 樽 狀 的 膠 樽 盛 載  十 多 粒 直 徑 約 2 毫 米 的 膠 珠 ; 另 一 款 印 有 「 water babies 」 字 樣 的 產 品 則 包 裝 在 一 個 小 塑 膠 袋 內 。 記 者 從 市 面 玩 具 店 購 買 水 晶 寶 寶 試 玩 , 兩 小 時 內 小 膠 珠 由 直 徑 2 毫 米 膨 脹 至 約 10 毫 米 。

海 關 消 費 者 保 障 科 總 貿 易 管 制 主 任 伍 慶 堂 表 示 , 政 府 化 驗 所 接 受 委 託 進 行 的 實 驗 顯 示 , 小 膠 珠 浸 水 後 72 小 時 膨 脹 了 6 倍 , 即 膠 珠 直 徑 已 達 1.2 厘 米 。 他 稱 玩 具 膠 珠 潛 在 高 度 危 險 性 , 若 幼 童 誤 吞 膠 珠 , 會 造 成 窒 息 或 腸 道 阻 塞 , 甚 至 致 命 : 「 佢 有 寫 明 畀 3 歲 以 上 ( 兒 童 ) 玩 , 但 問 題 係 怕 嬰 兒 誤 吞 … … 可 能 在 肚 或 腸 入 面 膨 脹 。 」 根 據 文 獻 , 膠 珠 曾 引 致 致 命 性 個 案 , 歐 盟 國 家 現 已 經 禁 止 出 售 。
根 據 《 玩 具 及 兒 童 產 品 安 全 條 例 》 , 任 何 玩 具 吸 水 後 , 只 容 許 體 積 膨 脹 50% 。 水 晶 寶 寶 膠 珠 吸 水 後 則 膨 脹 至 少 6 倍 , 超 出 安 全 標 準 12 倍 。 海 關 已 從 19 間 零 售 店 撿 獲 1,271 樽 和 1,049 包 有 關 玩 具 , 亦 向 其 中 兩 間 店 舖 發 出 禁 制 通 知 書 , 扣 起 有 關 玩 具 , 並 會 繼 續 調 查 。 海 關 至 今 尚 未 掌 握 市 面 尚 有 多 少 膠 珠 玩 具 出 售 。 記 者 昨 日 在 灣 仔 春 園 街 便 發 現 有 店 舖 出 售 水 晶 寶 寶 , 每 樽 售 價 2 至 4 元 。

北 區 醫 院 急 症 室 部 門 主 管 鍾 展 鴻 表 示 , 每 月 約 發 生 一 兩 宗 兒 童 誤 吞 硬 幣 、 膠 珠 或 細 小 玩 具 入 院 的 個 案 , 但 未 見 過 有 兒 童 吞 下 水 晶 寶 寶 膠 珠 發 生 意 外 。 他 指 出 , 吞 了 遇 水 發 脹 的 膠 珠 會 很 危 險 , 膠 珠 會 因 為 胃 液 的 水 份 而 膨 脹 , 當 越 脹 越 大 形 成 膠 波 時 , 會 卡 在 腸 道 內 。

導 致 腸 塞 要 做 手 術
他 表 示 , 由 於 食 道 與 胃 之 間 、 胃 連 接 十 二 指 腸 位 置 和 小 腸 過 大 腸 這 三 個 位 置 較 窄 , 「 如 果 粒 膠 珠 發 脹  , 去 到 小 腸 位 置 可 能 會 卡 住 過 唔 到 」 , 若 無 法 及 時 使 用 內 窺 鏡 取 出 , 則 要 觀 察 誤 吞 者 能 否 把 它 自 然 排 出 。
外 科 專 科 醫 生 丘 章 新 解 釋 , 小 腸 末 端 位 置 只 有 1 至 1.5 厘 米 , 若 膠 珠 發 脹 後 可 能 較 難 通 過 , 導 致 腸 塞 , 兒 童 會 開 始 肚 痛 及 嘔 吐 甚 至 脫 水 , 醫 生 可 利 用 手 術 在 腸 開 小 孔 把 異 物 拿 走 , 但 情 況 嚴 重 則 要 切 斷 一 部 份 腸 道 , 再 進 行 接 駁 腸 道 手 術 。

(蘋果日報)

唔該哂版主, 真係好危險喎, 可能要做手術至可以羅返出黎  發表於 2012-11-30 17:40
回復

powergun 發表於 2012-12-1 13:05:59 |顯示全部樓層
jose666 發表於 2012-11-30 17:07
THANKS~

因樓主仍未回覆, 你自己自行聯絡樓主交收啦
回復