申領香港身份証

作者: Kiann 發表于 2012-11-13 23:08:22
2956 14
請問小朋友2003年在美國出世,父母都是香港人, 小朋友可否申領香港身份証. 如果小朋友沒有身份証,就無法申請回鄉卡,返大陸便要辦理外國人簽証? 明明是中國人,辦外國人簽証好怪.

我只知道有朋友的兒子在英國出世,可以回港換領身份証.但這都是1997年之前的事了.

maybabe 發表於 2012-11-14 00:07:42 |顯示全部樓層
以我所知, 佢係可以申請身份証同回鄉証, 但同時佢亦要有回港証先可以由大陸返香港, 因為佢張身份証無3粒星, 唔係香港出世

但唔知啱唔啱, 你可以去入境處到問清楚d
回復

Kiann 發表於 2012-11-14 11:11:59 |顯示全部樓層
謝謝您的資料. 我上次因為換領特區護照去過入境事務處,當時粗略問過,職員回覆不可以.當我再問落去,佢個樣都似唔多清楚,我因為趕時間,所以沒有再詳問.

小朋友明年暑假回香港,或者一家人到北京遊覽,故有此問.第一次未必來得及申領所需証件,或者到時都要申請外國人特快簽証.不過長遠來說,都是希望可以用港人身份持回鄉証返大陸玩.

回復

八王爺 發表於 2012-11-14 12:33:50 |顯示全部樓層
拿美國護照入中國當然要簽證。
但父母明明是香港人,12歲時應該攞香港兒童身份證,但親身申請和父母陪同,並且要出世紙同學校手冊。
如果無攞到,神仙都難救!
回復

2020 發表於 2012-11-14 16:01:10 |顯示全部樓層

我朋友仲好笑, 明明在HK出世, 姓張cheung, 但BB時已跟父母去了美國住, 唔知點解....當時佢美國証件會變成Chong, 又過左幾年換証件時,
美國果邊抄錯串法,變成Chang ,但佢老豆又無為意.......

而家佢有hk出世紙,上個月特登飛返嚟攪,都攞唔到HK身份証  IMM要佢証明到....佢個姓既進化過程喎 笑死我呀!

cklife  宣誓得唔得架?係我仲係細路仔時,媽咪宣誓可以將我連名帶姓都改埋架...令我覺得宣誓係好神奇既事@_@  發表於 7 小時前
==================
唔得la,佢地要實質証明/証據

補充︰不過事情係發生係我未領兒童身份證既時候。  發表於 2012-11-15 09:58
宣誓得唔得架?係我仲係細路仔時,媽咪宣誓可以將我連名帶姓都改埋架...令我覺得宣誓係好神奇既事@_@  發表於 2012-11-15 09:58
回復

Kiann 發表於 2012-11-14 19:40:45 |顯示全部樓層
2020 發表於 2012-11-14 16:01
我朋友仲好笑, 明明在HK出世, 姓張cheung, 但BB時已跟父母去了美國住, 唔知點解....當時佢美國証件會變成Ch ...

咁您朋友真係幾攪笑,咁大懵!
回復

Kiann 發表於 2012-11-14 19:46:10 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2012-11-14 12:33
拿美國護照入中國當然要簽證。
但父母明明是香港人,12歲時應該攞香港兒童身份證,但親身申請和父母陪同, ...

謝謝王爺資料.

咁小朋友明年才10歲,咁無可避免今次要用美國護照申請簽証入境中國.

回復

enemy 發表於 2012-11-14 20:29:51 |顯示全部樓層
我都有屋企人本身係香港出世,3歲移咗民
佢已經攞返香港身份証,但申請香港身份証時國藉填咗美國,入境署照俾永久性居民id card俾佢
就係因為佢唔係中國國藉(id card上某d code 會show到),所以中旅社唔俾佢攞回鄉証~都係要用外國passport入境...

温馨提示: 可以過境中國再來香港/過境中國飛返外國...

佢咁填美國.........>佢己於棄中國籍,按基本法,祇有中國籍香港人先可取特區戶照,另:祇有中國籍香港人先有回鄉証  發表於 2012-11-30 23:07
回復

Dreamer 發表於 2012-11-14 20:59:51 |顯示全部樓層
父母是香港永久居民,小朋友出生於外地,是可以申請香港身份証,不過需要經過核實過程,才可申請。
核實身份表格可在網上下載及預先郵寄入境處,約見批核後,便可約期申請香港身份証。
所以建議你朋友回港前,先郵寄核實申請較省時!
至於是否可申請回鄉卡,試乎小朋友申報的國籍,中國以外當然不能申請回鄉卡
回復

Kiann 發表於 2012-11-14 22:46:34 |顯示全部樓層
謝謝ENEMY和DREAMER提供的資料.

即是如果申請身份証時填報國藉是中國,便可以申請回鄉卡? 只是如王爺所言,要提供出世紙和學校手冊,入境處便會知小朋友不在香港長居且已入藉美國.即是身份証有標識而唔會獲批回鄉卡了?

基本法好似話,有中國血統的港人,若你吾declare你糸外國人,例如美藉,英藉,咁你就糸中國藉,若你糸中國藉港人就可取回鄉卡  發表於 2012-11-30 23:11
我細佬的兩個仔都係咁,擁有雙籍的!  發表於 2012-11-15 17:58
你的個案做法應該跟Dreamer, 而核實身份後,申請HKID時國籍填中國,咁就可申請回鄉卡,即你的小朋友擁有雙回鄉卡^^  發表於 2012-11-15 17:56
回復

Kiann 發表於 2012-11-16 00:18:21 |顯示全部樓層
2020 : 您細佬的成功個案, 發生係97前還是97後?因為我有朋友話97後麻煩好多. 如果可以雙國藉,咁一於叫我細佬按您地的方法照板煮碗幫佢個小朋友申領身份証同回鄉卡喇!

細佬個仔.....2007年及2010年澳洲出世喎!  發表於 2012-11-16 12:16
回復

enemy 發表於 2012-11-16 10:52:32 |顯示全部樓層
Kiann 發表於 2012-11-14 22:46
謝謝ENEMY和DREAMER提供的資料.

即是如果申請身份証時填報國藉是中國,便可以申請回鄉卡? 只是如王爺所言, ...

香港冇話過俾雙重國藉!
但是如果你已有外國護照,但申請返香港身份証時國藉填返中國
你嗰本外國護照會被視為只是旅行証件...唔會得到外國領事保護~
回復

Kiann 發表於 2012-11-16 12:41:24 |顯示全部樓層

2020 : 細佬個仔.....2007年及2010年澳洲出世喎!

Perfect!
回復

Kiann 發表於 2012-11-16 12:45:46 |顯示全部樓層
enemy 發表於 2012-11-16 10:52
香港冇話過俾雙重國藉!
但是如果你已有外國護照,但申請返香港身份証時國藉填返中國
你嗰本外國護照會被視 ...

Oh! Too bad!

只限於中國境內,那本外國護照被視為旅遊証件...  發表於 2012-11-17 14:39
回復

Dreamer 發表於 2012-11-17 14:36:11 |顯示全部樓層
兒童身份証有兩種:
11歲以下 - 沒有相片,出入 HK 境需有其他旅遊証件如特區護照、回港証etc
11歲以上 - 有相片,出入HK 境不用其他旅遊証件,可用 e 道出入
如中國國籍,上述兩者皆可申領兒童回鄉卡(有效期三年),需要的申請文件各異,11歲以下較多文件要求。
回復