為什麼AV葉片上會有黃班呢?

作者: monictw 發表于 2012-11-13 15:13:41
734 3
各位好,我種AV有一年半時間了,可惜家中西鈄,AV們大部份都捱不過夏天
入秋了我再接再厲,今次從娘家拿了一塊葉,浸出根後下泥,暫時生長情況都OK
但今早發現了母葉上有些黃班(其實一些捱得過夏天的都有,情況比這棵還要差)
我想知道原因是什麼呢?
先補充一下:
1)我是晚上澆水的,通常4-5天澆一次水
2)肥料用液肥,會將液肥加到水裡,比例大概是1:1000,通常是葉肥,下次是花肥,再下次澆水就清水,之後再澆水是葉肥>花肥>清水..如此類推
3)家住得比較近馬路,所以灰塵較多,通常1-2個月用軟毛掃掃走葉面灰塵(不知道為什麼從娘家拿回來的葉又綠又亮,但拿回我家之後就變得暗淡,而家明顯毛會長很多!)

這是我說的母葉

而這是捱得過了夏天的AV,葉片黃班範圍較大

我自己一個人住,而家家夏天西鈄夏天真的很熱
最大問題是我一個月會有10-12天出外公幹,AV唯有等我回來才有冷氣嘆
當然我出口前會留2-3隻窗不關的..會有風吹到AV們
希望各位花友給點意見吧~!  感激!!!
monictw 發表於 2012-11-13 18:54:34 |顯示全部樓層
有無人可以幫到我呀?

好似係水斑黎  發表於 2012-11-13 19:01
回復

alexander 發表於 2012-11-13 19:09:51 |顯示全部樓層
窗就一定要關(成10日會發生乜事都唔知)~
我都係最多試過7日,臨出門時淋好水, 張花放在陰暗處, 好似浴室咁,如係的話我會在浴缸加條濕毛巾先只張花一盤盤放在濕毛巾, 咁就可以頂到好多日架啦
回復

abc2012 發表於 2012-11-13 21:40:06 |顯示全部樓層
係唔係老人斑
回復