有無花友用過這有機泥??

作者: Jerrycheung2000 發表于 2012-11-17 17:53:13
2616 11

各花友有用過這兩隻有機泥呀?? 我覺得好似唔係噤好, 我用黎培苗,但係未識過發芽, 但我用D普通科學泥就發到芽, 我覺得佢太保水, 我已經加左D細蘭石梳下水都係唔得, 可以點攪啦!!!
maymaylau 發表於 2012-11-17 22:21:27 |顯示全部樓層
我用緊第二幅相隻泥,種咗車厘茄同指天椒,無問題呀.
回復

小白 發表於 2012-11-17 23:31:40 |顯示全部樓層
細蘭石?? 用珍珠岩啦.. 平 d  
回復

VIWET 發表於 2012-11-18 14:40:55 |顯示全部樓層
用小石仔建築材料舖十元一大包,我用緊第2幅圖,我都話不太疏水
回復

pigsam 發表於 2012-11-21 05:43:15 |顯示全部樓層

我已經用左第二圖個隻2 包最大zise , 種左十幾樣菜瓜都ok,  係有1,2 隻種子無發芽, 而且仲買左包基肥, 個售貨員話收成後d泥會無晒氧份, 只要加d基肥溝下d泥就可以再返用。
其實我都想知有無d泥平d,  因我花園大, 而家越種越多,想買d抵d既泥, 有無好介紹?
回復

baby118 發表於 2012-11-21 06:23:01 |顯示全部樓層
我用過第一張德國泥,以後都咪搞!太濕啦,2日唔淋水都去唔到水咁濟!又貴,去到花墟啲人成日sell呢隻!話咩100日唔洗肥
回復

singli997 發表於 2012-11-21 07:17:57 |顯示全部樓層
我用過第二幅D泥....種D香草同指天椒都OK...
回復

candylpy 發表於 2012-11-21 07:50:10 |顯示全部樓層
我都係用第二隻, 暫時都無問題
回復

roseyau 發表於 2012-11-21 09:39:17 |顯示全部樓層
我都係用第二隻, very good with mild "fat" already. just think it is too expensive to keep buying it...
回復

pigsam 發表於 2012-11-21 19:01:56 |顯示全部樓層
roseyau 發表於 2012-11-21 09:39
我都係用第二隻, very good with mild "fat" already. just think it is too expensive to keep buying it. ...

係呀, 如果好似我咁越種越多買泥都成千蚊真係唔化算
回復

金剛 發表於 2012-11-21 19:19:02 |顯示全部樓層
溝番d沙會好好多,佢應該係培養土嚟....
回復

mono 發表於 2012-11-21 19:29:16 |顯示全部樓層
黑泥係保水高,腐植質高嘅泥。好多花友會用靚土去溝嚟用。
回復