喜蔭聚會

作者: sam 發表于 2008-5-22 15:34:15
2998 10
我的喜蔭收藏........

先來合照

先來合照

Silicon 送的 E. pink panther

Silicon 送的 E. pink panther

fnv234 交換的 E. acajou

fnv234 交換的 E. acajou

前日終於在 bunbun 買到的 E. silver skies

前日終於在 bunbun 買到的 E. silver skies

E. lemon tree + 205

E. lemon tree + 205

E. lemon tree + 無名氏

E. lemon tree + 無名氏

無名氏

無名氏

無名氏

無名氏
dogo 發表於 2008-5-22 16:07:06 |顯示全部樓層
靚呀靚呀
但欠粉紅葉喎,快啲去義賣場投返盆啦
回復

sam 發表於 2008-5-22 16:24:37 |顯示全部樓層
粉紅葉....有喇!上面d無名氏咪係囉!種種....變色!
近排已經公司又捐、學校又捐,處處盡點心意,捐到要節衣縮食同買少!
所以而家咪冇出街....乖乖咁留屋企上網囉!

回復

dogo 發表於 2008-5-22 17:49:03 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-5-22 16:24 發表
粉紅葉....有喇!上面d無名氏咪係囉!種種....變色!
近排已經公司又捐、學校又捐,處處盡點心意,捐到要節衣縮食同買少!
所以而家咪冇出街....乖乖咁留屋企上網囉! ...

對我地來講辛苦短時間啫,
做善事沒所謂啦,上網都係一個好好的娛樂呀
回復

fnv234 發表於 2008-5-22 18:06:35 |顯示全部樓層
點解silver skies有兩種色嘅?
回復

冷夜 發表於 2008-5-22 18:11:29 |顯示全部樓層
哇.好多啊.不過吾知難吾難伺候呢?
回復

sam 發表於 2008-5-23 11:11:11 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-5-22 18:06 發表
點解silver skies有兩種色嘅?

其實bunbun買果時係冇label!
我見相片下邊果隻似乎係 silver sky.  上面果隻就....?
回復

sam 發表於 2008-5-23 11:14:14 |顯示全部樓層
原帖由 冷夜 於 2008-5-22 18:11 發表
哇.好多啊.不過吾知難吾難伺候呢?

而家好易種到開花,唔難服侍!
冬天就難講!
回復

農夫 發表於 2008-5-23 13:03:05 |顯示全部樓層
我也在bun bun買了黃花喜陰,但沒有名,
一路以為係Suomi, 經你一post原來係 lemon tree.

Episcia. 'Lemon Tree :

Episcia. 'Suomi
回復

sam 發表於 2008-5-23 20:36:28 |顯示全部樓層

回復 9# 的帖子

D葉會變色!同埋 bunbun 就算有 label 都有機會係錯!
所以唔知D名真唔真!
回復

南瓜妹 發表於 2008-5-24 17:05:22 |顯示全部樓層
好多啊,我只有pink panther
回復