去根苗, 去頭點解呀?

作者: osais 發表于 2008-5-22 15:19:25
1494 14
請恕小女無知, 請問去根苗,去頭是點解呀, 有何作用? 有無圖片指引呢?
kong 發表於 2008-5-22 15:26:57 |顯示全部樓層
有時繁殖av, 尤其是十字花,會將佢殺頭,等佢在傷口處長出小苗.
照片 178.jpg
回復

kong 發表於 2008-5-22 15:29:07 |顯示全部樓層
殺左個頭,當然唔好掉左佢啦, 用珠石浸佢,好快佢會長根, 之後落泥種.
照片 179.jpg
照片 180.jpg
回復

kong 發表於 2008-5-22 15:40:47 |顯示全部樓層
至於我講嘅去根苗,其實唔一定去根,只不過我懶,有好久未換盆嘅苗仔,d 根唔靚,我又唔想換盆,因比左人之後新主人習慣上都要換盆,隔離以確保安全. 所以我不如去左d 根, 等新主人重新浸過根,安全又唔係好麻煩.
其次是郵寄的小苗, 唔會一盆泥咁寄比人,要將d根同泥剪掉才寄,所以要去根.

p.s. 你重未約實我呀!pm 我啦!
回復

osais 發表於 2008-5-22 15:51:34 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-5-22 15:26 發表
有時繁殖av, 尤其是十字花,會將佢殺頭,等佢在傷口處長出小苗.

kong 姐

有點不明白, 咁為何要殺去頭再出小苗呢, 個頭本身都會出葉ga?
回復

osais 發表於 2008-5-22 15:56:00 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-5-22 15:40 發表
至於我講嘅去根苗,其實唔一定去根,只不過我懶,有好久未換盆嘅苗仔,d 根唔靚,我又唔想換盆,因比左人之後新主人習慣上都要換盆,隔離以確保安全. 所以我不如去左d 根, 等新主人重新浸過根,安全又唔係好麻煩.
其次是郵寄 ...

完全明白! 多謝你詳細解釋! 又學到野啦! 
回復

lolo 發表於 2008-5-22 15:57:35 |顯示全部樓層
原帖由 osais 於 2008-5-22 15:51 發表

kong 姐

有點不明白, 咁為何要殺去頭再出小苗呢, 個頭本身都會出葉ga?

我剩係知少少

這是繁植十字花的其中一個方法      因十字花不能用葉插繁植
回復

osais 發表於 2008-5-22 16:13:47 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-5-22 15:57 發表

我剩係知少少

這是繁植十字花的其中一個方法      因十字花不能用葉插繁植

原來如此! 咁我盆十字花就要好好繁植啦!
回復

alexander 發表於 2008-5-22 16:40:10 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-5-22 15:57 發表

我剩係知少少

咁我有d唔明白, 我見人用側芽、頂芽黎繁植十字花, 咁側芽、頂芽都係葉丫,
點解可用側芽、頂芽但就唔用得插葉黎繁植呢?
回復

YOYO 發表於 2008-5-22 16:46:50 |顯示全部樓層
Osais, 我約左Kong姐this星期六, 2:30pm, 不如一齊.
回復

osais 發表於 2008-5-22 17:05:33 |顯示全部樓層
原帖由 YOYO 於 2008-5-22 16:46 發表
Osais, 我約左Kong姐this星期六, 2:30pm, 不如一齊.

hi yoyo

我都想去呀, 可惜我要返大陞, 我約左今晚去攞靚花花!
回復

kong 發表於 2008-5-22 17:06:17 |顯示全部樓層
原帖由 alexander 於 2008-5-22 16:40 發表

咁我有d唔明白, 我見人用側芽、頂芽黎繁植十字花, 咁側芽、頂芽都係葉丫,
點解可用側芽、頂芽但就唔用得插葉黎繁植呢?

哎呀!呢個問題好多嘢答喎!大致上是側芽,頂芽所存在著的遺存基因最齊全,因而長出來的後代跟母株最相似,而葉子葉柄所帶著的遺存基因可能只得部份,由葉柄長出的小苗亦很有可能不像母株.
回復

莉莉 發表於 2008-5-22 17:23:20 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-5-22 17:06 發表

哎呀!呢個問題好多嘢答喎!大致上是側芽,頂芽所存在著的遺存基因最齊全,因而長出來的後代跟母株最相似,而葉子葉柄所帶著的遺存基因可能只得部份,由葉柄長出的小苗亦很有可能不像母株. ...

唔怪得之啦~~今次又學到好多野啦...謝謝你呀kong 姐
回復

danica 發表於 2008-5-22 17:26:10 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

請問kong姐, 以往見post 說殺頭後, 要在傷口處塗hi-fresh, 我想請教下, 如果無hi-fresh, 砍頭後的部份是否依然會自然出苗 ?
回復

kong 發表於 2008-5-22 18:20:03 |顯示全部樓層
原帖由 danica 於 2008-5-22 17:26 發表
請問kong姐, 以往見post 說殺頭後, 要在傷口處塗hi-fresh, 我想請教下, 如果無hi-fresh, 砍頭後的部份是否依然會自然出苗 ?

冇hi fresh都唔緊要,由得佢吹乾傷口就可以,會出苗,不過加hi fresh 就可以防止傷口受到感染而壞死吧!
回復