help!!迷你紫羅蘭

作者: tracybear1981 發表于 2008-5-23 00:51:56
4607 8
上星期在花墟買了一盆迷你紫羅蘭
買回來時已開了4朵花, 之後兩天開多了4朵.
但之後就開始出現問題了. 花的花枝開始變黑, 跟住花就枯了.
有兩三塊葉片變軟了,

不知道是否澆水太多? 還是其他問題?

我是種迷你紫羅蘭的新手 , 請各位高手幫忙!! thx!!
木守宮 發表於 2008-5-23 01:24:01 |顯示全部樓層
你有冇相啊
中"滿"都有可能
(我不是高手)
回復

lala 發表於 2008-5-23 07:24:49 |顯示全部樓層
新買番唻,未適應環境,花枯都唔奇。花係最脆弱嗰 part,有時買新嘢番唻,啲花蕾會枯哂,亦唔出奇。養得好,好快就會有新蕾出。

但葉軟係一個問題。正如你所講,澆水太多可以係原因之一。淋水太多會令根爛,爛就吸唔到水,導致由浸死變渴死。另外,晒親佢又可以係另一個原因。

而家應該做嘅係換泥。攞佢出唻檢查啲根有冇問題。如真係爛根,就要切根重種,跟住入溫箱。要買疏水嘅泥... (之前啲 post 已經講過好多,我唔再打喇... 話哂而家都係辦公時間...)有問題或搵唔到之前啲 post 先再問啦!!
回復

heiheimama 發表於 2008-5-23 09:39:56 |顯示全部樓層
按你的說法多數是淋水太多.記住紫羅蘭怕濕不怕乾,泥乾了還可以捱很多日,太濕卻可以一兩天內死掉.

lala上面說的方法應該可以幫到你.~

以後淋水,可以等泥差不多乾透才淋.每次不要淋太多,到掌握了份量之後調整.有些人一個星期才淋一次,都沒有問題.~
回復

raccoon 發表於 2008-5-23 09:48:53 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-23 09:39 發表
按你的說法多數是淋水太多.記住紫羅蘭怕濕不怕乾,泥乾了還可以捱很多日,太濕卻可以一兩天內死掉.

lala上面說的方法應該可以幫到你.~

以後淋水,可以等泥差不多乾透才淋.每次不要淋太多,到掌握了份量之後調整.有些人一個星期才淋一 ...

我就係呢d懶人,懶人種花有時仲靚。 太勤力d花會死。
回復

cck07123 發表於 2008-5-23 15:46:01 |顯示全部樓層
係啦,有時太有愛心日日淋水仲死
由得佢3/5/7日先淋一次仲好

原帖由 raccoon 於 2008-5-23 09:48 發表

我就係呢d懶人,懶人種花有時仲靚。 太勤力d花會死。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-5-23 17:16:34 |顯示全部樓層
我好多花花放o向公司!星期一同五至淋水!就算四日長假期都冇事架!同埋用膠盆呀... 泥乾定濕個重量非常明顯!慣有淋幾多水之後就同咩盆都得啦! Happy growing...
回復

cck07123 發表於 2008-5-23 17:43:54 |顯示全部樓層
公司得我一個種花花,我都唔敢擺太多
只係放左一盆未開過花既不知名av同一塊natchurly nawlius 葉.....
你有幾盆呀?
回復

tracybear1981 發表於 2008-5-23 18:41:05 |顯示全部樓層
謝謝各位幫忙!!

今次是我第一次種花.
現在只有一盆迷你紫羅蘭.

我會幫佢換泥的,希望成功!
回復