返回列表 發新帖

一堆十字AV病了 - 阿米巴蟲?

作者: ivyasm 發表于 2012-11-13 17:17:08
3637 27
way 發表於 2012-11-15 11:53:57 |顯示全部樓層
原來是咁樣可以消毒,防蟲
回復

ivyasm 發表於 2012-11-15 12:32:35 |顯示全部樓層
唔理三七廿一, 公司嗰幾盆, 啱啱都噴埋洗潔精水了, 有殺錯無放過!!
照片 1.JPG
照片 2.JPG
照片 3.JPG
照片 4.JPG

用清水淋?  發表於 2012-11-15 20:39
回復

Hylvl 發表於 2012-11-15 19:08:54 |顯示全部樓層
上個月去發叔度見D花噴曬紫色的藥, 本來要衝過去拍低那包藥, 不過佢話D藥含有劇毒嚇到我地即時彈開.
回復

ivyasm 發表於 2012-11-16 09:54:06 |顯示全部樓層
Hylvl 發表於 2012-11-15 19:08
上個月去發叔度見D花噴曬紫色的藥, 本來要衝過去拍低那包藥, 不過佢話D藥含有劇毒嚇到我地即時彈開.  ...

係呀, 佢用的農葯好毒的, 响發場有咁好的抽氣系統, 佢都話要48小時至以散晒, 所以我哋屋企種av唔啱用.......

我圖入面噴嗰d係稀釋洗潔精水呀.... 你睇番前面的post啦~
回復

hhccww 發表於 2012-11-16 15:51:19 |顯示全部樓層
感觉好得人惊的病
回復

小紅楓樹 發表於 2012-11-17 12:10:05 |顯示全部樓層
小紅楓樹 發表於 2012-11-13 17:29
me too! 日本妹葉有燶邊,靜觀其變

日本妺我第一次種

日本妹都中招, 葉有燶邊, 水漬, 變凸, 變形

昨晚去花X見到發叔,第一時間問佢尼個問題 (答案係:轉天氣 !)   吾知佢係咪同我講笑
回復

ivyasm 發表於 2012-11-19 13:32:41 |顯示全部樓層
小紅楓樹 發表於 2012-11-17 12:10
日本妹都中招, 葉有燶邊, 水漬, 變凸, 變形

昨晚去花X見到發叔,第一時間問佢尼個問題 (答案係:轉天氣 !) ...

我諗呢......................

其實中招有好多原因架, 轉天氣真係都有可能, 因為溫度同濕度一轉, 一嚟av未必適應, 同埋泥入面本身都一定有菌, 外在環境改變咗會有機會誘發.........

通常d 花有病, 多數都係根部出問題, 而根有問既好大原因就係泥有事, 轉天氣熱一熱, 焗一焗, 根都病埋......... av身體唔好咪會易中招囉~
回復

sa仔 發表於 2012-11-19 16:07:43 |顯示全部樓層

今朝係屋企幫啲av換泥,有兩株斬左頭
中招...

ivyasm  點中招法?

一株葉柄中段開始至連接根部位置俾野咬過及腐爛,但其他葉及根系都非常正常。
別一株淨係出根既莖位其中一點開始腐爛,葉軟

點中招法?  發表於 2012-11-19 17:33
回復