花籠皇子 浪得虛名 ?????

作者: 花籠皇子 發表于 2012-11-25 00:46:02
3729 41

這是我家里大部份的花籠 ,
請各網友看後多多指教。

http://www.youtube.com/watch?v=Qb3ZXLQG2NA&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=x_voav4dEWg

皺棱球(Aztekium ritteri) 又名花籠。產於墨西哥。
植株具肉質根,小型扁球狀,基部易孳生仔球。
普遍5—11棱,棱和棱中間有狹的副棱,副棱上無刺座。
花頂生,鐘狀,僅1釐米大,白色稍帶粉紅。小漿果紅色。
本種形狀和色澤均像一種阿茲台克人的石雕工藝品,生長緩慢,繁殖不易,是舉世公認的瀕危種類。
栽培上要求排水良好的沙質土,可用3份粗砂、l份腐葉土、l份陳灰牆屑混合配製。澆水時不要從頂部淋水。
性喜陽光但有時為了使仔球迅速長大,也可短期遮蔭。播種繁殖因種子細小,一定要十分耐心。

DeNel 發表於 2012-11-25 00:55:53 |顯示全部樓層
wa~~~勁啊。 好正。
回復

花籠皇子 發表於 2012-11-25 00:56:51 |顯示全部樓層
DeNel 發表於 2012-11-25 00:55
wa~~~勁啊。 好正。

Thx
回復

jy121121 發表於 2012-11-25 08:20:06 |顯示全部樓層
香港養這個的人已不多,論陣容強大和植株的狀態更是罕有,絕對沒有浪得虛名
回復

orik 發表於 2012-11-25 08:41:39 |顯示全部樓層
請各網友看後多多指教 x
網友看後向你多多請教 o
回復

phantom 發表於 2012-11-25 09:06:02 |顯示全部樓層
好正,我都想種
但Aztekium ritteri 好似係CITES Appendix 1,想問下若郵購洗唔洗申請許可證過海關
或者種需唔需要管有證,我見專家師兄有咁多所以先請教下
thanks
回復

jose666 發表於 2012-11-25 09:34:24 |顯示全部樓層
好多呀~
回復

花籠皇子 發表於 2012-11-25 10:35:31 |顯示全部樓層
orik 發表於 2012-11-25 08:41
請各網友看後多多指教 x
網友看後向你多多請教 o

回復

manlokr 發表於 2012-11-25 11:56:35 |顯示全部樓層
應該叫做花籠團長
果日望完好耐都無買到果細細粒E+又心郁郁TIM!
回復

花籠皇子 發表於 2012-11-25 15:20:51 來自手機 |顯示全部樓層
phantom 發表於 2012-11-25 09:06
好正,我都想種
但Aztekium ritteri 好似係CITES Appendix 1,想問下若郵購洗唔洗申請許可證過海關
或者種需 ...

這些絕大部份都是十幾廿年前
從美日兩地買回來的
當時還不用什麼出入口證
而小花籠則是從母體種子自家培植
只有少量這幾年從朋友轉讓
和在香港巿場買下
回復

lemon12 發表於 2012-11-25 18:05:24 |顯示全部樓層
D品種真係好特別呀!讚!
回復

花籠皇子 發表於 2012-11-25 18:19:57 |顯示全部樓層
lemon12 發表於 2012-11-25 18:05
D品種真係好特別呀!讚!

最特別就系佢一年才長大約0.5cm呢!
回復

jun9999 發表於 2012-11-25 18:25:04 |顯示全部樓層
讚!!名不虛傳
回復

dtyhbv 發表於 2012-11-25 18:25:51 |顯示全部樓層
太強了吧
回復

ABANGEL 發表於 2012-11-25 18:38:39 |顯示全部樓層
看完好肚餓,想吃牛丸花枝丸.
回復

花籠皇子 發表於 2012-11-25 18:44:06 |顯示全部樓層

回復

花籠皇子 發表於 2012-11-25 18:45:29 |顯示全部樓層
ABANGEL 發表於 2012-11-25 18:38
看完好肚餓,想吃牛丸花枝丸.

去打邊爐啦你
回復

sam 發表於 2012-11-25 19:19:24 |顯示全部樓層
勁..........
回復

phantom 發表於 2012-11-25 22:37:53 |顯示全部樓層
花籠皇子 發表於 2012-11-25 15:20
這些絕大部份都是十幾廿年前
從美日兩地買回來的
當時還不用什麼出入口證

種左十幾廿年冇證都冇野我諗即係唔洗管有證吧
不過剛剛查下講話罰錢又坐監,都唔知博唔博好
有冇有識之士可以教下路?
回復

花籠皇子 發表於 2012-11-25 23:38:44 |顯示全部樓層
phantom 發表於 2012-11-25 22:37
種左十幾廿年冇證都冇野我諗即係唔洗管有證吧
不過剛剛查下講話罰錢又坐監,都唔知博唔博好
有冇有識之士 ...

多謝你意見,我諗 香港種花籠者 何止千百人
你連種盆花怡情養性都要查下有冇觸犯法律,又驚拉又驚鎖....
當然,如果系犯法嘅話 你就吾好博咯,
但 花墟買緊果D店舖 你先問佢有冇證至好買,
如果冇證 你就必須要舉報佢嘞!正義嘅朋友。
回復

123下一頁